Mogen kinderen zich nog vervelen?

Het is vakantie en de activiteitenblogs en ‘wat te doen’ blogs vliegen je om je oren. Lijsten met honderden ideeën om te doen, hele animatieteams worden ingezet. We zijn als de dood dat die kinderen zich gaan vervelen! Maar waarom eigenlijk? Wellicht associëren we ‘vervelen’ een beetje teveel met ‘vervelend doen’. 

Vervelen is gezond

Vervelen is namelijk hartstikke gezond! Wanneer een kind zich verveelt, vindt er een ontwikkeling plaats in de hersenen. Of beter gezegd, even geen ontwikkeling, het kind komt namelijk tot rust! Even geen prikkels om te verwerken en zintuigen die gebruikt moeten worden. En wanneer de hersenen tot rust komen, heeft het de tijd en de ruimte om te denken. Eigenlijk vrij logisch!

Toch denken we vaak dat wanneer we de kinderen lekker veel activiteiten aanbieden, ze juist een creatief brein ontwikkelen. Wrong! Door je kind vol te pompen met activiteiten en ideeën, geef je dat brein juist geen ruimte om zelf te fantaseren en creatief dingen te bedenken.

Vervelen verwarren met vervelend doen

En ergens snap ik het wel. Wanneer ik mijn kinderen zelf activiteiten laat bedenken, komen ze vaak met de meest onmogelijke ideeën, waarbij heel veel bende gemaakt moet worden. Ik zit daar gewoon niet op te wachten, oftewel ik vind het vervelend.

En misschien is het ook wel een controle dingetje. Wanneer je je kind zijn creativiteit de loop laat, moet je wel een beetje de controle kunnen loslaten. Wij zien vaak beren en gevaar op de weg, terwijl het kind heel andere ideeën heeft.

En die ideeën kunnen zich uiteindelijk ook weleens uiten in kattenkwaad. En terwijl wij kattenkwaad uithalen kunnen aanzien voor ‘vervelend doen’, is het eigenlijk heel gezond!

Gewoon buiten spelen

Uiteraard ben ik voor een hele gezonde opvoeding en stimuleer ik de hersentjes van mijn kleintjes graag. En dus zal ik deze zomer op de opmerking ‘mam, ik verveel me’ zeggen, ‘ga je maar lekker buiten vervelen’. Als in, de hele freaking dag, zonder dat ik je ook maar een enkel idee geef om te doen. En wanneer de buurvrouw komt klagen dat ze voor de tachtigste keer op haar bel gedrukt hebben, of dat ze geen bloemetjes meer in haar tuin heeft staan, heb ik een verdomd goede uitleg! Nee dat is geen kattenkwaad, dat is de ontwikkeling van een zeer gezond en creatief brein! Laten we dat vooral lekker stimuleren.

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article