11x wat er door het hoofd schiet van iedere co-slapende ouder

samen slapen gezin

Het was nooit mijn bedoeling om te gaan co-slapen met mijn kinderen. Ik had de nachten al helemaal uitgestippeld. Tot 3 weken zou de baby in een wiegje naast mijn bed slapen en vanaf dat moment zou mijn baby de nachten doorslapen in zijn eigen bed. Boy was I wrong! Daar stond dan dat extreem dure ledikantje met veel te dure dekentjes. Vrijwel ongebruikt. En lag mijn baby er een keer in, dan leek het diepongelukkig. Noem mij maar een slappe hap, maar ik kon het niet aanhoren. Mijn baby wilde bij mij zijn en ik bij mijn baby. 

En zo kwam het dat wij onbedoelde co-slapende ouders werden. Samen slapen is zeker niet voor iedereen weggelegd! Na jaren en nog een kind verder, twijfel ik ook nog steeds of dit nou wel zo’n goed idee was. Ik denk dat iedere co-slapende ouder deze dingen, die midden in de nacht door je hoofd schieten, wel herkent.

Van wie is deze arm? Serieus, wat kunnen kleine kinderen ongelofelijk uitgebreid liggen in bed! Vooral de zeester is populair bij mijn kinderen. Een been over mijn buik en een arm in mijn gezicht is nog vrij netjes. Soms vind ik namelijk een been op mijn gezicht en een arm over mijn buik. Hoe dan!?

Ik lig echt te krap! Ook al hebben we een kingsize bed, soms is het echt te krap. Een klein pasgeboren baby’tje neem niet zoveel ruimte in. Maar al snel wordt dat ukkie van een baby’tje, een lompe peuter. En drie keer knipperen heb je opeens twee lompe peuters in bed. En ja, dat is echt te krap.

Wat heerlijk zo’n lijfje tegen mij aan, van mij mag dit voor eeuwig duren! Soms zijn er nachten, dan kun je het gewoon allemaal hebben.

Vanaf morgen slaapt iedereen in zijn eigen bed. Punt uit! En soms zijn er nachten dat je er he-le-maal klaar mee bent! Geen kinderen meer die midden in de nacht in dit bed kruipen. Over en uit. Jank de boel dan maar bij elkaar.

Oh hoi hubbie, sorry er ligt een kind tussen. Een veel gevraagde vraag is, hoe heb je dan seks? Ik zal er niet om liegen, de frequentie van ons seksleven is behoorlijk omlaag gegaan sinds de kinderen er zijn. Maar zo nu en dan vinden we toch een gaatje voor elkaar (grinnik) en weten we dat het allemaal wel goed zit.

Waar zullen we seks hebben? En als we dan een gaatje voor elkaar vinden, is de grote vraag ‘waar zullen we seks hebben?’ Zullen we het kind verplaatsen, of is het gemakkelijker om onszelf te verplaatsen?

Waar is mijn deken? Soms dan moet ik zo hard aan de deken trekken om een klein puntje over je heen te krijgen. En dat allemaal omdat er een kind naast je ligt, OP de deken…

Wie snurkt er nou zo? Wie denkt dat peuters alleen schattig snurken, heeft het mis. Soms word je midden in de nacht wakker en vraag je je serieus af bij welke bouwplaats je nu weer terechtgekomen bent.

Hoezo word ik martelend wakker gemaakt? Er werd in mijn neus geknepen, in mijn buik geschopt, op mijn oren geslagen… Ik ben dikwijls, midden in de nacht, martelend wakker gemaakt. De dader? Een lief, schattig, klein peutertje.

Schuif eens op! Ik ben gek op mijn kinderen en ik vind het fijn om ze dichtbij te hebben, maar soms… Schuif eens even op joh! Ga uit mijn aura en laat me even rustig slapen.

Dit is niet voor altijd. Ja, dat is wat ik me midden in de nacht telkens weer wijsmaak, als ik helemaal klaar ben met dat co-slapen. Ze zijn maar één keer klein, geniet er nou maar van nu ze nog bij je willen liggen.


Afbeelding: Shutterstock / Evgeny Atamanenko

Previous ArticleNext Article