11 tips om veilig bij en in het water te kunnen spelen

Het is weer zomervakantie en vele van ons zullen verkoeling willen zoeken bij het water. Of we zoeken een zwembad, strand of meertje op voor kostelijk vermaak. Kortom, zomer is water. En water kan gevaarlijk zijn. Maar we willen de angst natuurlijk niet laten overheersen, want water is ook leuk! Zolang je maar je volle verstand erbij houdt wanneer je een dagje aan het water met je gezin doorbrengt. Daarom geven we vandaag 16 tips om veilig bij het water te kunnen spelen. 

Tip 1. Ga nooit alleen het water in

Dit geldt voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Ga nooit alleen het water in, zeker niet als je bij de zee of een open meer bent. Zorg dat er altijd iemand bij je is voor hulp.

Tip 2. Geen zwemdiploma? Bandjes om!

Ook wanneer je kind allemaal langs de kant van het water speelt! Zodra je in de buurt van het water komt, meteen bandjes om en nooit afdoen! Ook niet wanneer je kind even gaat opdrogen. Laat de bandjes ten alle tijden om.

Tip 3. Net een zwemdiploma? Houd je kind evengoed in het zicht!

Wanneer je kind zijn zwemdiploma heeft gehaald, mag hij zonder bandjes zwemmen. Je kind kan zwemmen, maar hij leert het pas echt wanneer hij ervaring opdoet. Dit kan dus wel even duren. Verlies je kind dus nooit uit het oog wanneer hij net zijn zwemdiploma heeft gehaald.

Tip 4. Zwem alleen in water waar het is toegestaan om te zwemmen

Als het niet is toegestaan om te zwemmen, heeft dat een reden. Dat kan zijn dat er een sterke stroming is. Of misschien is er blauwalg in het water. Hoe dan ook, het water is niet veilig.

Tip 5. Houd je aan de regels

Heel simpel, lees de instructies en houd je aan de regels! Niet duiken betekent niet duiken! 

Tip 6. Maak afspraken met elkaar

Wanneer je met een grote groep gaat zwemmen, maak dan afspraken met elkaar. Ga er bijvoorbeeld niet vanuit dat iedereen wel oplet, dat werkt namelijk niet. Spreek af wie er op wie let, ook als je even naar het toilet moet.

Tip 7. Gebruik zwemvesten

Ga je lekker varen op het water? Dat is heerlijk, maar draag allemaal een zwemvest! Ook volwassenen en kinderen met een zwemdiploma.

Tip 8. Beperk het speelgoed in het water

Wanneer je naar het zwembad gaat, gooi deze dan niet vol met opblaasbeesten. Door de vele opblaas attributen in het water, raak je gemakkelijk het overzicht kwijt. Bovendien kunnen kinderen er gemakkelijk tussen en onder komen en in paniek raken.

Tip 9. Met je kinderen naar het water? Telefoon aan de kant!

Even je telefoon checken is een verraderlijke afleiding. Voor je het weet kijk je te lang naar je telefoon, terwijl er bij het water gevaarlijke situaties ontstaan. Dit wil je voorkomen! Laat je telefoon daarom in je tas.

Tip 10. Kinderen lopen van de zon af

Kind kwijt? Check altijd eerst het water, want iedere seconde telt! Ben je bij het strand of een meer? Kinderen lopen meestal van de zon af. Dus ga eerst in die richting zoeken.

Tip 11. Laat kinderen nooit alleen bij water

Ook niet bij het zwembadje in je tuin. Kinderen kunnen al verdrinken in zeer ondiep water. Houd dus ten alle tijden toezicht.

Previous ArticleNext Article