14x wat alleen een werkende moeder herkent

Moeder zijn en een baan hebben is allesbehalve makkelijk. Het is fijn om even ergens anders dan thuis te zijn, het is lekker om geld binnen te harken en het voelt goed om ook een andere rol te hebben dan alleen moeder. Maar makkelijk is het zeker niet. En natuurlijk is het moederschap voor elke moeder, thuis of werkend, wel eens zwaar, vermoeiend en ingewikkeld. Maar bij het lezen van deze situaties zal elke werkende moeder instemmend knikken van herkenning.

Alleen een werkende moeder…

1. Een vraag die elke werkende moeder te horen krijgt: “Waarom wilde je kinderen als je ze vervolgens de hele dag naar de kinderopvang brengt?” 

2. Smoesjes. Om de één of andere reden krijg je als werkende moeder altijd het gevoel dat je je moet verantwoorden. Werken betekent niet altijd dat we willen ‘vluchten’, of dat we vinden dat we een betere moeder zijn wanneer we werken. Nee, soms is het gewoon nodig om genoeg voedsel op tafel te krijgen, om de kinderen fatsoenlijk naar school te sturen of om de sportclubjes van de kinderen te kunnen betalen. Daar zijn geen smoesjes voor nodig, het geld is gewoon nodig.

3. Nog een vraag die elke werkende moeder te horen krijgt: “Vind je het niet erg om zoveel van je kleintje te missen?’

4. Het doet pijn tot op het bot wanneer je belangrijke fases in het leven van je kleintje mist. Je kunt niet bij de allereerste optreden van school zijn, want je moet werken. Je krijgt aan het einde van de dag van de oppas te horen dat hij zijn eerste stapjes heeft gezet. Je kunt je kind niet bij de bus ophalen nadat ze op schoolreisje is geweest, want je moet werken. Het doet pijn, god wat doet dat pijn! 

Maar even serieus, hoe lekker is het om even los van je kinderen te zijn? Ik zou niet weten wat ik dag in dag uit met ze zou moeten doen.

5. En dan die vlaag van verdriet wanneer je een foto van je kind tijdens werktijd ge’appt krijgt. Echt, kon dat nou niet even wachten tot na vijven? 

6. Een telefoontje van het kinderdagverblijf. Hoe graag je ook bij je kleintje wil zijn, dat telefoontje om 10.00 ’s morgens afkomstig van het kinderdagverblijf is het laatste waar je op zit te wachten. Kind ziek. Wie gaat er nu vrij nemen, wie gaat dit regelen? Je drukt het inkomende gesprek bewust weg, bel de vader maar…

7. Elke seconde telt. Op je werk, thuis én elke seconde die je voor jezelf hebt. 

8. En die secondes voor jezelf, dat zijn er niet veel. Je houdt van je kinderen, je houdt van je werk, maar soms vergeet je om van jezelf te houden. 

9. Met multitasken win je tijd. Kostbare tijd die je weer voor iets anders gebruiken kunt. Met één hand een mailtje tikken en met je andere hand je borstvoeding kolven? Je draait er je hand niet voor om.

10. En toch moet je regelmatig worstelen met je agenda. Een beetje creatief plannen is inmiddels, net als het multitasken, je tweede natuur. 

11. Jouw werkplek heeft werkelijk de meest creatieve en bijzondere decoratie. Slingers van geschilderde macaroni, fotolijstjes waar de lijm vanaf druipt en een pennenbak om jaloers van te worden. 

Tja Betty van de boekhouding, verschil moet er zijn.

12. Niets is vermoeiender en frustrerender, dan wel komischer om (kinderloze) collega’s te horen klagen over hoe moe, hoe druk en hoe gestrest ze zijn. 

13. Het is zó heerlijk om ’s morgens de deur achter je dicht te trekken, zonder dat je voor de kinderen hebt moeten zorgen. Vandaag brengt papa ze naar school of mag hij de hele dag bij ze blijven. Fijne dag, doei.

14. En thuiskomen bij je kleintjes die je met open armen ontvangen, de vreugde en de liefde die je voelt, is de beste beloning van een drukke werkdag. 


werkende moeder

Afbeelding werkende moeder: Shutterstock

Previous ArticleNext Article