Hoe vier je Sinterklaasavond?

Sommige zijn al maanden met de voorbereidingen bezig, anderen denken op het laatste moment ‘hoe gaan we die Sinterklaasavond eigenlijk vieren?’ Hoe dan ook, het heerlijke avondje is in zicht!

Ouderwets gezellig Sinterklaasavondje

Als ik terug denk aan de Sinterklaasavonden uit mijn eigen kindertijd, voel ik de spanning in mijn lichaam bijna alweer stijgen. Wat was die lang verwachte avond toch altijd spannend en leuk! De vraag reikte elk jaar weer, zal hij nog wel komen? Want mijn ouders wisten ons tot het laatste moment te laten twijfelen. Zal Sinterklaas ons vergeten zijn? Zijn we dan niet lief geweest? Allemaal vragen die door ons heen schoten, maar dan opeens…

BONK BONK BONK 

Er werd keihard op de deur gebonkt. Helaas had Piet en Sinterklaas het elk jaar te druk om eventjes gedag te zeggen, maar dat kon ons niet deren, want er stond een goed gevulde zak vol met cadeautjes. Om de beurten mochten mijn broers en ik dan een cadeautje uitpakken. Aan de 4-cadeautjes regel werd (gelukkig) niet gedaan. Wij werden op Sinterklaasavond verwend tot op het bot. Heerlijk!

Later, toen we allemaal wisten dat we niet voor het echie meegenomen zouden worden naar Spanje, hebben we een aantal keren met de hele familie surprises gedaan. Ik was wel zo een knutselkind, dus ook hier heb ik fijne herinneringen aan overgehouden.

Weer wat laten, in mijn tienerjaren, was het Sinterklaas-dobbelspel helemaal hot. We kochten allemaal 3 cadeautjes van €5,00 en op Sinterklaasavond zaten we met z’n alle op dat ene cadeautje te azen. En ook al wist je dat het cadeautje €5,00 kostte, het winnen ervan was een missie op zich.

Sinterklaasfeest vieren met eigen gezin

De afgelopen jaren hebben wij als gezin Sinterklaasavond steeds ietsje anders gevierd. Het ene jaar waren opa en oma van de partij, het andere jaar vierden we het Sinterklaasfeest lekker kneuterig met ons eigen gezinnetje en een stapel cadeautjes. We hebben één jaar het Sinterklaasfeest gevierd met een echte Piet. Dat was voor mijn kleintjes toch wel het hoogtepunt tot nu toe in het Sinterklaasavond vieren, dat ze dat elk jaar wel zouden willen.

Dit jaar vieren we Sinterklaasavond waarschijnlijk weer lekker ouderwets. Met veel spanning vooraf, gebonk op de deur en een zak vol met cadeautjes.

Ideeën om Sinterklaasavond te vieren

Sommige ideeën om het Sinterklaasfeest te vieren zijn misschien wat voor de hand liggend, of wellicht wat afgezaagd. Maar wel zo handig om alle Sinterklaasavond ideeën even op een rijtje te hebben.

– Surprises maken. Wanneer je kinderen oud genoeg zijn én ze enige affiniteit met knutselen hebben, is het maken van persoonlijke surprises ontzettend leuk. Het vergt wel wat voorbereiding, want eerst moeten er lootjes getrokken. Dit kan tegenwoordig ook heel makkelijk online. Daarna moeten de cadeautjes gekocht worden, een originele surprise moet worden bedacht en natuurlijk moet het knutselmateriaal voor de surprise verzameld worden. Oftewel, er gaat wel wat tijd in zitten in het vieren van Sinterklaasavond met surprises. 

– Dobbelspel met cadeautjes. Het welbekende dobbelspel is niet zo heel ingewikkeld om voor te bereiden. Wel moet iedereen van te voren cadeautjes halen, of het delegeren ervan. Het is ook handig om de regels van het Sinterklaasdobbelspel van te voren duidelijk op papier te hebben.

– Bingo spelen met de cadeautjes. Veel mensen hebben er een hekel aan dat wanneer er een stapel cadeautjes neergezet wordt, de kinderen als wilde eksters er bovenop duiken. Het cadeautje zonder te kijken uitpakken en het vervolgens als oud vuil opzij smijten, om het volgende cadeau te verslinden. Om dit onaangename gebeuren te voorkomen, is het nodig om van te voren iets te verzinnen om de cadeautjes op een leuke manier uit te pakken.

Mijn kinderen zijn dol op een potje Bingo. Het is eigenlijk heel simpel. Je speelt Bingo op de manier zoals je dat altijd doet en de prijs als je Bingo hebt, is het uitkiezen van een cadeau. Extra leuk is om de cadeautjes ‘blind’ neer te zetten, zodat degene die een cadeau pakt, niet weet voor wie hij een cadeautje pakt. Je kunt ook onze Sinterklaas-Bingo printen.

– Sinterklaasspeurtocht door het huis. Een ander idee om het hysterische cadeautjes uitpakken te voorkomen is een Sinterklaas speurtocht door je huis. Op zoek naar de cadeautjes. Met verschillende aanwijzingen gaan de kinderen door het huis op zoek naar de verstopte cadeautjes. Dit kun je doen door briefjes op te hangen met als afzender Sinterklaas of Piet. Je kunt er ook een fotospeurtocht van maken, met close-up foto’s van je huis.

– Weekendje weg. En heb je geen zin in alle bende en je wil toch een leuke herinnering maken? Boek een weekendje weg. In de meeste vakantieparken wordt er van alles georganiseerd tijdens een Sinterklaas-weekend. Dan hoef je zelf niet na te denken en zo heb je toch hartstikke leuke Sinterklaasavond met je gezin.

Afbeelding pakjesavond: Shutterstock

Previous ArticleNext Article