De angsten die je als ouder hebt

Eigenlijk begint het al tijdens je zwangerschap. Vanaf je roze wolk geniet je intens en tuur je een beetje om je heen. Tussen alle witte wolken wil er soms wel eens een lichtgrijze wolkje voorbij drijven. Eentje die symbool staat voor een zorg die je wellicht voor je kleintje hebt. Wordt het een huilbaby? Heb ik het wel in me om een ouder te zijn? Elke ouder heeft angsten en die gaan helaas ook nooit weg! Gelukkig heeft elke angstvraag een antwoord.

‘Ben ik wel een goede ouder?’

Dit is een angst die bij 9 op 10 ouders ooit voorbij komt. Vaak bij vrouwen al tijdens hun zwangerschap. Je kijkt naar die prachtige dikke buik en dan wordt je er ineens door overvallen: kan ik dit wel? Het is ook een hele verantwoordelijkheid: een kind op de wereld brengen. Uiteindelijk kom je er maar op één manier achter wat voor ouder je bent en dat is door het gewoon te doen. Iedereen pakt dingen op een andere manier aan en zo lang jouw kinderen zich veilig voelen bij jou, ben jij een geweldige ouder! 

‘Wat als ik er niet meer ben?’

Als je kindje wordt geboren schrijf je hem of haar in bij je verzekeringen. Wanneer je je baby bijschrijft bij je begrafenisverzekering komt de volgende angst voorbij: wat als ik (of wij!) er straks ineens niet meer ben? Wie zorgt er dan voor mijn kind? Gelukkig kun je het in ons land gewoon vastleggen in je testament wie er voogd wordt van je kinderen in het geval dat hun ouders er niet meer zijn.

‘Heb ik wel genoeg te bieden?’

Elke ouder die liefde te bieden heeft, heeft zijn of haar kind genoeg te bieden. Echt waar. Zie je niet hoe erg je kind geniet van een diner met papa of mama? Of van samen spelen of knuffelen? Lachende kinderen zijn gelukkige kinderen en dat heeft niets met geld te maken.

‘In wat voor wereld groeit mijn kind op?’

Deze angst hoor je steeds vaker. Door alles wat er in de wereld gebeurt, voelt het bijna oneerlijk om daar nog een onschuldig kind bij te brengen. Het enige wat jij kunt doen, is jouw kinderen een zo veilig en stabiel mogelijk thuis bieden. Als ze wat ouder worden, krijgen ze op school of tijdens het buitenspelen vast wat van de nare dingen mee, daar kun je niet omheen. Ze zullen hier ook vragen over stellen en dan is het ’t beste dat je weet hoe je hier op antwoordt. Neem een voorbeeld aan hoe het Jeugdjournaal vervelend nieuws brengt. Het kan nooit kwaad om je eens in dit soort zaken te verdiepen.

Wat is jouw grootste angst als het op je kinderen aankomt?

Previous ArticleNext Article

1 Comment