In Nederland en België is er geen feest dat zo magisch, gezellig en vol verwachtingen is als Sinterklaas. Dit feest, dat op 5 december wordt gevierd, vier je samen met je familie, op school en misschien ook wel met je vrienden. Surprises maken voor elkaar is een populaire activiteit tijdens Sinterklaasavond. Maar ook het spelen van spelletjes, zoals het dobbelspel, is een populaire invulling voor pakjesavond. 

De legende van Sinterklaas

Sinterklaas, ook wel bekend als Sint-Nicolaas, is een figuur met een rijke geschiedenis en legendarische oorsprong. Volgens de overlevering was Sinterklaas een bisschop uit Myra, een stad in het huidige Turkije, die leefde in de 4e eeuw na Christus. Hij stond bekend om zijn vrijgevigheid en zijn liefde voor kinderen. Het verhaal gaat dat hij stiekem ’s nachts cadeautjes in de schoenen van kinderen legde die ze buiten hun deur hadden gezet. Dit was het begin van een traditie die zich eeuwenlang zou ontwikkelen tot het Sinterklaasfeest dat we vandaag de dag kennen.

De aankomst van Sinterklaas

Sinterklaas en zijn trouwe metgezellen, de Pieten, arriveren traditioneel in Nederland en België per stoomboot uit Spanje. De aankomst vindt meestal plaats halverwege november, en vanaf dat moment begint de spannende periode van het Sinterklaasfeest. Kinderen zetten hun schoenen bij de schoorsteen, verwarming of voordeur, vaak met een verlanglijstje en een wortel voor het paard van Sinterklaas. De bedoeling is dat de schoen de volgende dag gevuld is met een cadeautje of iets lekkers. 

Pakjesavond op 5 december

De grote vraag is natuurlijk waarom pakjesavond op 5 december valt. Dit heeft alles te maken met de legende van de Sint en zijn naamdag. Volgens de katholieke traditie is 6 december de naamdag van Sint-Nicolaas, de dag waarop zijn heilige daden worden herdacht. Pakjesavond op 5 december is dus eigenlijk een vooravond van zijn naamdag.

De goedheiligman is een gulle bisschop, en hij deelt zijn gaven graag uit aan de kinderen. Om deze reden hebben de Nederlanders en Belgen ervoor gekozen om pakjesavond op 5 december te vieren, zodat kinderen hun cadeautjes net voor zijn naamdag kunnen ontvangen. Het is een moment van grote opwinding voor de kleintjes, terwijl ze vol verwachting wachten op Sinterklaas en de Pieten.

Sinterklaasavond

Sinterklaasavond draait niet alleen om cadeautjes, het is ook gewoon leuk om samen te zijn met vrienden en familie. Huizen worden versierd met Sinterklaasdecoraties, en er worden traditionele lekkernijen zoals pepernoten, kruidnoten en chocoladeletters gegeten. Kinderen zingen Sinterklaasliedjes en er worden vaak grappige gedichten voorgelezen en surprises uitgepakt.

Sinterklaas is een van de meest geliefde feestdagen in Nederland en België. Het verhaal van de Sint, zijn aankomst per stoomboot, en de viering van pakjesavond op 5 december dragen allemaal bij aan de magische sfeer van dit feest.

Hieronder vind je al onze blogs die wij geschreven hebben over Sinterklaas. Blogs met leuke spelletjes ideeen, Sinterklaas knutsels tot aan columns over Sinterklaas. Haal er de inspiratie uit die je nodig hebt en zorg voor een fantastisch feest voor je kleintje!