Cultuur snuiven in Wallonië: Dinant, Celles, Kasteel Veves, Rochefort

vakantie ardennen

Als je door Wallonië rijdt, heb je echt het gevoel dat je in het buitenland bent. Dat ben je ook, dit is namelijk het zuidelijke en Franstalige deel van België. De natuur is er prachtig en de cultuur uiterst interessant. Wanneer je het kanovaren op de Lesse en de Grotten van Han kunt afvinken, is het hoog tijd om deze interessante plaatsen van Wallonië op te zoeken. We gaan cultuur snuiven en de bezienswaardigheden ervaren!

Wanneer je met kinderen cultuur gaat snuiven, hoef je niet met een hele historie aan te komen. Als ik voor mijn kinderen spreek, dan is de beleving het belangrijkst en een beetje achtergrondinformatie is wel oké. 

wallonie doornroosje kasteel

Kasteel van Vêves

Het kasteel van Vêves is zo een bezienswaardigheid in Wallonië waar kinderen de beleving kunnen voelen. Het 15de-eeuwse Kasteel van Vêves staat met zijn vijf puntige torens statig op een met gras begroeide heuvel in Houyet. Het kasteel, ook wel Doornroosje Kasteel genoemd, wordt nog altijd gebruikt als woning. De beleving zit vooral in het verkleden. Kinderen krijgen namelijk bij de ingang van het kasteel een prinsessenjurk of ridderkostuum aangeboden, zodat zij verkleed het ingerichte kasteel kunnen ontdekken. Het kasteel van Vêves is een leuk uitstapje, maar een hele dag ben je er niet aan kwijt. Na afloop is een bezoek aan het nabijgelegen dorpje Celles aan te raden.

Mooiste dorpje van Wallonië: Celles

Celles is een dorpje in Wallonië dat een ver verleden heeft. Er zijn prehistorische sporen gevonden, maar wat het plaatsje nu zo bijzonder maakt, zijn de kenmerken uit de Romeinse tijd. Het begon bij de monnik Hadelinus, die zich als kluizenaar op deze plek vestigde. Maar monnik Hadelinus bleek een uitstekende influencer. Want door zijn volgers groeide het plaatsje van klein kloostertje tot kapittel van kanunniken en uiteindelijk tot een kerk van Romaanse bouwkunst. Wat nu een van de belangrijke monumenten van Wallonië is. Wederom is het voor de kinderen een beleving. Lekker rondwandelen in het dorpje en genieten van de bouwkunsten en uitzichten.

uitzicht celles wallonie
Celles wallonie

Citadel van Dinant

Dinant is een stad in het Belgische Wallonië. De ligging aan de Maas en de rotsachtige achtergronden zijn spectaculair. Toch komt de sfeer niet erg op me over. Er is veel leegstand en het voelt een beetje grauw, komt het door de bewolking? Of misschien door de vele wegwerkzaamheden? De grootste trekpleister is de Citadel van Dinant. 100 meter hoger dan het wateroppervlak van de Maas, staat de Citadel pontificaal op een rots. Je kunt de citadel bereiken via een trap met 408 treden of met een kabelbaan. Je begrijpt, met kinderen kies je voor de kabelbaan.

dinant

dinant belgie

Meer sfeer in Rochefort

Persoonlijk vind ik dat er meer sfeer te vinden is in het plaatsje Rochefort. Deze stad straalt wat meer leven en gezelligheid uit. Wellicht doordat deze interessante plaats van Wallonië nog meer toerisme trekt. Zo heeft Rochefort de Notre Dame de la Visitation en de ruïnes uit de elfde en de veertiende eeuw van het Gravenkasteel. En niet te vergeten, papa wil ook wat beleven, de abdij Notre-Dame de Saint-Rémy waar de Rochefort-bieren gebrouwen worden.

Domein van Fourneau Saint-Michel

Wil je echt de historische cultuur snuiven, dan kun je een bezoek brengen aan het Domein van Fourneau Saint-Michel in de buurt van het plaatsje St. Hubert. Een openluchtmuseum dat in het dal van een diepe vallei ligt, omringt door de prachtige Ardense bossen. Het is ontzettend ruim opgezet en, wanneer er geen festiviteiten zijn, ook erg rustig. De beleving zit in de architectuur en de nabootsing van de manier van leven van de oude Ardennen. Gebruik bij een bezoek aan het openluchtmuseum wel de bezoekersgids, anders bestaat de kans dat je werkelijk geen idee hebt waar je naar staat te kijken.

Fourneau Saint-Michel
Fourneau Saint-Michel kerk
Fourneau Saint-Michel voskop schaap

Voor meer informatie over het prachtige en bezienswaardige Wallonië, bezoek je de website walloniebelgietoerisme.

Previous ArticleNext Article