6 dingen die je niet mag zeggen over het moederschap

In het moederschap zijn heel veel dingen ‘not done’. Bijvoorbeeld wanneer je je een keer negatief uitlaat over je kinderen, wordt er meteen in twijfel getrokken of je wel van je kinderen houdt. Je wordt om de kleinste pietlutterige uitspraken veroordeeld en al snel heb je de stempel ‘slechte moeder’ te pakken. Kun je nagaan wat er zou gebeuren als je je echte diepe gedachten eens hardop zou uitspreken. Je zou niet durven!

Weet je, ik doe het lekker toch. Ik zeg niet dat dit al mijn gedachtes over het moederschap zijn, maar om een taboe te doorbreken, moet het toch uitgesproken worden. Er zijn ongetwijfeld moeders die zich in sommige punten herkennen en weet dan, dat je niet de enige bent. 

Wat je eigenlijk niet mag zeggen over het moederschap…

1. Kinderen zijn een stuk minder leuk nu je ze zelf hebt.

Weet je nog, die ene keer toen je op je nichtje paste? Wat was ze lief en leuk! En wat kon je met je engelengeduld toch goed met kinderen omgaan! Ze was dol op je, het was echt een topdag. Kinderen zijn leuk, grappig en lief wanneer ze niet van jou zijn. En wanneer je ze om 17.00 weer bij de ouders kunt afleveren. Wanneer ze wél van jou zijn, zijn de gevoelens voor zo’n kleintje zoveel sterker. Het gaat ook niet meer weg, het gevoel niet en het kind niet. Nooit.

Kinderen van jezelf, je eigen vlees en bloed. Het is prachtig, mind blowing mooi. En ja, soms ook een stuk minder leuk dan je ooit gedacht had.

2. Je hebt spijt dat je de beslissing hebt genomen om kinderen te krijgen.

Er zijn maar weinig moeders die deze gedachtes hebben, laat staan dat ze het lef hebben om het uit te spreken. Maar het gebeurd! Velen van ons hebben flarden van deze spijtbetuiging gevoeld.

3. Vrienden zonder kinderen snappen er geen bal van!

Als er al überhaupt mensen zonder kinderen blijven plakken in je leven, snappen ze geen bal van de fase waarin je zit. Dat is geen arrogantie, dat is ook geen vraag om aandacht, dat is gewoon zo. Mensen zonder kinderen hebben geen idee, maar waag dat eens hardop te zeggen…

4. Je fantaseert over een eigen leven, zonder gezin.

Gewoon alleen jij, niet als moeder, maar als mens. Een vrouw, wat zou je doen? Wat zou je willen? Je geniet van je fantasie die volledig op hol slaat.

5. Het moederschap geeft geen voldoening.

Je vindt het moederschap eigenlijk hartstikke saai en het vervult je leegte niet, het zuigt je juist leeg. Je dropt graag je kindje bij het dagverblijf en gaat liever lekker naar je werk dan weer een dag thuis zitten met de kleine. Maar owee als je dit hardop uitspreekt…

6. Je vindt het karakter van je kind soms helemaal niet leuk.

Misschien lijkt het kind wel als twee druppels water op jou en botsen jullie karakters continu. Misschien heeft je kind wel het karakter van de boze schoonmoeder. Wanneer je je eigen kind niet begrijpt of zelfs niet leuk vindt, is dat heel pijnlijk, en de kwelling wordt alleen maar groter omdat het een taboe is om uit te spreken.

Het feit dat één of meerdere dingen van hierboven weleens door je hoofd is geschoten, betekent niet dat je meteen een slechte moeder bent. Of dat je niet van je kinderen houdt. Het betekent dat je ook maar een mens bent. Een moedermens met gevoel.

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article