De leukste manieren om Sinterklaas te vieren

Nu mijn kinderen wat groter worden, komen er opeens een heleboel manieren om Sinterklaas te vieren bij. Waar eerst een zak met cadeautjes op pakjesavond voldoende was, slaat nu de fantasie van mijn pre-tiener op hol. Op school vindt er ook een verandering plaats, want nu ze in de bovenbouw zit, wordt het Sinterklaasfeest gevierd met surprises. Wat naar haar idee één van de leukste manieren is om Sinterklaas te vieren.

Leuke dingen om te doen met Sinterklaas

Hoe je Sinterklaas viert is een beetje afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Daarom heb ik de leuke dingen om te doen tijdens pakjesavond in twee groepen verdeeld. De < 8 en de 8 > groep. Dan kun je zelf bepalen wat voor jullie een leuke manier is om het Sinterklaasfeest te vieren. We hebben in ieder geval ideeën genoeg om pakjesavond onvergetelijk te maken!

Manieren om Sinterklaas te vieren, leeftijd < 8

– Sinterklaas en Piet inhuren
Wanneer de kinderen nog in Sinterklaas geloven, zijn Sinterklaas en Piet het allerbelangrijkste van het feest. Oké en ook de cadeautjes. Sinterklaasavond kun je met kleine kinderen dus vieren met een ‘echte’ Sinterklaas en Piet, door het duo in te huren. Wees er wel op tijd bij, want velen zijn al snel verhuurd.

– Zelf verkleden als Sinterklaas en Piet
Voor sommige kinderen zijn Sinterklaas en Piet verschrikkelijk eng. Ze schijten peultjes wanneer er plots zo’n grote kerel met kriebelende baard voor hun neus staat. Om deze kinderen langzaamaan te laten wennen, is het leuk om jezelf in het bijzijn van de kinderen te verkleden tot Sinterklaas en Piet. Je zult verstelt staan hoe de kinderen je zien veranderen van papa of opa, tot Sinterklaas.

-Een bericht van Sinterklaas
Wanneer Sinterklaas niet langs kan komen, hoe leuk is het dan dat Sinterklaas een persoonlijke videobericht inspreekt!? Een Video van Sint kan via www.videovansint.nl zelf eenvoudig worden samengesteld en besteld. Door het verschillende keuzemogelijkheden kan je het videobericht persoonlijk maken. Vervolgens wordt het videobericht opgenomen door de pieten, gemonteerd en verwerkt tot een verpakte dvd en/of download. Nadat je betaalt hebt, is de download binnen 1 uur te downloaden en online te bekijken. Wil je de dvd, dan moet je niet wachten tot het laatste moment.. De dvd wordt (op werkdagen) binnen 24 uur verzonden en werkt op elke dvd/blu-ray-speler en (spel)computer.

– Cadeautjes verstoppen door het huis
Geloof je al die poespas wel en houd je het liever wat rustiger, maar wil je Sinterklaas wel op een speciale manier vieren? Dan is het een idee om de cadeautjes te verstoppen door het huis. Met kleine aanwijzingen laat je de kinderen op zoek gaan naar hun cadeau. Je kunt ook onze Sinterklaas speurtocht gebruiken om te speuren naar de cadeautjes.

– Speurtocht naar de cadeautjes
Wanneer de kinderen ietsje ouder zijn, kun je hier ook een speurtocht van maken. Maak bijvoorbeeld een plattegrond van je huis en zet kruisjes waar er eventueel cadeautjes kunnen liggen. Of maak een fotospeurtocht, door gedetailleerde foto’s van plekjes uit je huis af te drukken en zo de kinderen op een spoor te zetten naar de cadeautjes.

– Ouderwets de jute zak
Lekker ouderwets, net als vroeger. Gebonk op de deur en daar een jute zak van Sinterklaas vol met cadeautjes aantreffen. Een prima Sinterklaasavondje!

– Sinterklaas bingo
Sinterklaas bingo is eigenlijk heel simpel, je speelt het op de manier zoals je dat altijd doet. Wanneer er iemand ‘bingo’ heeft, mag diegene een cadeau uitkiezen. Extra leuk is om de cadeautjes ‘blind’ neer te zetten, zodat degene die een cadeau pakt, niet weet voor wie hij een cadeautje pakt. Je kunt ook onze speciale Sinterklaas-Bingo kaarten uitprinten.

– Grabbelen
Kleine kinderen en een grabbelton zijn altijd een succes. De spanning van het niet weten wat je grabbelt, heeft een magische uitwerking op kinderen. Om te voorkomen dat de kinderen als gremlins op de Sinterklaascadeautjes duiken, kun je bijvoorbeeld om de beurt een naam grabbelen. Is je naam gegrabbeld? Dan mag je een cadeautje uitpakken.

