Wat is een leuk gezinsuitje?

leuke uitjes gezin

Inmiddels zijn we wel een beetje uitgespeeld met alle spelletjes uit de spelletjes kast. De zelfgebakken koekjes en cakejes komen onze neus uit en die legpuzzel kunnen we inmiddels dromen. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar wij willen als gezin er weer op uit! En dus zocht ik naar leuke gezinsuitjes die we weer kunnen doen. In dit artikel lees je de standaard dagjes weg met het gezin tot de meest originele gezinsuitjes. 

Dagje weg met gezin

Een bezoek aan een pretpark of dierentuin is natuurlijk een ultiem dagje weg met kinderen. Iedereen vindt het leuk en je kunt je een hele dag vermaken in een pretpark of dierentuin.

De bekende pretparken van Nederland

De Efteling kennen we natuurlijk allemaal. Dit pretpark is een populair gezinsuitje en dat is ook te zien aan de toegangsprijzen, want deze zijn niet mis. Gelukkig kun je hier en daar sparen voor korting, wees daar dus altijd alert op! Maar goed, dat terzijde, want de Efteling is natuurlijk ook gewoon een fantastisch leuk pretpark voor het hele gezin. Voor de kleintjes is onder andere het sprookjesbos geweldig, voor tieners zijn er toffe en spannende achtbanen zoals de Vliegende Hollander en voor het hele gezin zijn er prachtige attracties zoals Symbolica.

dagje uit kinderen

Avonturenpark Hellendoorn ligt verscholen in de bossen van de Sallandse Heuvelrug. Met ruim 30 topattracties en shows, een gemoedelijke sfeer en korte afstanden tussen de attracties, is dit pretpark ideaal als leuk gezinsuitje. En wat dit pretpark nog leuker maakt, is het naastgelegen Aquaventura Slidepark met 11 waterglijbanen, een heerlijk zandstrand en voor de kleintjes een waterspeelparkje. Het slidepark kan alleen bezocht worden in combinatie met een bezoek aan het Avonturenpark.

Toverland is een van de jongste pretparken van Nederland, maar zeker niet de minste! Wat in 2001 begon als overdekte speeltuin is nu uitgegroeid tot een heus attractiepark voor het hele gezin. Met zijn spannende achtbanen en zijn vrolijke parkshows is er voor ieder wat wils en daardoor een heel leuk gezinsuitje.

Attractiepark Slagharen, wat voorheen Ponypark Slagharen was, is een pretpark voor gezinnen met kinderen tot 14 jaar. Wat zo leuk aan dit park is, is dat het Wilde Westen thema door het hele park zichtbaar is. Benieuwd naar echt ervaringen? Lees dan deze blog over attractiepark Slagharen.

Julianatoren, ooit begonnen als uitkijktoren, is echt een leuk pretpark voor jonge gezinnen. Het pretpark is vrij compact en daardoor hoef je niet hele einden te lopen met je kleintjes. En zo heeft er aan het einde van het gezinsuitje niemand vermoeide benen.

Duinrell het pretpark met de groene kikker. Ook hier kan het hele gezin zich vermaken tijdens een dagje uit. Duinrell is leuk voor de kleintjes, maar er zijn ook zeker spannende attracties te vinden. En natuurlijk het welbekende Tikibad! Persoonlijk vind ik rodelen van een duin af één van de hoogtepunten in Duinrell. Kortom, een dagje Duinrell is een heel leuk gezinsuitje!

uitje duinrell

De minder bekende pretparken van Nederland

Drievliet is één van de minder bekende pretparken in Nederland die geschikt zijn voor een gezinsdagje. Zelf kende ik het pretpark al wel als typisch gezinsuitje uit mijn eigen kindertijd. Ik weet nog zo goed dat mijn vader op een ochtend zei, ‘kom we gaan er vandaag op uit, we gaan naar Drievliet!’ Dat zijn de mooie herinneringen. Drievliet is compact en overzichtelijk en uiteraard leuk voor het hele gezin.

Drouwenerzand vind je in de provincie Drenthe. Attractiepark Drouwenerzand hanteert een all-in formule. Dat houdt in dat wanneer je eenmaal binnen bent, alle attracties én het eten en het drinken gratis is. Frietjes, snacks, verse soep, fruit, koffie, thee, limonade en softijs, alles is bij de entreeprijs inbegrepen. Persoonlijk vind ik dat echt ideaal voor een gezinsuitje (tot plusminus 12 jaar), want je weet simpelweg waar je aan toe bent.

