7x slaapadvies voor kinderen, maar niet de mijne

Dat voldoende slaap belangrijk is voor je gehele gesteldheid, kunnen alle ouders wel beamen toch? Want welke ouder ontwaakt wel vrolijk en blij uit een brakke en continu onderbroken nacht? Ik ken ze niet. Ik ken alleen de seksloze, in lage weerstand en depressief kijkende ouders met slaapgebrek. Gelukkig is dit voor de meeste ouders onder ons een tijdelijk probleem. Want niet alleen ouders hebben hun slaap nodig, ook kinderen hebben voldoende rust nodig. 

Maar hoeveel slaap genoeg is, hangt af van je leeftijd. The American Academy of Sleep Medicine heeft daar ooit een heel mooi slaapadvies over gegeven. En wanneer je het aantal uren per levensfase ziet, klinkt dat heel veelbelovend. Baby’s hebben veel slaap nodig. Maar waarom dan niet de mijne?

Slaapadvies voor pasgeboren baby’s tot drie maanden

Pasgeboren baby’s tot drie maanden moeten acht tot negen uur slaap overdag krijgen en nog eens acht uur slaap ’s nachts. Echter wordt hier nog wel gezegd dat de slaap niet aan één stuk door is. Onderbrekingen zijn heel normaal in deze fase. Iemand die zegt dat zijn kind vanaf dag één doorslaapt, trap er niet in, diegene liegt. Echter besloten mijn baby’s om elk uur een onderbreking in te lassen. Met als gevolg dat wij als seksloze, in lage weerstand en depressief kijkende zombies door het leven gingen.

Slaapadvies voor baby’s van 4 maanden tot 1 jaar

Maar er is licht aan de horizon! Er wordt namelijk beloofd dat de onderbrekingen steeds minder worden en de periodes van slaap steeds langer! Baby’s van vier maanden tot één jaar oud slapen in een periode van 24 uur wel 12 tot 16 uur, waarvan minstens twee dutjes overdag zijn. En ’s nachts mogen ze doorslapen! Om de nacht door te slapen, hebben sommige baby’s om 23.00 nog een fles nodig, zodat ze met een vol buikje van de nacht kunnen genieten.

Maar niet de mijne. De mijne vonden het nodig om die fles van 23.00 rond een uur of 02.00 te nuttigen.

Slaapadvies voor dreumesen van 1 tot 2 jaar

Vanaf één jaar is je baby een dreumes geworden. Slaap wordt minder belangrijk zeggen ze. Maar wie dat advies heeft gegeven, heeft nog nooit een vermoeide dreumes meegemaakt. Chucky is er vriendelijk bij. Belangrijk is slaap nog wel, maar ze hebben het ietsje minder nodig. In een periode van 24 uur hebben dreumesen op deze leeftijd 11 tot 14 uur slaap nodig.

Een dreumes van één tot twee jaar zou prima de nacht van 19.00 tot 7.00 kunnen doorslapen. Maar niet de mijne. De mijne sliepen liever op de grond dan in hun eigen bed.

slaapadvies
Waarom geven wij die kinderen een slaapkamer? En een bed?

Slaapadvies voor peuters 2 tot 4 jaar

Vanaf twee jaar kon ik gedag zeggen tegen het middagdutje. En dat terwijl peuters van vriendinnen nog dagelijks een dutje van zo’n drie uur deden. Maar ja, niet de mijne. Een peuter heeft ruim 10 tot 13 uur slaap per dag nodig. Sommige dagen kwamen mijn peuters er wel aan, wanneer ik ging autorijden bijvoorbeeld. Echter moest ik dan niet de avond erop meerekenen. Want een dutje in de auto betekende een wakkere peuter in de avond.

Slaapadvies voor schoolkinderen 4 tot 12 jaar

Schoolkinderen hebben 12 uur slaap per nacht nodig. Door het drukke schoolleventje van kinderen, school, clubjes, sporten, speelafspraakjes, huiswerk, enzovoorts, zou 12 uur slaap achtereen ook wel moeten lukken. Tenzij je kind helemaal opgaat in zijn magische wereld en last heeft van nachtmerries. Het kind wordt wakker, maar is inmiddels zelfstandig genoeg om naast jouw bed te komen staan. Jij bent moe genoeg om je kind in bed te laten en voor je het doorhebt ben je aan het co-sleepen met je schoolkind en als je pech hebt, met meerdere.

Slaapadvies voor tieners

Tieners hebben ongeveer 8 tot 10 uur slaap nodig. Ik kijk uit naar die tijd! De tijd dat ze ook daadwerkelijk in bed gaan liggen en de volgende 8 tot 10 uur er niet meer uitkomen. Ik ben alleen een beetje bang dat mijn kinderen inmiddels zoveel slaapgebrek hebben opgebouwd, dat ze straks met geen mogelijkheid meer uit hun bed te halen zijn. En dan ben ik natuurlijk weer zo’n moeder die met een pollepel en een deksel haar kinderen moet wekken.

Slaapadvies voor jonge ouders

Het beste slaapadvies wat ik je geven kan is ‘geloof niet in slaapadviezen’. Het is misleidend en eindigt alleen maar in teleurstellingen. Slaap gewoon wanneer je slapen kan! Pak elke mogelijkheid aan en train je powernaps. Bovendien kun je seksloos, met lage weerstand en depressief kijkend ook nog prima functioneren.


Afbeelding: Shutterstock
Update: 2018/2023

Previous ArticleNext Article