Camping Parc la Clusure in de Belgische Ardennen

De eerste week van de zomervakantie vertoeven we bij camping Parc la Clusure. Deze verfrissende camping ligt in het hart van de Belgische Ardennen direct aan het riviertje L’Homme. De camping biedt alles wat je in zo’n eerste vakantieweek nodig hebt. Eigenaar Jan steekt samen met zijn vrouw al 25 jaar ziel en zaligheid in deze prachtige vallei, niet zo gek ook dat hij deze camping ziet als zijn kindje. Zijn ‘opvoeding’ blijkt succesvol, want mede dankzij het toppersoneel dat er rondloopt, heeft menig gezin hier zichtbaar een topvakantie. 

parc la clusure ingang

Parc la Clusure en zijn hoogstaande animatie

Deze topvakantie wordt mede mogelijk gemaakt door hoogstaand vermaak wat zich uit in een animatieteam waar je u tegen zegt. Tsjoe tsjoe wa-animatie hoef je niet te verwachten, nee dit team gaat verder dan dat. Ik heb me zelfs laten vertellen dat er een zéér proffesionele touch in de dagelijkse animatie van Parc la Clusure verweven is. En dat komt goed van pas, want ook ‘mama’ heeft iets nodig in die eerste vakantieweek: namelijk rust. En dat lukt prima wanneer de kleintjes zichzelf kostelijk vermaken bij de dagelijkse voorstelling.

animatie parc la clusure

Even voor 18.30 roepen mijn kleintjes; “Mam, wij gaan naar de voorstelling hoor!” en daar gaan ze alle drie op hun fietsje. Het loslaten wordt me op deze manier wel heel makkelijk gemaakt. Nog geen honderd meter verderop begint het dagelijkse meeleeftheater. Wie staat er dit keer op het podium? Gravin Rochefort? Koning Edelhart? Wanneer ik stiekem even om een hoekje gluur zie ik vele glunderende oogjes, waaronder drie van mijn eigen vlees en bloed, naar het podium staren. Het zijn Lilly het Konijn en Lennard de uil die dit keer de oogjes laten blinken.

Inmiddels is het meeleeftheater weer ten einde, maar waar blijven de kleintjes? Ik besluit het toch nog maar even te checken en wat blijkt? Ze pakken ook even hun moment op het podium en staan daar heel modern selfies te schieten met hun nieuwe helden.

selfies parc la clusure

B-Adventure

Naast een uitgebreid recreatieprogramma van Parc la Clusure, wat overigens totaal niet hinderlijk is voor degenen die er geen interesse in hebben, is er op de camping ook het buitensport bedrijf ‘B-Adventure‘ te vinden.

b-adventure parc la clusure

B-Adventure biedt net even die extra uitdaging die vele gasten zoeken in de Ardennen. De hoofdactiviteiten zijn toch wel de mountainbike-tochten, maar na een tevergeefse mountainbike poging met mijn dochter in Zweden, leek het me beter dit keer het fietsen te laten voor wat het is. Gelukkig heeft B-Adventure nog meer te bieden. Skelteren, kanovaren, paintballen en ook buks- en boogschieten. En dat laatste bleek een schot in de roos.

boogschieten b-adventure

boogschieten parc la clusure

buks schieten b adventure

Na een uitgebreide instructie boogschieten, kon mijn kleine man (en grote man) er geen genoeg van krijgen en als kleinste deelnemer stond hij vervolgens nog twee uur arrow battle, een combinatie van trefbal en paintball, te spelen.

arrow battle b-adventure

arrow battle spelen

arrow battle parc la clusure

Het fijne riviertje L’Homme

Wat ook bijdraagt aan de topvakantie, is het fijne riviertje aan de camping. De rivier heeft een stroomversnelling die waarschijnlijk elke week wordt omgelegd met de stenen uit de rivier. Je eigen dam en stroomversnelling bouwen, zijn activiteiten op zich, en ik kan me zo indenken dat iedere gast dat net even anders doet. Mijn kinderen maken vooral gretig gebruik van de gemaakte wildwaterbanen en roetsjen met een opblaasband door de rivier.

rivier parc la clusure

Een fijne camping voor het hele gezin

Maar dan ook echt het hele gezin, je puber hoef je niet thuis te laten en belangrijker nog, je hoeft ook niet de hele vakantie naar een chagrijnige puber-porem te kijken. Want ook aan je puber is gedacht. Naast de uitdagende activiteiten die B-Adventure aanbiedt, heeft Parc la Clusure zijn eigen recreatieprogramma voor jongeren vanaf 13 jaar. En dat weten ze heel goed aan te pakken door een ’teenage recreatie medewerker’ samen met de tieners een programma samen te laten stellen. Daarnaast wordt er net buiten de camping (wel zo fijn voor de gasten zonder puber) elke avond/nacht onder begeleiding een kampvuur aangestoken.

Goed, inmiddels heeft iedereen het naar z’n zin. Mama, de kleintjes, de tieners. Alleen papa nog… Papa kan z’n lol op in het Grand café Le Val Joli, waar ze maar liefst dertig verschillende biersoorten schenken. En na zo’n fijn biertje maak je je topvakantie compleet in het restaurant waar ze voor campingbegrippen michelinster gerechten serveren.

Parc la Clusure en zijn omgeving

Parc la Clusure ligt in de prachtige omgeving van Wallonië waar zoveel te doen en te zien is. De grootste toeristische trekpleister is het Domein van de Grotten van Han met uiteraard zijn gigantische grot en prachtige Wildpark. Uiteraard valt er heel veel cultuur te snuiven in Dinant en Rochefort. En de Ardennen zouden de Ardennen niet zijn, als er geen regenbui voorbij zou komen. Die dag kun je gebruiken om een dagje naar het Euro Space Center te gaan.

Previous ArticleNext Article

5 Comments

 1. Leuk verslag, wij gaan hier in september naartoe dus mooi om er vast iets over te lezen

 2. Helemaal mee eens! Wij zijn 2 weken geweest met 2 kids van 3 en 6 jaar en we hebben het geweldig gehad! Top camping met een topteam!!

 3. Leuk stuk!
  En daarom komen wij daar al 17 jaar en hebben wij daar 3 weken n super vakantie! Ook in de herfstvakantie is het een echte aanrader, zoo mooi is dan de natuur.
  Onze kinderen zijn tot hun 20 jaar meegegaan en komen trouw ieder jaar nog langs, en ondertussen zijn wij heel blij met onze echt PLC kleindochter. (Onze zoon heeft zn vriendin op plc leren kennen)

 4. Beste Pauline,
  Bedankt voor het mooie verslag en leuke foto’s over jullie vakantie op Parc La Clusure. Wij vinden het erg fijn dat jullie zo hebben genoten van alle activiteiten.
  Hartelijke groet van het hele team van Parc La Clusure en B-Adventure.