Duinen Zathe heeft net als Drouwenerzand een all-in formule, dus ook hier kun je heel goed een dagje weg met je gezin. Duinen Zathe heeft voor de kleintjes ook een fantastisch leuk verkeersplein, waar mijn kinderen (niet eens zo heel klein meer) tijdens een dagje Duinen Zathe zich boven verwachting kostelijk hebben vermaakt. Ook dit pretpark is leuk tot plusminus 12 jaar.

review attractiepark Duinenzathe

De Waarbeek in Overijssel is het derde pretpark in Nederland met een all-in formule. Wat ook bijzonder is aan dit park, is dat de attracties hier volledig draaien op groene stroom! Maar dat niet alleen, hier treft je een van de oudste stalen achtbanen ter wereld aan. Net als de twee andere all-in pretparken hierboven is dit een leuk uitje voor gezinnen met kinderen tot plusminus 12 jaar.

Mini Mundi ligt in het zuiden van Nederland, namelijk in de provincie Zeeland. Naast de indoor speeltuin en de buiten speeltuin, maakt Mini Mundi het met een familieachtbaan, schommelschuit en de 10 meter hoge ballontoren, het een leuk dagje uit voor het hele gezin.

De bekende dierentuinen van Nederland

Wist je dat er in Nederland een flinke lijst is met instanties die een dierentuinvergunning hebben? De hele lijst van dierentuinen in Nederland vind je hier.

Safaripark Beekse Bergen is een prachtige dierentuin en qua oppervlakte het grootste dierenpark van de Benelux. Wat zo leuk is, is dat je hier het gevoel krijgt dat je echt een beetje op safari bent. Je kunt er een bootsafari, een bussafari en ook een autosafari doen. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om lekker te wandelen door het dierenpark. En vind je een dagje weg met gezin nou te kort, dan kan ik zeker aanraden om er een weekendje van te maken in het naast gelegen Safari Resort Beekse Bergen!

dagje uit dierentuin

DierenPark Amersfoort vinden wij ook een erg leuke dierentuin voor het hele gezin. Wat zo leuk aan DierenPark Amersfoort is, is dat er naast een dierenpark ook een dinopark te vinden is. En dat is voor gezinnen met kleine dino-fans natuurlijk een heel mooi uitje. Daarnaast is de klim- en klauterroute door het park erg leuk!

Burgers’ Zoo in Arnhem blinkt uit door zijn Burgers’ Ocean, het tropische koraalrifaquarium met acht miljoen liter water. Maar ook de verschillende themawandelingen maken een dagje weg met het gezin extra leuk.

Diergaarde Blijdorp is een prachtige dierentuin, waar natuurlijk de gorilla Bokito niet te missen is! Maar ook neus aan neus met de ijsbeer in Diergaarde Blijdorp is een bijzondere ervaring. Verder zijn er voldoende speeltuintjes in de het park voor de nodige afwisseling.

Apenheul, hier moet je als gezin wel van aapjes houden, want de aapjes kruipen hier letterlijk op je nek. Houd ook je tas in de gaten, want ze zijn niet alleen nieuwsgierig, ook de term brutale aap zul je daar beter begrijpen. Hoe dan ook, een leuk gezinsuitje is het wel.

Ouwehands Dierenpark is toch ook echt één van onze favoriete dierentuinen in Nederland. Vooral de panda’s maken indruk! Tenminste, als ze niet liggen te slapen… Maar ook de bruine beer, de Afrikaanse leeuw, de orang-oetan, de Afrikaanse olifant en de giraffen zijn hier te aanschouwen. Wat nou zo leuk is, is dat dit dieren zijn die het hele gezin aanspreken.

ouwehands dierenpark

De minder bekende dierentuinen van Nederland

AquaZoo Leeuwarden is een wat minder bekend dierenpark, maar toch ook erg leuk als gezinsuitje. In dit park vind je vooral veel waterdieren en dan is vooral de pinguin de eye-catcher. Naast de dieren is een stukje roeien in het park ook erg leuk.

gezin uitje

GaiaZOO ligt in Zuid-Limburg, Kerkrade. Voor de diercollectie verkiest GaiaZOO unieke, zeldzame en bedreigde diersoorten. Totaal zijn dat zo’n 150 verschillende diersoorten. Dat maakt dit park een stuk bijzonderder dan de parken met alle ‘standaard’ dieren als een olifant, een leeuw en een gorilla.

Ecomare valt ook onder de dierentuinen van Nederland. Je moet je gezinsuitje hiervoor wel op Texel vieren. De zeehondenopvang Ecomare in De Koog op Texel is absoluut een aanrader. Al is het alleen maar om ervoor te zorgen dat de zeehondjes, die het op eigen kracht niet redden in de natuur, opgevangen en verzorgd kunnen blijven worden.

