Uit Mell’s kitchen: Kerststress

Ieder jaar weer neem ik me voor mij niet druk te maken of op te laten fokken door de verplichte feestdagen. Ieder jaar weer neem ik me voor om geen ruzie te maken in kansloze discussies die te maken hebben met het vluchtelingenbeleid, geven aan goede doelen of the gay pride. Ieder jaar neem ik me voor me niet te ergeren aan al dat snaai en vreetwerk, wat kennelijk ook bij kerst hoort. Ieder jaar neem ik me voor al weken van tevoren het meeste in huis te halen, zodat ik die achterlijk drukke supermarkt niet meer in hoef vanaf de 23.. En ieder jaar neem ik me voor dit jaar géééééén nieuw jurkje te kopen. Over kansloos gesproken! En ja hoor ieder jaar loopt het toch weer anders dan ik me had voorgenomen..

Vorig jaar vierden we kerst traditioneel, dat wil zeggen 1 dag bij schoonmamma en 1 dag bij mijn moeder. Onze vaders zijn helaas al jaren twinkelende sterretjes en lachen zich waarschijnlijk ieder jaar weer te pletter om alle hectiek en stress rondom kerst. Ik hoop dat ze er daarboven gezellig een extra glühwijntje op drinken en denken, nou die sores daar zijn we vanaf!

Soort van kerstkindje

Er komt nog bij dat manlief een soort van kerstkindje is, geboren op 24 december en dat heeft voor en nadelen. Zo wordt die kerst opeens uitgebreid van 2 naar 3 dagen, zodat ik op tweede kerstdag al op mijn tandvlees loop en er eigenlijk over denk om me ziek te melden en lekker in bed Nashville of Homeland kan kijken met een schaaltje lekkers en een drankje. Opstandige gedachten dus, die niet iedereen maar gelukkig mijn lieverds om me heen wel begrijpen. 

Er is nu een nieuwe campagne: niemand mag met kerst alleen zijn. Ik vind dat nogal een boute uitspraak! Wie zegt dat alle mensen dat erg vinden? Het liefst zat ik in ieder geval 1 dag alleen in een blokhutje met niets anders dan wat lekkere hapjes, drankjes, een houtgestookte kachel (en als het kan een hottub) en een paar goede films… Op de radio ontstond er discussie over deze nieuwe campagne. Een mevrouw van een jaar of 70 belde in. Wat een heerlijke vrouw! “Ja zei ze moeten jullie die depressieve, eenzame mensen nou nog meer het leven zuur maken door deze campagne? Laten we het eens van een andere kant bekijken! We hebben doorgaans in Nederland een dak boven ons hoofd, we kunnen een kerstbrood kopen, een leuk muziekje opzetten of een goede film kijken. Ik vind het heerlijk zo lekker alleen, geen afwas, geen gedoe in de keuken (mevrouw bestelde gewoon wat ;)), geen discussie over wie, waar en wat. Ik geniet gewoon van mijn kerst alleen!  In mijn onesie en mijn slofjes en een grote fles advocaat!” Wat een topvrouw!  Alleen zijn betekent nog niet dat je eenzaam bent. Je kunt je ook heel eenzaam voelen in grote gezelschappen of als je getrouwd bent met een man die je het liefst achter het behang zou plakken! En waarom mogen mensen niet alleen zijn met kerst? En de andere 363 dagen van het jaar dan?

Stereotype en cliché

Een hoop gedoe rondom kerst vind ik dus stereotype en cliché. Waar ik wel warm voor loop is de voedselbank. Graag koop ik wat extra spulletjes om te doneren, want alleen zijn met kerst zónder eten is pas echt erg! En de armoede is niet altijd zichtbaar. Ik ken diverse mensen in mijn omgeving die slechts 50 euro per week hebben voor de boodschappen en daar 3 monden van moeten voeden. Geloof me dan staat er geen kalkoen op het menu! Eerder een bruine bonenschotel zonder vlees! Wellicht met een eitje?

Lekker kneuterig en burgerlijk

Mijn ideale kerst? Gewoon lekker thuis, zonder verplichte bedrijfsborrels en etentjes. Gewoon lekker kneuterig en burgerlijk, een lekkere ovenschotel of een carpacciosalade en een goed glas wijn! Overdag lekker met de hondjes wandelen bij de groene Weelde, een beetje uitslapen, lekkere corny kerstfilms kijken, spelletje spelen, muziekje aan..chillen dus!   

Ik pieker er niet over om zes of zelfs maar drie gangen te koken! Koken vind ik leuk, maar genieten met elkaar vind ik veel belangrijker!

Mijn recept voor deze kerst is dus een makkelijke, gezonde en makkelijke ovenschotel. Ik maak hem eind van de ochtend al zodat ik niets meer hoef te doen behalve de schotel in de oven zetten ☺ De kids mogen de tafel dekken en manlief mag afruimen, goed geregeld toch?

Pastaschotel met groenten, ricotta, walnoten en spekjes (4 personen)

Ingrediënten
2 courgettes
400 gr pasta
200 gr spekblokjes
250 gr ricotta
3 eieren
60 gr walnoten
200 gr champignons
1 bakje cherrytomaatjes
Verse basilicum (flinke hand)
1 scheutje olijfolie
1 teentje knoflook, fijn gesneden
Peper en zout
50 gr geraspte kaas (evt light kaas)

Materialen: grote ovenschotel

ovenschotel_courgette_champignons_aardappelen

Bereiding

Verwarm de oven op 200 graden. Kook de pasta volgens de verpakking, giet af en doe er een klein scheutje olijfolie door zodat hij niet zo makkelijk gaat plakken en bewaar afgedekt. Snijd de courgette in blokjes en stoof deze samen met de knoflook en 2 eetl water in 15 minuten zacht. Bak in een ander pannetjes de champignons en bewaar deze. Bak daarna in dit pannetje de spekreepjes totdat het vocht verdwenen is. Prak de courgette met een stamper of vork grof. Roer de ricotta, eieren en courgettepuree door elkaar en voeg flink wat peper en zout toe. Roer de champignons, paar blaadjes basilicum, spekjes en walnoten door het ricotta mengsel en meng dan door de pasta. Schep in een ingevette ovenschaal en verdeel de tomaatjes er door. Bestrooi met de geraspte kaas en zet 20 minuten in de oven. Garneer met een paar verse blaadjes basilicum.

Buon Appetito e Buon Natale!

Previous ArticleNext Article