Naakt moet kunnen! Of toch niet?

Opvoeden doet iedereen op zijn eigen manier. En dat is prima, dat mag gewoon! Maar door die vrijheid van opvoeden, zoals jij denkt hoe het moet, komen er wel verschillende ideeën over de opvoeding. Populaire onderwerpen als borstvoeding versus flesvoeding en vaccineren passeren dikwijls de revue en sommige ouders steken hun mening niet onder stoelen of banken. Maar het onderwerp ‘met z’n allen naakt’ komt niet zo vaak voorbij.

Vandaag wel. Want ben jij een ouder die in het bijzijn van de kinderen alles laat bungelen en zich poedelnaakt helemaal comfortabel en vrij voelt? Of heb jij meer zoiets van, mijn kinderen hoeven deze wanhoop niet te aanschouwen?

Er is geen goed of fout. Niemand heeft daar regels voor opgesteld, laat staan een handleiding. Toen ik zelf nog geen moeder was, kwam mijn nichtje logeren. Ze was nog geen twee en had een douchebeurt nodig. Mijn nichtje wilde graag dat ik met haar meeging, maar toen stond ik voor een dilemma. 

Ja.. maar… dan ben ik naakt! Het voelde niet prettig en dus trok ik mijn bikini aan. Daar stond ik dan, onder de douche in mijn bikini met mijn nichtje van nog geen twee.

Inmiddels heb ik zelf drie kinderen en heb ik nog nooit met een bikini aan onder de douche met ze gestaan. Vanaf de eerste dag zijn we samen gaan douchen en is er nooit moeilijk gedaan over naakt zijn. Ongeacht geslacht. Ja, wij zijn dus ouders die alles ongegeneerd laten bungelen in het bijzijn van de kinderen. En ze kijken er ook helemaal niet raar van op.

Zolang zij het prima vinden, heb ik er ook geen problemen mee. Maar wellicht komt er een dag dat mijn kleintjes niet meer samen willen douchen. Dan komt de schaamte om de hoek kijken en dan gaat de deur op slot. Of niet, misschien blijft dit comfortabele en vertrouwde gevoel en zijn ze alle schaamte voorbij. Opvoeden doet iedereen op zijn eigen manier, maar opgroeien ook. Dus wie zal het zeggen?

Dus of je nu die ouder bent die naakt als een natuurlijk iets ziet, of die ouder die er liever nog een laagje overheen trekt, er is altijd wel iemand die geschokt is over jouw manier van doen.


Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. moet kunnen! waarschijnlijk als ze ouder worden zal het weer twijfelachtiger worden 🙂 zeker als ze meer en meer vragen gaan stellen.