Vakantie? Ik help je op weg

Over een niet al te lange tijd begint de zomervakantie weer! En, met een beetje geluk, ga je met je gezin lekker óp vakantie. Genieten van wat welverdiende rust. Even lekker niks doen. Even weg van de dagelijkse chaos die het gezinsleven met zich meebrengt. Heerlijk toch!?

Uhm, nu wil ik natuurlijk niet lullig doen, maar de kans is groot dat je je kinderen meeneemt op vakantie. Noem het dus maar een reis. Een reis naar een andere, hopelijk zonnige plek. Oftewel, een verplaatsing van je dagelijkse chaos. 

Helemaal niks mis mee, het kan zelfs best leuk zijn zo’n reis met je gezin. Een beetje extra band opbouwen met elkaar, ervaringen op doen op een andere plek. Making memories. Maar om teleurstellingen te voorkomen, kun je het beter maar geen vakantie noemen. Je komt namelijk nog kapotter thuis dan dat je wegging.

Maar als ervaringsdeskundige, help ik je graag een beetje op weg. Het is eigenlijk heel simpel: stel je verwachtingen van een vakantie bij, naar beneden, oké verwacht maar niet dat je vakantie hebt.

De reis ernaartoe

Het gros van de Nederlanders reist naar de plaats van bestemming met de auto, voor het gemak ga ik er dus even vanuit dat je met de auto reist. Om maar even te benadrukken dat je vakantie nog niet begonnen is, je reis wel, blijkt uit de discussies die je voert met je man over hoe je de auto het beste in kunt ruimen. Mijn tip: laat het los en laat het volledig over aan de man. Zo kun je hem altijd de schuld geven wanneer je onderweg net dat ene nodig hebt wat onderin de kofferbak ligt.

Waar je wel de leiding in moet nemen, zijn de plastictasjes die je voor de zekerheid onder de stoelen stopt. Deze plastictasjes doen dienst in geval van nood, wanneer je je nageslacht op de achterbank steeds witter ziet wegtrekken. Tip: houd dit goed in de gaten, want op het moment dat ze roept ‘mama, ik moet spugen’, ben je te laat.

Goed, je gaat op reis. Je denkt misschien nog dat je op vakantie gaat, maar geloof me, je gaat op reis! Ik zal het voor je verduidelijken.

– Wanneer de kinderen binnen tien minuten ‘zijn we er bijna’ gevraagd hebben, dan ben je op reis.
– Wanneer je je zorgen maakt of de aanhanger wel blijft hangen, dan ben je op reis.
– Wanneer er binnen een uur limonade op de achterbank geknoeid is of een snoepje in iemands haar zit vastgeplakt, dan ben je op reis.
– Wanneer je je realiseert dat je je zonnebril vergeten bent, omdat je midden in de nacht vertrok, ben je op reis.
– Wanneer je jezelf op de heenweg afvraagt ‘waar ben ik aan begonnen?’, dan ben je zeker weten op reis.

De reisgenoten

Ben je een thuisblijfmoeder en ga je met je kinderen op reis? Dan heb je geen vakantie, dan is het een verrekte zakenreis. Je zou de BTW moeten mogen terugvragen!

De reisbestemming

Heeft je bestemming een keuken? Dan moet ik je teleurstellen, je bent niet op vakantie. Heb je je eigen keukenmiddelen meegenomen? Dan ben je zeker weten op reis. Sta je je eigen afwas te doen? Nope, je bent niet op vakantie. Tip: neem de spaarpot van je kinderen mee, en geef ze een euro voor elke afwasbeurt. Doen ze dat niet, zoek dan een tiener.

Verblijf je in een hotelkamer? Dan lijkt dat best wel op vakantie. Verblijf je met je kinderen, die rond 20.00 naar bed moeten, op een hotelkamer? Dan ben je op reis.

Verblijf je in een tent? Dan ben je niet eens op reis. Dan ben je aan het survivallen. Wanneer je 50 meter moet lopen voor een toilet, dan ben je echt zó niet op reis. Wanneer je elke twee minuten op een knop moet drukken om een lullig douchestraaltje op je te krijgen, dan ben je werkelijk aan het survivallen. Wie dit vakantie durft te noemen, moet opgesloten worden. In een tent!

De reisactiviteiten

Wanneer je midden op de dag, in de volle hitte, een toeristisch Frans marktje gaat bezoeken met drie kinderen en een hond. Dan ben je niet op vakantie, dan ben je op reis. Ga je een kasteel bezoeken en kom je erachter dat de hond niet naar binnen mag en offert de man zich op om buiten te wachten met de hond? Dan heeft de man voor even vakantie en jij bent op reis. Wanneer je kinderen bij de ingang al gaan zeiken om een souvenir, dan ben je op reis. Wanneer het regent en de enige activiteit is een winkelcentrum of speelgoedwinkel, schat dan ben je niet op vakantie, dan ben je op reis.

Vakantie met kinderen, kan dat?

Natuurlijk is het geweldig dat je de mogelijkheid hebt om erop uit te gaan. Sommige mensen gaan nooit op reis, zij moeten al die herinneringen thuis opbouwen. Je weet wel, making memories. Het is altijd een voorrecht om op reis te kunnen met de kinderen, maar die reis moet je niet verwarren met vakantie. Vakantie is namelijk een plek bij het zwembad, waar de ober je een cocktail brengt terwijl je met de fluitende vogeltjes op de achtergrond, diep verzonken bent in je boek. En met een beetje geluk, lukt dat de komende vakantie minimaal een half uurtje. Wanneer de kinderen een keer wél bij de kids-club aan de andere kant van de camping willen blijven. Dan, dán heb je even vakantie. De rest? De rest is een reis.

Fijne reis!

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article