Ah, Valentijnsdag, de dag van de liefde! Op 14 februari kleurt de wereld roze en rood, en overal verspreidt zich een sfeer van romantiek. Maar wat vieren we eigenlijk op Valentijnsdag, en wat is het verhaal achter deze dag vol hartjes en bloemen? Lees verder om alles te ontdekken over deze liefdevolle viering en hoe je jouw geliefde kunt verrassen.

Wat vieren we met Valentijn?

Valentijnsdag is de dag waarop we de liefde vieren. Het is een kans om je genegenheid en waardering te tonen aan de mensen van wie je houdt, of dat nu je partner, vrienden, familieleden of zelfs collega’s zijn. Het draait allemaal om het uiten van je gevoelens en laten zien hoeveel iemand voor je betekent.

Het verhaal achter Valentijnsdag

De oorsprong van Valentijnsdag is gehuld in romantische legendes en historische verhalen. Het meest gangbare verhaal is dat van Sint-Valentijn, een priester uit het oude Rome. Het was in de 3e eeuw na Christus dat keizer Claudius II beval dat jonge mannen niet mochten trouwen, omdat hij geloofde dat ongetrouwde mannen betere soldaten zouden zijn. Sint-Valentijn ging tegen dit bevel in en bleef huwelijken in het geheim sluiten. Toen dit werd ontdekt, werd hij gevangengezet en ter dood veroordeeld. Terwijl hij in de gevangenis zat, schreef hij liefdesbrieven aan de dochter van zijn bewaker en ondertekende ze met “Van jouw Valentijn.”

Een ander verhaal suggereert dat Valentijnsdag teruggaat tot het oude Romeinse feest van Lupercalia, dat plaatsvond op 15 februari. Tijdens dit festival werden namen van ongehuwde jonge vrouwen in een kom gedaan, en ongehuwde mannen trokken een naam om te bepalen met wie ze tijdens het festival zouden zijn. Dit gebruik leidde tot romantische relaties en huwelijken.

Valentijnsdag met kinderen

Valentijnsdag is niet alleen voor stellen. Het is een geweldige gelegenheid om liefde en genegenheid te vieren binnen het gezin en met kinderen. Op onze site vind je leuke manieren om Valentijnsdag te vieren met kinderen of als gezin.

Maak Valentijnskaarten: Zet een knutseltafel op met kleurpotloden, stickers, glitter en andere ambachtelijke benodigdheden. Laat de kinderen Valentijnskaarten maken of hartjes knutselen voor hun vrienden, familieleden of klasgenoten. Het is een leuke manier om creatief te zijn en liefde te verspreiden.

Bak wat lekkers: Ga samen de keuken in en bak hartvormige Valentijnskoekjes, cupcakes of andere lekkernijen. Laat de kinderen helpen met het versieren van de traktaties met roze en rode glazuur, hartjes en sprinkles.

Liefdadigheidswerk: Leer kinderen over mededogen en liefdadigheid door samen iets goeds te doen voor anderen. Dit kan variëren van het maken van kaarten voor zieke kinderen in het ziekenhuis tot het bereiden van maaltijden voor daklozen of het doneren aan een goed doel.

Gezinsuitje: Plan een leuk gezinsuitje op Valentijnsdag. Het kan een bezoek aan een museum, dierentuin, park of ijsbaan zijn. Kies een activiteit waar iedereen van kan genieten.

Filmavond: Organiseer een gezellige filmavond thuis met films die draaien om liefde en vriendschap. Zorg voor popcorn, dekens en knuffels.

Liefdesbriefjes: Moedig kinderen aan om lieve briefjes te schrijven aan elk gezinslid en deze ’s ochtends te verstoppen, zodat iedereen ze kan vinden. Het kan een geweldige manier zijn om waardering te tonen en liefde te delen.

Familiediner: Bereid samen een speciaal Valentijnsdiner. Laat de kinderen helpen met het kiezen van het menu en het bereiden van de maaltijd. Samen eten is een geweldige gelegenheid om te praten en quality time door te brengen.

Liefdesbingo: Maak een speciale Valentijnsbingokaart met leuke activiteiten of uitdagingen voor de dag. Denk aan dingen als “Geef een knuffel aan iemand in het gezin” of “Zeg iets aardigs tegen je broer of zus.”

Samen knuffelen: Liefde uiten hoeft niet altijd extravagant te zijn. Gewoon samen knuffelen, knuffelsessies houden en quality time doorbrengen met je kinderen kan de dag al bijzonder maken.

Valentijnsdag met kinderen of als gezin vieren, draait om liefde, verbinding en het koesteren van de speciale banden die jullie delen. Het kan een geweldige gelegenheid zijn om waardering en genegenheid te tonen voor de mensen die het belangrijkst voor je zijn, ongeacht hun leeftijd.