– Het (snoep)proefspel
Het draait niet alleen maar om de cadeautjes… Pepernoten en chocoladeletters eten hoort er ook bij. Om te voorkomen dat de kinderen zich kotsmisselijk eten aan al het snoepgoed, kun je het snoep-proefspel doen. Met dit spel blindeer je de kinderen (en de ouders) en laat je ze om de beurt wat proeven. De kinderen moeten natuurlijk raden wat ze zojuist geproefd hebben. Tip: het is extra leuk om iets onverwachts tussen het snoepgoed te doen, bijvoorbeeld een snoeptomaatje.

– Een pepernotenspel
Iets wat ik op het moment veel voorbij zie komen, zijn spelletjes met pepernoten. Een pepernotenspel kan op heel veel verschillende manieren uitgevoerd worden. Ik denk dat mijn kinderen het pepernotenspel van kidsproof wel zien zitten. Ik zou ze dan alleen wel even een teiltje meegeven wanneer ze naar bed gaan.

snoepgoed sinterklaas vieren

Wil je iets speciaals bakken voor pakjesavond? Maak dan deze mega machtige pepernoten cheesecake.

Manieren om Sinterklaas te vieren, leeftijd 8 >

– Lootjes trekken voor gedichten of surprises
Een van de meest populaire manieren om Sinterklaas te vieren, is lootjes trekken. Iedereen zet zijn naam en wensen op een papiertje, je doet alle papiertjes in een bak en iedereen grabbelt er één lootje uit. Voor degene die op jouw getrokken papiertje staat, maak je een gedicht of surprise. Zie hier een paar tips voor het schrijven van een sinterklaasgedicht. Heb je inspiratie nodig bij het maken van een surprise? Pinterest staat vol met de meest mooie creaties. Wat je ook kunt doen is een surprise kopen.

– Something old, something new
Ken je de term: Something old, something new, something borrowed, something blue? Het wordt gebruikt bij bruiloften. En symboliseert het nieuwe leven, familie en vrienden en trouw en zuiverheid. Wat heeft dat met Sinterklaas te maken? Nou niks, maar het is wel een leuk alternatief voor het schrijven van een gedicht of het maken van een surprise. Je geeft aan degene die jij getrokken hebt, iets eetbaars, iets tweedehands, iets wat van jezelf is geweest en iets wat je hebt gekocht.

– Het welbekende dobbelspel
Het dobbelspel is ook een zeer populair spel om te spelen op Sinterklaasavond. De bedoeling is dat iedereen drie of vier cadeautjes koopt van een x bedrag. Deze cadeautjes gooi je op een hoop en aan de hand van de regels van het dobbelspel, worden de cadeautjes uitgepakt, afgepakt, doorgegeven, enzovoorts. Extra leuk is ons dobbelspel met opdrachtenkaartjes. Dit is het dobbelspel, maar dan met een twist.

– Gourmetten
Gourmetten is bij mijn kinderen een groot succes! Ze vinden het zelf bakken van hun vleesjes, eitjes en pannenkoekjes helemaal fantastisch. Het is niet iets wat je elke dag doet, daarom is het extra leuk en speciaal om te gourmetten tijdens het Sinterklaasfeest.

– Een quiz spelen
Een iets minder bekende manier om Sinterklaas te vieren, is het spelen van een quiz. Afhankelijk van wat voor soort quiz, vergt het maken van een quiz wel wat voorbereiding. Maak je bijvoorbeeld een persoonlijke quiz, dan moet je allerlei weetjes over de deelnemers verzamelen. Je kunt ook een algemene kennisquiz maken, of natuurlijk een quiz met weetjes over Sinterklaas.

– Je favoriete (bord)spel spelen
Geloof je het wel met al die Sinterklaas spelletjes? Je kunt ook gewoon je favoriete spel uit de kast spelen. Als iedereen z’n favoriete spel kiest, heb je meteen een leuke spelletjesavond met Sinterklaas. Een paar tips: Escape Room The Game €26,00 – De slimste mens ter wereld €24,95 – Ticket to Ride Europe €32,29

Dol op spelletjes? Dan vind je misschien deze escape spellen ook leuk:
– Pieten escape room: detective Pietjes verzamelen!
– Slimme Pietendiploma met opdrachten
– Ook leuk: Escape Room voor pakjesavond!

Lees ook: spelletjes om Pakjesavond te vieren

– Een leuke (Sinterklaas)film kijken
En als laatste de meest relaxte manier om Sinterklaas te vieren, met z’n allen een leuke Sinterklaasfilm kijken. Er staan er genoeg op Netflix.


De leukste manieren om Sinterklaas te vieren

Afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article