Kanovaren op de Lesse

kano lesse

Vandaag staat kanovaren op het programma. Op Parc La Clusure biedt B-adventure de mogelijkheid om te kanovaren, maar vanwege de lage waterstand is een afvaart hier voor ons niet mogelijk. We zoeken het wat verderop. In Dinant zit kanoverhuur Dinant Evasion, hier kun je kayaks huren om de Lesse af te varen. Ook hier is de afvaart afhankelijk van het waterniveau op de Lesse. We hebben geluk! En ons kano-avontuur kan beginnen. 

kano lesse

De Lesse

De Lesse is een rivier in België, in de Belgische provincie Luxemburg. Het is een zijrivier van de Maas en deze gaat deels ondergronds, door onder andere de Grotten van Han. Het deel van Houyet tot in Anseremme is zeer geschikt voor kanovaren. Echter is dit een stuk van 21 kilometer. Om een afvaart met kinderen te maken, is het beter om te starten vanuit Gendron. Deze afvaart is 12 kilometer lang. Lang genoeg om met kinderen het kanovaren op de Lesse te ervaren en beleven.

Kayak huren bij Dinant Evasion

Gaan we nou een kano of een kayak huren? Wat is het verschil eigenlijk? In een kano vaar je met een peddel met één blad. In een kayak peddel je met een peddel met twee bladen. Vlak voordat we te water gaan, ontvangen we een peddel met twee bladen. We gaan dus kayakken.

Activiteit kano lesse

Maar voordat we in de kayak kunnen stappen, hebben we al een treinreis gemaakt. Het bedrijf Dinant Evasion heeft daar goed over nagedacht. Want wanneer je een afvaart maakt van 12 kilometer, hoe kom je dan weer terug bij je (in ons geval) auto? Dinant Evasion heeft de rollen omgedraaid. Je koopt je ticket bij het eindpunt. Stapt daar op de trein richting Gendron of Houyet, afhankelijk of je de korte of de lange afvaart gaat maken. Daar aangekomen pik je een kayak op om te beginnen aan je tocht.

Kanovaren met vijf personen

Wij zijn een gezin van vijf. Met z’n vijven kun je niet in één kayak. En daarom ontvangen we een tweepersoons kayak en een een driepersoons kayak. (Spullen die droog moeten blijven kunnen op de kaak mee in een waterdichte ton). Ik ben wijs en kies snel de tweepersoons kayak. Ik zie me mezelf al helemaal uit de naad peddelen, terwijl de kleintjes relaxt achterover hangen. Echter blijken de oudste twee, die ook een eigen paddel gekregen hebben, enthousiast mee te doen. De jongste, waar ik mee in de kayak ben beland, doet haar best. Laten we het daar maar op houden.

kano lesse

De korte afvaart over de Lesse

Het is druk op de rivier. Gezellig druk, dat wel. Er is nog ruimte genoeg om zonder iemand tegen z’n gezicht te meppen, te kunnen peddelen. En heel af en toe is het zelfs genieten van de rust op de rivier. Een stop langs de prachtig beboste kant is zo nu en dan ook wel erg uitnodigend. Maar niet lang, er moet namelijk wel gepeddeld worden. Want de stroming alleen brengt je niet binnen drie uur naar het eindpunt. Tijdens de afvaart komen we ook langs het kasteel van Walzin, welke op een gigantisch steile rots staat gebouwd. Maar het meest spectaculaire zijn de twee watervalletjes. Deze komen telkens precies op tijd voor wat extra uitdaging en vermaak. Al met al is de korte afvaart voor ons gezin (9-6-5) precies lang genoeg! Wanneer je in de Belgische Ardennen verblijft, is dit zeker aan te raden!

kanovaren lesse
kayak lesse
kano lesse

Adres van kanoverhuur Dinant Evasion

Je kunt je auto parkeren en de tickets afhalen bij het kantoor in Anseremme:
Rue du vélodrome 15 – 5500 Dinant

Na afloop is hier ook een mogelijkheid om te douchen.

Previous ArticleNext Article

1 Comment