Dramatische vriendschappen vol met regeltjes…

vriendschappen

Vriendschappen, ik heb er in mijn leven een aantal gesloten. En als ik een vriendschap sluit, dan doe ik dat omdat ik je lief vind, of omdat je goed gezelschap bent, of gewoon omdat je mijn vriend(in) geworden bent. Soms gebeuren die dingen. Ik bedoel, ik ben niet zo moeilijk, zo een wijntje smaakt al snel goed.

Maar waar ik niet voor te paaien ben, is zo een dramatische vriendschap vol met regeltjes. Ingewikkelde, complexe, waarom app je niet meteen terug vriendschappen. Alsof ik het als moeder al niet ingewikkeld genoeg heb.

Voorwaarden voor vriendschappen

En dus bedacht ik een paar voorwaarden om vriendschap met mij te sluiten. Bevalt het je niet? Begin er dan maar niet aan, dan wordt het niks tussen ons. 

Gewoon niet zeuren

– Je mag niet zeuren als je niet meteen een app-je terug ontvangt. Ook niet als je het blauwe vinkje ziet staan.
– Je mag niet zeuren als je niet meteen teruggebeld wordt. Ook niet als je mijn voicemail ingesproken hebt.
– Als je mij zegt dat je binnen een paar minuten terug zal bellen, dan mag dat ook drie dagen duren. Want ik weet dat dat niet is omdat je me niet spreken wilt, dat is omdat er iets anders op je pad kwam. Hetzij een meurende peuter, een broer en zussen gevecht of misschien wel een kotsende hond. Of misschien was je het gewoon vergeten. No hard feelings.

– Wanneer je niet reageert op de uitnodiging van het verjaardagsfeestje van mijn kleuter en op die ochtend zelf nog vraagt of je nog kunt komen, of een berichtje stuurt dat je niet komen kunt, is dat geen enkel probleem.
– De deur staat altijd open, ook als mijn huis een zooi is. Vind je dat een probleem, dan is daar de deur.
– Wanneer je mijn kinderen terecht wijst op het moment dat ze iets doen wat niet door de beugel kan, dan zal ik je een dankbare blik toewerpen.
– Wanneer ik jouw kinderen terecht wijs op het moment dat ze iets doen wat niet door de beugel kan, dan zal jij mij een dankbare blik toewerpen.

Helpen, klagen en begrijpen

– We helpen, klagen en begrijpen elkaar hierin, in dat hele freaking opvoedgebeuren. Dat is wat vrienden doen en moeder zijn valt echt niet altijd mee.
– Wanneer ik je app voor een bakkie, doen we een bakkie en als je niet kan, is dat jammer. En als je wel kan, dan loopt dat bakkie over in een wijntje. Of niet, ligt aan de plannen voor die dag.

– Je zwijgt wanneer ik flip tegen mijn kleintjes omdat ze weer eens wat uitgevreten hebben. Als ik gekalmeerd ben, overhandig je mij een glas wijn. Vice versa.
– Wanneer je wil bitchen over je man, dan luister ik en zal ik begrijpend mijn hoofd knikken, ook al ben je echt een bitch.
– Wanneer ik iets onwijs stoms of iets beledigends tegen je zeg, vat je dat niet persoonlijk op, want dat is wat ik soms doe… Stomme beledigende dingen zeggen.

Opvoedadviezen

– Ik geef je geen ongevraagde opvoedadviezen. Jij geeft mij geen ongevraagde opvoedadviezen. We hebben samen een hekel aan mensen die ongevraagde opvoedadviezen geven.
– Ik begrijp dat de afgesproken tijd zeer ruim opgevat moet worden.
– Ik kan een leuk gesprek met je voeren ook al word ik 97345726374 keer onderbroken door een levend wezen korter dan 1 meter.
– Wanneer ik iets van je leen, vind je het geen probleem om het terug te vragen want mijn moeder-brein vergeet nog wel eens wat.
– Wij hebben geen oordeel over elkaar.
– Wanneer er echt iets aan de hand is, dan zijn we er voor elkaar.

Want dat is wat vrienden doen, er voor elkaar zijn op de cruciale momenten. Dan komen we met een schouder, een knuppel of een fles wijn. We huilen mee, we lachen mee en we schreeuwen mee.

En de rest van de momenten zijn vrijblijvend. En leuk. En gezellig. En zonder drama.

Maar wel met een paar regeltjes…


vriendschappen

Afbeelding: Shutterstock
Update: 2016/2023

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.

6 Comments

  1. Amen to that! Moest even glimlachen bij de dankbare blik bij het terechtwijzen van elkaars kind 😉