Naar Texel? Dan moet je naar Ecomare!

bezoek ecomare ingang

Als ik mijn kinderen zo hoor, dan was Ecomare bij verre het leukste uitje op Texel dat we afgelopen vakantie gedaan hebben. Het was ook het uitje dat sowieso vast stond om te doen. Want als je op Texel bent, dan wil je zeehondjes zien. Nou, en dat kan dus gegarandeerd in Ecomare. Maar achteraf waren, verrassend genoeg, niet de zeehonden die de meeste indruk hadden achter gelaten… Wat dat dan wel was? 

Wat is ecomare?

Op de eerste plaats is Ecomare een zeehondenopvang in De Koog op Texel. Bij Ecomare worden de zeehondjes, die het op eigen kracht niet redden in de natuur, opgevangen en verzorgd. Dit zijn voornamelijk jonge zeehondjes die hun moeder kwijt zijn en nog te jong zijn om voor hunzelf te kunnen zorgen. Maar ook dieren die ziek en verzwakt zijn worden opgevangen door Ecomare. De meeste van deze dieren worden uiteindelijk weer vrijgelaten op strand,  maar er zijn ook een paar zeehonden die bij Ecomare blijven. Een aantal van deze zeehonden vallen meteen op, mijn kinderen schrikken er zelfs een beetje van. De ogen van sommige zeehonden puilen uit en zijn knalrood. Overduidelijk is dat deze zeehonden blind zijn. En tijdens een presentatie, waar de dieren meteen gevoerd werden, werd dat bevestigd door de verzorger van de zeehonden. Blinde zeehonden kunnen zich niet redden in de natuur en daarom mogen zij  van hun oude dag genieten bij Ecomare.

zeehonden ecomare

Naast het opvangen van de dieren, heeft Ecomare ook een museum gedeelte en een mooie kindvriendelijke wandeling door het duingebied. Kortom, Ecomare heeft genoeg te bieden voor een leuk uitje.

ecomare zeehonden kijken

Ons bezoek aan Ecomare

Wanneer we bij Ecomare binnenkomen, worden we eigenlijk direct doorgestuurd naar de zeehonden buiten. Het is namelijk bijna tijd voor de presentatie en het voeren van de zeehonden. Nou, een mooie binnenkomer dacht ik zo. En dat was het zeker, want de kinderen vallen meteen met hun neus in de boter en zijn daardoor ook direct enthousiast. Tijdens de presentatie worden de grijze zeehonden en de gewone zeehonden gevoerd. Oh ja, en een aantal onuitgenodigde gasten die hun deel opeisen, de zeemeeuwen. Maar het is wel duidelijk dat de zeehonden dat al wisten en nemen hun verlies daarin.

Het is kerstvakantie en niet de meest stralende dag wanneer we Ecomare bezoeken. Daarom is het na de presentatie wel even lekker om weer naar binnen te kunnen. We duiken waddenstad in, waar interactie centraal staat. Het ziet er erg leuk en uitdagend uit in ‘waddenstad’. Zo is er een grijpmachine waar kinderen plastic kunnen grijpen en worden we uitgedaagd om een ‘moord’ op te lossen.

ecomare museum inderactief

museum bij ecomare

We vervolgen ons bezoek aan Ecomare naar het zeeaquarium. Vol verwondering bestuderen de kinderen de vissen en zeesterren die hier en daar tegen de glazen wanden zitten geplakt. Ze weten nog goed dat we in Denemarken ooit in een zeeaquarium vissen konden aaien, maar dat is hier bij Ecomare niet mogelijk. Dan maar gewoon lekker kijken en bestuderen.

Wandelroute bij Ecomare

Inmiddels zijn we weer aardig opgewarmd en besluiten we de wandelroute door het duinpark te doen. Langs deze wandelroute zijn allerlei doe-dingetjes te vinden. Zo komen we langs de route de uitdaging ‘lopen als een rugstreeppad’ tegen. Maar ook een beetje geschiedenis wordt er bijgebracht met een woning (een plaggenhut) van de vroegere duinboeren. De route is voor de kinderen precies lang genoeg!

ecomare activiteit wandelroute

ecomare museum wandeling

We zijn al bijna door ons bezoek aan Ecomare heen, maar nu ben je natuurlijk nieuwsgierig wat er nou zoveel indruk had achtergelaten. Nou, dat was te vinden in de walviszaal. Hier hangt namelijk het skelet van een 15 meter lange potvis. Wow, wat is dit mega groot! Naast dit indrukwekkende skelet, is er in deze zaal ook weer volop interactie en uitdaging. Echt een top combinatie wanneer je met je kinderen ‘een museum’ bezoekt.

potvis ecomare

ecomare walviszaal

Wat kost ecomare en hoe krijg je korting?

Om Ecomare op Texel te bezoeken moet je entree betalen. De tarieven zijn als volgt:

Volwassenen € 13,75
Kinderen 4 t/m 13 jaar € 9,50
Kinderen t/m 3 jaar gratis

Voor korting op je bezoek aan Ecomare kun je je tickets online kopen, dan ontvang je namelijk 5% korting. Helaas is de museumjaarkaart niet geldig bij Ecomare.


texel ecomare

Previous ArticleNext Article