Ze kunnen worden wat ze maar willen worden

later worden

“Wat wil je later worden?” Om de één of andere reden vinden wij het als volwassenen reuze interessant wat onze kinderen later willen worden. We willen graag alvast wat ontdekkingen van talenten doen, zodat we kunnen fantaseren over later.

Maar het feit is dat ik een pottenbakker aan het grootbrengen ben. Zodra de klei tevoorschijn komt, beginnen de kleine worstenvingertjes van mijn dochter fanatiek te kneden en vormen. Ze maakt de prachtigste vormen van een grote grauwe homp klei, die ooit uit allerlei frisse stukjes gekleurde klei bestond. 

Ik ben ook een timmerman aan het grootbrengen. Want zodra het zonnetje maar even schijnt, vraagt hij of hij naar de huttenbouw mag om verder te timmeren aan zijn hut. Dat zijn hut na drie dagen nog steeds alleen over een vloer beschikt, zal hem niet deren.

Het volgende moment ben ik een architect aan het grootbrengen. De twee overvolle legobakken worden weer omgekieperd. Ze volgen geen boekjes, maar maken hun eigen creaties met deuren, muren en ramen.

En dan heb ik weer een zangeres in de dop. Ze galmt door de woonkamer alsof ze in een concertgebouw staat. Tot grote frustratie van haar boertje en zusje die er naar eigen zeggen ‘oorpijn van krijgen’. Zij zien geen carrière als zangeres in het verschiet. Maar blijf dromen meisje, nu alle dromen nog werkelijkheid kunnen worden.

En opeens zie ik een verpleger in mijn zoon. Hij die zijn zusje verzorgt nadat ze hard op haar knietjes is gevallen. “Ik help je wel”, stelt hij haar gerust.

Maar ik ben ook een juffrouw aan het opvoeden. Want zodra de school uit is, verandert haar kamertje in een heuse klas met leerlingen.

Ik ben een gamer aan het grootbrengen. Die wellicht af en toe iets te vaak achter het schermpje zit, maar daar zo dolgelukkig van wordt dat het een grote glimlach op zijn gezicht tovert, wanneer hij over zijn game successen vertelt.

Ik ben drie uitvindertjes aan het opvoeden. Want met de oplossingen waar zij af en toe mee komen… Dat daar toch nog niemand ooit aan gedacht had.

Op dit moment is alles nog mogelijk. Waarom zou je later iets willen worden? Als je nu al zoveel kunt zijn.

Op dit moment ben ik kinderen aan het grootbrengen die nieuwe dingen proberen, fouten mogen maken, kunnen vergeven, herrie maken, vindingrijk zijn, voor zichzelf opkomen, denken aan een ander en doen wat ze leuk vinden.

Wat ze later ook willen worden, alles is mogelijk. Maar voor mij zijn ze alles al.


Afbeelding: Sunny studio/Shutterstock

Previous ArticleNext Article