Uit Mell’s Kitchen: Rúst in de tent!

Van de week was het bij ons best een beetje hectisch! We hadden vrienden uit Israel bij ons te logeren en dat was echt beregezellig, maar ook vermoeiend.. En ik weet dat ligt echt aan mij! Want ik kreeg echt wel hulp aangeboden: “Mel zal ik even stofzuigen?” en “Mel zal ik dat broodje even smeren?”, maar ik heb de vervelende gewoonte alles ‘zelluf’ te willen doen. Ik ben net een drammerige peuter als het aankomt op huishoudelijke klusjes. Daarnaast ben ik nogal veeleisend en doet niemand het zo goed als ik (wat natuurlijk waanzin is maarja iedere gek heeft een gebrek)  Daar komt bij dat ik vind dat gasten ook echt gasten mogen zijn, dus welkom, liefst in een schoon huis met een goedgevulde koelkast en niet de verplichting ook maar iets te doen. Ik zou het echt goed doen als homeplanner denk ik. Geef mij maar alle huishoudelijke klusjes en de indeling van de diverse kasten reorganiseren, echt ik kan het!

Ik merk alleen dat toen ik pak hem beet 28 was het me allemaal een stuk makkelijker afging. Stofzuigen, stoffen, dweilen, ramen lappen, boodschappen doen, koken, schoenen poetsen, strijken, wassen, wassen opvouwen, de leren banken insmeren, het vuilnis buiten zetten, de kattenbakken doen, echt ik deed het allemaal en zonder te klagen in een halve Zaterdag..Als ik me kwaad maakte deed ik ook nog even de badkamer en de bedden verschonen. Als je zoveel energie hebt word je ook wel eens moe van jezelf. Even rustig op mijn gat zitten deed ik toen ook al niet en nog steeds veel te weinig. Een column schrijven is dus een perfecte afwisseling tussen al dat rennen en vliegen. Mijn kinderen roepen wel eens: “rustig!!!!!”. Kijk als ze klein zijn hoor je alleen maar “mammaaaaa!!”en nu kan ik iets van ze opsteken ☺

Ik merk dat het een hoop scheelt als je veel voorbereid. Dus niet alles op het laatste moment laten aankomen. Zo vries ik porties rijst en tomatensaus standaard in voor volgende keren, werk ik vooruit met de wassen, zodat ik geen Kilimanjaro aan wasgoed aantref in de waskamer, smeer ik de boterhammetjes voor het lunchpakket al de avond tevoren en vraag ik de meiden alvast hun kleding klaar te leggen voor de volgende dag! Dat scheelt weer gezeur over wat ze nu weer aan moeten vandaag!

Als ik gasten te eten krijg kies ik voor gerechten, die ik ’s ochtends al kan maken en die alleen nog maar de oven in moeten om af te bakken. Zo heb ik tijd en aandacht voor de gasten, kan ik zelf met mijn beentjes omhoog zitten met een lekker glaasje wijn! 

Een van mijn favorieten is homemade lasagna, de salade die ik erbij geef bereid ik ook in de ochtend al helemaal voor en de dressing pas vlak voor het eten!

Dit is het recept voor mijn niet slanke maar overheerlijke Lasagna uit Napels 😉 Voor 8 personen!

Maak zelf tomatensaus door in een pan een beetje olijfolie te verwarmen, uitje fruiten, knoflookje fruiten, eventueel 500 gehakt in balletjes erdoorheen bakken maar vega kan natuurlijk ook! Dan 1,5 kilo pruim of kerstomaatjes zachtjes stuk bakken (en anders 4 a 6 blikjes goede Pellati, gepelde tomaten), bouillon erbij en een blikje tomatenpuree, peper zout, flinke hand basilicum, eventueel schepje suiker als de saus te zuur is. Paar uurtjes zachtjes pruttelen tot je een lekkere saus hebt.

Benodigdheden voor lasagna:

– ovenschaal

Ingrediënten:

– 4 grote bollen mozzarella in plakjes

– Pan zelfgemaakte saus (als je voor makkelijk gaat kun je natuurlijk altijd de kant en klare versie kiezen) Houdt dan rekening met circa 1,5 liter saus

– 2 ons knoflooksalami in reepjes

– 4 hardgekookte eieren fijngehakt

– Doperwtjes uit de vriezer of verse 200 gram

– Pak lasagnevellen of verse vellen 500 gram

– 200 gram geraspte parmezaanse kaas

– Voor de vega mensen kun je in plaats van gehakt natuurlijk ook paddenstoelen gebruiken

Bereiding lasagna uit Napels:

Vul de schaal met een laagje tomatensaus, daarna een laag lasagnebladen, dan weer een laag tomatensaus, laagje salami, doperwtjes, hardgekookt ei, mozzarella schijfjes, weer een laagje tomatensaus, weer een laag lasagnevellen etc, tot je de schaal gevuld hebt vlak onder de rand, eindigen met tomatensaus met daaroverheen de geraspte parmezaan. 

Als je de lasagne van tevoren hebt bereid, zet deze dan nu met wat vershoudfolie eroverheen weg in de koelkast. Zet een uur voor het eten de oven op 180 a 200 graden, zet de lasagnaschotel onderin de oven. Bak hem in circa 30 a 45 minuten gaar!

Een lekkere salade hierbij is van verse spinazie, pijnboompitjes, tomaatjes, geitenkaas, geroosterde paprika, gehakte olijven met een balsamico/olijfolie dressing (ook kant en klaar te koop!).

Dek de tafel van tevoren, dat scheelt ook veel werk!

Buon Appetito!!

Previous ArticleNext Article