Orchideeënhoeve is een verrassend leuk alternatief wanneer je de dierentuinen wel een beetje gezien hebt. De Orchideeënhoeve is een indrukwekkende junglewereld vol prachtige bloemen en vrij levende dieren. De lorituin is een beleving op zich en als je durft mag je de lori’s een cupje nectar voeren. Ook de vlinder vallei is prachtig, écht een verrassend leuk uitje met kinderen.

gezinsuitje

Originele gezinsuitjes

Naast de pretparken en dierentuinen, kunnen we ook echt nog wel originele gezinsuitjes bedenken! Want soms wil je naast een leuk uitje met je gezin ook iets bijzonders beleven. Bij deze onze ideeën voor een origineel gezinsuitje.

Een ijsproeverij! Een beetje ijssalon heeft een ijsproeverij in het assortiment. Ontzettend leuk én origineel als gezinsuitje als je het mij vraagt. En wanneer je een ijssalon in een leuke stad uitkiest, maak je er meteen een ciytrip van.  

Schapendrijver voor één dag. Niet het eerste waar je aan denkt bij een leuk gezinsuitje toch? Maar origineel is dit idee zeker! Deze workshop wordt gegeven door een lokale schapendrijver en zo leer je samen met je gezin de verschillende technieken die je moet gebruiken tijdens het drijven.

Knuffelen en wandelen met een alpaca. Nog zo’n origineel en niet alledaags idee voor een dagje weg. Welke leeftijd je ook bent, alpaca’s blijven super schattig en knuffelbaar, helemaal top voor een gezinsdagje dus!

Escape room. Wanneer je graag iets spannends en wilt samenwerken met je gezin, dan moet je een escape room als uitje organiseren. Escape rooms zijn er in allerlei soorten en maten, zelfs voor de kleintjes kan dit een heel leuk uitje zijn.

Varen door Giethoorn. Je weet dat het kan en toch heb je het nooit gedaan. Dat is typisch het geval met een dagje varen in Giethoorn. Perfect om het eens een keer te gaan doen tijdens een gezinsdagje.

Het flipperkast museum (Dutch Pinball Museum). Als je de kinderen (en jezelf) blij wil maken, dan moet je een uitje naar het Dutch Pinball Museum plannen. Met meer dan 120 flipperkasten, waarvan 100 speelbaar, vanaf het jaar 1900 tot vandaag de dag komt elke generatie iets tegen uit zijn eigen jeugd. Hoe leuk!!

Bonami SpelComputer Museum. Een uitje naar een museum saai? Echt niet, dat wist ik natuurlijk allang, maar met het Bonami SpelComputer Museum kan ik zeker aan komen zetten als gezinsuitje!

Renzy familytour. Weer even iets heel anders én origineel. Met een Twizy toeren langs de bollenvelden of een strandtour doen, beide super gaaf en dankzij de speurtocht ook leuk voor de kinderen.

activiteit kinderen bollenstreek

Poldersporten. Wil je lekker actief bezig zijn met je gezin? Dan moet je zeker een keer gaan poldersporten in de Kwakel. Niet bang zijn voor koeienstront en vieze boerenslootjes, want je kunt na het poldersporten gewoon een douche nemen.

Goedkoop uitje met gezin

Soms moet je behoorlijk in de buidel tasten wanneer je een dagje weg met je gezin wil. Maar weet, het hoeft niet altijd duur te zijn. Zo zijn er heel vaak kortingsbonnen te verkrijgen, of kun je met zegeltjes sparen voor korting. Je kunt ook kiezen voor een goedkoop uitje met je gezin.

Leuke goedkope uitjes zijn bijvoorbeeld speelbossen en familiewandelingen. Een aanrader is het boek van Tikva (GezinOpReis) die zelf 250+ speelbossen en familiewandelingen in Nederland bezocht en beoordeelden.

Ook zijn er heel wat gratis museums te bezoeken in Nederland. Zo is het Binnenvaartmuseum Dordrecht gratis te bezoeken. Ook het Landschapmuseum met miniatuurlandschappen is gratis en leuk als gezinsuitje.

Lees ook eens ons blog over nog meer leuke dingen doen zonder geld. Ook daar staan goedkope uitjes met gezin tussen.

Wat nou een leuk gezinsuitje is, is geheel persoonlijk. Maar met deze ideeën, zul je zeker een geslaagd dagje weg kunnen organiseren voor je gezin!


kinderen uitstapje
Previous ArticleNext Article