Baby heeft krampjes! Waar is de gouden tip?

krampjes

Als je baby last van krampjes heeft, kun je gek worden van het eindeloze gehuil. Waarschijnlijk ga je op zoek naar de gouden tip, maar is die er eigenlijk wel?

Buikkrampjes bij baby’s zijn een veelvoorkomend en onschuldig fenomeen. Vooral de eerste paar maanden kunnen baby’s veel last hebben van krampjes en als ouder kun je je daar best een beetje zorgen over maken. Je baby huilt namelijk veel en lijkt ontroostbaar. Soms gaat het huilen door merg en been. Het liefste wil je de pijn van je baby overnemen, maar ja dat kan niet.

Wat zijn babykrampjes precies

Babykrampjes zijn onverwachte, korte en pijnlijke samentrekkingen van spieren in de benen, armen of romp van de baby. Ze kunnen enkele seconden tot een paar minuten duren en komen helaas vaak ’s nachts voor. En dan beginnen de buikkrampjes natuurlijk, volgens de wet van Murphy, net wanneer je in je diepe slaap valt.

Waarom toch die krampjes

Helaas is er geen specifieke oorzaak bekend waarom baby’s last van buikkrampjes kunnen hebben. Maar er zijn enkele theorieën. Sommigen geloven dat het te maken heeft met de ontwikkeling van het zenuwstelsel, terwijl anderen denken dat het te wijten is aan mineralentekorten zoals ijzer of calcium. Het kan ook voorkomen bij baby’s die te snel drinken tijdens het voeden. De voeding valt dan als een ‘steen op de maag’. Of misschien is het wel de hoeveelheid lucht die een baby inslikt tijdens het drinken?

Bij borstvoeding minder last?

Borstvoeding heeft de neiging minder krampjes bij baby’s te veroorzaken in vergelijking met flesvoeding. Dit komt omdat borstvoeding natuurlijker en makkelijker te verteren voedsel is dan flesvoeding. Het bevat ook hormonen die de spijsvertering ondersteunen en de ontlasting verzachten, wat bijdraagt aan minder last. Maar ook bij borstvoeding geldt, elke baby is uniek en sommige baby’s kunnen nog steeds last van kramp krijgen, ongeacht of ze borst- of flesvoeding krijgen.

De gouden tips voor krampjes bij je baby

Ik zal het maar meteen zeggen, de gouden tip verschilt per baby. Het is namelijk afhankelijk van de reden waarom je baby krampjes heeft. Het beste is dan ook om eerst te onderzoeken waarom je baby last zou kunnen hebben. Drinkt je baby gretig? Dan zou het bijvoorbeeld die steen op de maag kunnen zijn. Het kan dus wel even duren voordat je de gouden tip gevonden hebt.

Gelukkig zijn babykrampjes meestal onschuldig en verdwijnen ze vanzelf. Hier zijn enkele tips om je baby te helpen.

Beweging

Beweeg de armpjes en beentjes van de baby. De benen van de baby kun een rustige fietsende beweging geven. En masseer de armen om de spieren te ontspannen. Een buikmassagge kan ook helpen om de pijn te verlichten. Dit doe je door je baby’s buik zachtjes te masseren.

Houding

Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet omdraaien. En soms kan het helpen om de houding van je kleintje te veranderen. Leg de baby op zijn buik of zijn zij om de spieren te ontspannen.

Warmte

Een goede tip is warmte. Leg een warm washandje op de buik of vul een kruikje en leg die bij je kleintje in wieg. Je eigen lichaamswarmte kan ook helpen om de krampjes te verminderen. Houdt je baby vast en wie de kleine rustig heen en weer.

Water

Als de baby ouder is dan 6 maanden, kunt u hem een beetje water geven. Water geven aan je baby met krampjes kan helpen om de darmen te ontspannen en de ontlasting te vergemakkelijken.

Geborgenheid en aandacht

Geborgenheid en aandacht, wie houdt daar nou niet van? Kleintjes gaan er in ieder geval heel goed op. Probeer je baby te troosten door hem te wiegen, te knuffelen en huidcontact te hebben.

Rust

Zorg ervoor dat je baby rustig en comfortabel ligt en geef je kleintje de tijd om te ontspannen en de pijn te verlichten.

Luier

Dat de gouden tip zo simpel kon zijn! Soms kan een volle luier de oorzaak zijn en helpt het al om even de luier te verschonen.

krampjes

Niet zo onschuldig meer…

Buikkrampjes bij baby’s zijn vaak onschuldig, maar er zijn een paar tekenen om in de gaten te houden. Komen de volgende situaties bekend voor, bel dan meteen je dokter.

  • Ernstige pijn: Als je baby overmatig huilt of hard schreeuwt tijdens krampjes, kan dit een teken zijn van ernstige pijn.
  • Frequentie: Als krampjes vaak voorkomen of langere tijd aanhouden, is het verstandig om advies aan de dokter te vragen.
  • Je baby heeft koorts: Als je baby koorts en tegelijkertijd krampjes heeft, kan dit een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.
  • Andere symptomen: Als uw baby tekenen van diarree, uitdroging, verminderde eetlust of afwijkend gedrag vertoont, altijd de dokter bellen!

krampjes

Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article