Leuke dingen doen zonder geld

geen geld

Leuke dingen doen zonder geld, dat is iets waar veel ouders naar op zoek zijn deze tijden! Wij besloten je te helpen en sleuren je weer met onze ideeën door de komende vakantie heen!

Geen (groot) budget

Het is vakantie en de vraag van je kind is onvermijdelijk, ‘mam, wat voor leuke dingen zullen we doen?’. Uiteraard wil je graag leuke dingen doen met je kinderen, maar helaas kosten ‘leuke dingen doen’ vaak ook geld. Niet iedereen beschikt over een groot budget, dus soms moet je activiteiten verzinnen die geen (extra) geld kosten, oftewel gratis zijn. Ik ging op zoek naar leuke dingen om te doen in de vakantie zonder geld. En ik kan je alvast garanderen, je hoeft je niet te vervelen! 

Ik heb in dit artikel sowieso al 75 dingen om binnen te doen. Bij de meeste activiteiten komt er geen geld aan te pas. Denk aan een hut onder tafel bouwen, de hond nieuwe commando’s aanleren of een boek voorlezen.

Maar ook buiten de deur zijn er zoveel leuke dingen te doen zonder geld. Je hoeft dus echt niet de hele vakantie binnen te blijven, ga met je kinderen er lekker op uit, zonder (al te veel) geld uit te geven!

20 Leuke dingen doen zonder geld

1. Ga naar een museum. Nu denk je natuurlijk, ‘huh dat kost toch geld?’. Maar velen van jullie zijn in het bezit van een museumjaarkaart! Maak er dan ook gebruik van, want je kunt met je museumjaarkaart heel veel museums gratis bezoeken. Ben je niet in het bezit van een museumjaarkaart, zoek dan een gratis museum in de buurt. Ja, echt ze bestaan. Kijk hier maar eens, een top 20 met gratis musea in Nederland.

2. Doe een speeltuintjestocht door de wijk. Alle speeltuintjes bij elkaar is net een grote speeltuin. Wat je ook kunt doen is de speeltuintjes in een andere wijk bezoeken. Die zijn misschien net weer even anders en uitdagender voor de kinderen.

3. Ga de eendjes oud brood voeren. Hoe lang is het geleden dat je samen met je kinderen eendjes ging voeren? Ik heb het in ieder geval al héél lang niet meer gedaan.

4. Ga samen met je kinderen voetballen, tafeltennissen of basketballen. In onze buurt zijn er verschillende speelveldjes voor verschillende balsporten.

5. Maak een lange wandeling met de hond. Hond blij en de kinderen hebben een frisse neus gehaald.

6. Doe een insectentocht. Geef de kinderen een leeg potje en laat ze zoveel mogelijk verschillende insecten verzamelen. Bestudeer samen de gevonden insecten en zoek eventueel informatie op internet over de insecten. Leuk toch? En dat zonder geld!

6. Maak een fietstochtje. Laat de kinderen kiezen waar naartoe.

7. Ga naar een gratis festival. Mits deze er natuurlijk in de vakantie zijn. Even googelen en dan vind je vast een paar gratis festivals.

8. Maak een kampvuur (in de avond), zing liedjes en maak broodjes van deeg aan een stok.

9. Ga picknicken in de buurt.

10. Ga samen naar de markt en doe een keer daar je boodschappen. Het kost wel geld, maar boodschappen doen moet je toch.

11. Vliegtuigen kijken. Wij wonen in de buurt van Schiphol, maar eigenlijk doen wij nooit deze gratis activiteit.

12. Bezoek een kerk. Een kerk kun je bijna altijd gratis bezoeken.

13. De bibliotheek. We hadden het toch over ‘leuke dingen doen zonder geld’? Zouden mijn kinderen zeggen. Maar ja kinderen boeken zijn leuk! Je kunt thuis een boek voorlezen, maar je kunt er ook één uitzoeken bij de bieb. Check meteen even de agenda van de bibliotheek, want vaak zijn er gratis activiteiten in de vakantie.

14. Ga naar Ikea en parkeer je kinderen in Smaland. Doe zelf rustig een rondje door de Ikea of beter nog, neem een euro mee en gun jezelf een bakkie koffie.

15. Ga naar het tuincentrum. Ook daar is vaak een speelgedeelte voor de kinderen. Het tuincentrum in Cruquius heeft zelfs een draaimolen.

16. Geen geld voor de bios? Kijk samen naar Zapp-bios. Vaak draait Zapp in de vakantie leuke films.

17. Doe een citytrip in je eigen land of zelfs in eigen stad. Lekker samen struinen, mooie gebouwen kijken en een park bezoeken. Het kan allemaal zonder geld.

18. Zoek een kabouterpad in je omgeving. Het is niet helemaal gratis, maar wel een redelijk goedkoop uitje. En het maakt een wandeling met kinderen zoveel leuker! Kijk hier voor een uitgebreid overzicht van kabouterpaden.

19. Ga lekker snuffelen bij een snuffel- of een vlooienmarkt. Deze markten zijn vaak in het voorjaar of zomer én in het weekend.

20. En als laatste geven we je de welbekende tip; ga naar de kinderboerderij. Leuk voor de kinderen en je kunt er naar binnen zonder geld. Om dit gratis uitje nog leuker te maken, kun je samen met je kinderen alle dieren een naam geven. Gewoon leuk en het houdt ze weer even bezig in de vakantie.


Leuke dingen doen zonder geld

Afbeelding kinderen: KAMONRAT/shutterstock

 

Previous ArticleNext Article