Het Sinterklaasfeest: fantasie versus werkelijkheid

Hebben jullie ook zo een zin in het heerlijke avondje? Het avondje van Sinterklaas. Bij ons klopt vol verwachting ons hart. Wij kunnen niet wachten, wie de roe krijgt en wie de gard.

Toch blijkt de realiteit, na een aantal jaar ervaring van Sinterklaasfeest vieren met kleintjes, een beetje anders dan mijn fantasie.

Fantasie: Dé dag, 5 december. Je kleintjes liggen heerlijk in hun eigen bedje vredig te dromen van wat er die dag zal komen. Op je teentjes sluip je de kamer binnen en zingt zachtjes in je kleintjes oor: zachtjes gaan de paardenvoetjes, trippel trappel trippel trap. Je schuift de gordijnen open en terwijl je de glitters om je heen voelt dwarrelen kijk je naar een wonder witte wereld.

Werkelijkheid: Dé dag, 5 december. Jij wordt wakker door één of ander geblèr wat je vaag doet denken aan het liedje ‘Daaar wordt aan de deur geklopt’. Eerst klinkt het nog ver weg, maar al snel kom je er achter dat het gebrul vlak naast je oor plaatsvindt. Je kijkt op je wekker, je ziet een 05 en je weet genoeg. De gordijnen blijven de komende uren mooi nog even dicht. En buiten regent het. Heel hard.

Fantasie: Je beleeft een rustig ochtendje. De kleintjes zingen Sinterklaasliedjes bij de open haard en maken rustig een tekeningetje voor Sinterklaas. Jij geniet samen met de man van een heerlijk kopje koffie met stuk gevuld speculaas én van de kleintjes die vredig met elkaar spelen en rustig wachten op het heerlijke avondje. Af en toe krijg je een glimlach naar je toegeworpen en een denkbeeldige ‘spannend hè mam?’.

Werkelijkheid: Je wordt knettergek van de slecht bedachte Sinterklaascovers als ‘Sinterklaas is jarig, zet hem op de pot’. Je kleintjes gaan als een wilde door het papier en de stiften vliegen in het rond. Je koffie is weer eens koud geworden en de jongste schuift het laatste stukje speculaas naar binnen. Je kleuter stuitert van de ene kant van de kamer naar de andere kant van de kamer en schreeuwt tot in den treuren ‘SPANNEND HE MAM!?’

Fantasie: En dan is het moment daar. Het heerlijke avondje is gekomen! Er wordt op de deur geklopt. De kleintjes kijken elkaar verbazend aan en vragen zich af wie dat zal zijn? Met z’n drietjes lopen ze rustig naar de deur en zien daar tot hun grote verbazing een zak vol met cadeautjes staan. Ze vragen of de zak mee naar binnen genomen mag worden en zetten de zak netjes in het midden van de kamer. Ze pakken in alle kalmte om de beurt een cadeautje uit. Ze kijken naar wat er in het pakje zat, zeggen vriendelijk ‘dank u Sinterklaasje’ en kijken vervolgens geduldig toe hoe hun broertje of zusje een cadeautje uitpakt. Als alles is uitgepakt, kiezen ze één speeltje en gaan daar in alle tevredenheid mee spelen.

Werkelijkheid: En dan is het moment daar. Het heerlijke avondje is gekomen! Of is het, het hysterische, overprikkelde avondje is gekomen? Er wordt op de deur gebeukt. De kleintjes gillen het uit. Rennen naar de voordeur, als ze niet al opzij geduwd worden, met hun kanis plat tegen de voordeur. Bij de voordeur zien ze de zak cadeautjes staan. Ze duiken er bovenop alsof het een zak vol met Michael Kors tassen is en beginnen met z’n allen tegelijk te graaien en te scheuren. Als een cadeau is uitgepakt, wordt het naar achteren gemikt en schreeuwen ze om het volgende cadeau. En als de zak leeg is, komt de vraag: is er nog een zak? Ze incasseren het antwoord ‘nee’ en vragen of ze tv mogen kijken.

Fijne Sinterklaasavond allemaal!


Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

4 Comments

  1. Ha! Wij hadden het er vanmorgen over om het hele zaakje morgenochtend al neer te zetten… Hoppaaaa 😉