Uit Mell’s kitchen: De kat op het spek binden

Je moet de kat niet op het spek binden, dat was een gevleugelde uitspraak van mijn moeder, gedurende mijn puberperiode. Daarmee bedoelde ze dus dat ze het niet nodig vond, dat er leeftijdsgenoten van het andere geslacht overnachtten. In die tijd hadden ze vast niet bedacht dat als er thuis niets gebeurde er uiteindelijk vast wel ergens anders iets gebeurde. Pubers zijn creatief en gaan uiteraard op enig moment experimenteren. Ik was er met alles nogal laat bij, dus dat spek bestond bij mij vooral uit lichamelijk overgewicht door alle glacékoeken in de schoolkantine, maar in geestelijk opzicht was ik nog een ei en nogal naïef. Nee er was niet veel actie in die slaapkamer te verwachten en dat logeren was ook echt logeren, niets meer en niets minder…

De kat op het spek binden, dat suggereert een bepaalde willoosheid of gebrek aan discipline en die herken ik niet bij mijzelf. Hoewel? In deze ‘feestmaand’ wordt mijn discipline wel erg op de proef gesteld. In iedere winkel staat er wel iets te snaaien en het marsepeinen varken is alom vertegenwoordigd. Voor mensen met een eetverslaving een ware plaag! Externe prikkels, dus prikkels van buitenaf zijn voor een bepaalde groep mensen met overgewicht inclusief kinderen van hele grote invloed. Met alle zintuigen kunnen we prikkels van eten of drinken tot ons nemen en zij beïnvloeden in grote mate ons koop- en eetgedrag! Vandaar dat je als je eenmaal bij de kassa aan komt toch nog even verleid wordt met een KitKat voor 50 cent. Men weet in de levensmiddelenbranche allang dat je 99 keer nee kan zeggen en dat je op enig moment (als je moe bent of je verveelt omdat je in een rij moet wachten) ook ja zal zeggen! 

De oplossing? Met een blinddoek om en een knijper op je neus de supermarkt in? Nee natuurlijk niet! Maar wel van tevoren een boodschappenlijstje maken dat compleet is en niet pas in de supermarkt bedenken wat je nodig hebt, scheelt al een hoop! Voor jouw gezondheid én voor de portemonnee! 

Mijn advies voor deze feestmaand? Lekker van genieten, wat extra bewegen, voldoende rust inbouwen als je kunt, het echte (pepernoten en consorten) snoepen beperken tot kleine porties en niet iedere dag! Liever een stukje fruit als tussendoortje! En kiezen voor goede, volwaardige maaltijden met volkoren granen, eiwitten, plantaardige vetten en veel groenten en fruit. Veel gerechten hebben een slanke variant die ook door kinderen erg lekker worden gevonden!

Een tijdje geleden vond ik deze slanke Moussaka, die echt verrukkelijk is! Niet te scherp qua kruiden, zelfs een beetje zoet door de toevoeging van kaneel. Echt een aanrader!!

Het recept voor 4 personen!

Ingrediënten:

1 rode ui

Eetlepel geperste knoflook

500 gram rundergehakt

Eetlepel kaneel

2 aubergines (je kunt ook courgettes nemen)

Olijfolie, 2 eetlepels

800 gram geschilde licht kruimige aardappelen in blokjes

Zakje 30+ geraspte (jong) belegen kaas

150 ml warme melk

Peper/zout

Klein beetje boter om schaal in te vetten

333557.moussaka

Bereiding:

Zet de blokvorm aardappelen op het vuur met een beetje zout. Kook ongeveer 15/18 minuten tot ze gaar zijn. Zet de oven op 180 graden. Ondertussen fruit je in een pan het uitje en de knoflook in een eetlepel olijfolie. Voeg daarna het gehakt en de eetlepel kaneel toe, wat peper en zout naar smaak. Bak het geheel tot het gehakt gaar is. Vet een ovenschaal in met een klontje boter en een bakkwastje of stukje keukenpapier. Maak van de aardappelen met de warme melk, peper en zout een aardappelpuree. Was de aubergines en maak met een kaasschaaf lange plakken. Vet deze heel licht in met olijfolie (spray) en grill deze in een grillpan.  Maak in de ingevette ovenschaal laagjes, eerst aardappelpuree, dan laagje gehakt, dan laagje aubergines, dan ½ van de geraspte kaas en zo nog een laagje! In plaats van puree kun je ook gekookte rijst gebruiken of schijfjes gekookte aardappel. Eindig als laatste met de overgebleven geraspte kaas en zet de ovenschotel ongeveer 30 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Je kunt deze moussaka natuurlijk nog uitgebreider maken met plakjes tomaat of een frisse salade. Leef je uit! En eet smakelijk!   

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Je gerecht ziet er heerlijk uit! En w.b.t dat spek om die kat binden. Ik heb me er maar bij neergelegd dat er deze maand wat extra spek om mijn heupen gebonden gaat worden 😉