La Roche-en-Ardenne, het Feodaal Kasteel en Wildpark

Dat je in de Belgische Ardennen niet alleen maar kan kanoën, mountainbiken en andere actieve outdoor activiteiten kunt beleven, werd me afgelopen zomer al duidelijk. De Belgische Ardennen biedt namelijk ook heel veel geschiedenis. De geschiedenis van eeuwenoude stadjes. Dit keer bezochten we La Roche-en-Ardenne, een stad met het Feodaal Kasteel waar ’s zomers spook Berthe elke avond een voorstelling geeft. Echter bezochten wij La Roche-en-Ardenne in de winter met z’n gezellige kerstmarkt en goed verzorgde schaatsbaan. Ondanks het ontbreken van het spook, wat mijn oudste dan wel weer jammer vond, mocht een bezoek aan het Feodaal Kasteel niet uitblijven. En het Wildpark van La Roche-en-Ardenne bleek op een koude winterse dag ook meer dan de moeite waard. 

Het Feodaal Kasteel van La Roche-en-Ardenne, de geschiedenis

Het Feodaal Kasteel werd gebouwd tussen de elfde en veertiende eeuw, maar dit was niet de eerste keer dat deze plek bewoond was. Dit blijkt onder andere uit een bronzen munt die er gevonden werd. Het bronzen stuk werd onder het gezag van Constantijn de Grote geslagen tussen 307-337 na Christus. Maar de geschiedenis van deze plek gaat nog verder, want ook prehistorisch aardewerk werd er gevonden.

het feodaal kasteel La Roche-en-Ardenne

Nu zijn het vooral de ruïnes van het middeleeuwse kasteel die de geschiedenis vertellen. Echter is daar voor mijn kinderen wel heel wat inlevingsvermogen voor nodig. Ze hoppen van plateau naar plateau en zien vooral een opeenstapeling van leistenen. Toch probeer ik ze wat bij te brengen met de bij de ingang ontvangen plattegrond, waarop de beschrijvingen van de ruimtes staan. Uiteindelijk blijkt voor hen alleen de uitleg bij de veerkatapult interessant genoeg om aan te horen.

La Roche-en-Ardenne-kasteel-feodaal

kasteel La Roche-en-Ardenne

In de zomer zal dit ongetwijfeld een heel ander tafereel zijn met rondlopende boogschutters, valkenshows en natuurlijk het spook Berthe.

Het Feodaal Kasteel bezoeken met hond

Ook deze vakantie hebben we onze hond bij ons. Dankzij het fijne vakantiehuis konden we de hond prima even achterlaten. Maar liever nemen we haar mee op onze uitstapjes en gelukkig is het Feodaal Kasteel van La Roche-en-Ardenne daar heel geschikt voor. De hond kan gewoon lekker meewandelen door de ruïnes, uiteraard wel aangelijnd.  Alleen bij de vogelkooien zijn honden niet welkom. En ik vraag me ook af hoe ze dit in de zomer tijdens een valkenshow oplossen. Wellicht zijn honden daar ook niet welkom.

La Roche-en-Ardenne-kasteel-hond

Het Wildpark, Le Parc à Gibier de La Roche

Het koste nogal wat moeite om het wildpark in La Roche-en-Ardenne te vinden. Ons navigatiesysteem navigeerde ons namelijk volledig de verkeerde kant op. Ondanks dat we toch echt het juiste adres hadden ingetikt. Na meerdere pogingen kregen we er een beetje de pest erin en besloten Google Maps nog één kans te geven. En wat moeten we toch zonder Google? Want Google Maps wist ons wel op de plaats van bestemming te krijgen.

Gelukkig maar! Het Wildpark à Gibier de La Roche bleek namelijk een heerlijk kneuterig, maar erg leuk park te zijn met zeer fotogenieke dieren. Het park heeft een wandelpad van 1,2 kilometer. Prima te doen met kleintjes. De variatie tussen de nieuwsgierige dieren zorgt voor een leuke afwisseling. Zo gaan we langs de everzwijnen, staan we oog in oog met de herten en ook de wolven laten zichzelf graag zien aan het de voorbijgaande voetgangers. De speeltuin en een warme chocolademelk in het restaurant zijn een fijne afsluiting van de wandeling in het Wildpark.

wandelpad-wildpark

hert-wildpark

wildpark-La Roche-en-Ardenne

Wij hebben de route op eigen houtje ontdekt. Maar wanneer je met een grotere groep bent (minimaal 15 personen) kun je ook een rondleiding of wandelen met een natuurgids boeken. Wat ook wel erg tof en spannend klinkt, is het voeren van de wolven. Hier hangt echter wel een prijskaartje van €40,00 aan en dient gereserveerd te worden.

Onze trouwe viervoeter is niet toegestaan op het wandelpad van het wildpark, de speeltuin en het restaurant mag de hond wel bezoeken.

Le Parc à Gibier de La Roche op de kaart

Het adres van het Wildpark:

PARC A GIBIER
Chemin du Parc à Gibier 1
6980 La Roche-en-Ardenne

Zijn het Feodaal Kasteel en het Wildpark van La Roche-en-Ardenne aanraders? Een bezoek is het waard! Het is in ieder geval een leuke afwisseling met het kanoën, mountainbiken en andere actieve outdoor activiteiten in de Belgische Ardennen. 

Previous ArticleNext Article