5x waar we ons niet zo druk om moeten maken

Inmiddels ben ik al heel wat jaartjes aan het ploeteren in het ouderschap. En ik heb me soms heel druk kunnen maken om dingen in het ouderschap. Achteraf denk ik, waarom maakte ik me druk? En ik heb het nog steeds, ze zijn namelijk nog lang niet het huis uit. Ik maak me nog steeds wel eens druk. Ik maak me druk om hun huiswerk, om de meters die ze moeten lezen. Ik maak me druk wanneer mijn dochter met haar klas naar de gymzaal moet fietsen. Komen ze allemaal veilig aan? Het zijn hele andere dingen waar ik me druk om maak, dan zo’n 5 jaar geleden. En waarschijnlijk denk ik over 5 jaar, maakte ik me daar zo druk om? 

Ik zie het nu ook om me heen. In reacties op social media, of artikelen in (online) magazines over het ouderschap. Ouders maken zich druk om dingen waar ze zich helemaal niet zo druk om zouden moeten maken. Maar door de meningen (lees oordelen) van andere ouders en soms zelfs van ‘experts’, wordt de druk lekker opgevoerd. Met als gevolg dat je teveel hooi op je vork neemt, dat je jezelf niet goed genoeg vindt, of dat je met een enorm schuldgevoel zit.

Maar vandaag wil ik je zeggen dat je om de volgende dingen, je niet zo druk moet maken. Het komt wel op z’n pootjes terecht.

1. Maak je niet druk om de voeding

Oh oh, wat heb ik me druk gemaakt om de voeding van mijn kinderen. Het begon met borstvoeding en flesvoeding. Maar de echte ellende begon pas toen mijn dochter besloot om geen groente meer te eten. Dit kon toch niet? Dit was toch niet gezond? Frustraties, ruzies, alles geprobeerd. Pas op het moment dat ik het verhaal van mijn nichtje die groot (en prachtig) is geworden op witte bonen in tomatensaus hoorde, besloot ik me er niet meer druk om te maken. In de tienerjaren eten ze voornamelijk pizza, patat en chocoladekoekjes. Dus waarom zou je je druk maken over een potje versus verse maaltijd?

2. Niet elke avond voorlezen

Het heeft wel even geduurd voordat ik me hier niet zo schuldig meer over voelde. Maar elke avond voorlezen lukte gewoonweg niet. Ondanks dat ik weet dat voorlezen goed is voor de ontwikkeling, lukte het regelmatig niet om mezelf ertoe te zetten. Meestal omdat ik zelf te moe was en geen zin meer had. Tja en dan kun je twee dingen doen. Jezelf schuldig voelen, of je niet zo druk maken en denken ‘morgen is er weer een dag’.

3. Je kind teveel tv laten kijken

Vooral mijn derde heeft in haar eerste vier levensjaren heel wat uurtjes tv gekeken. In het begin keek ze met haar broer en zus mee, maar toen die eenmaal op school zaten, had zij overdag de macht over de afstandsbediening. Is ze er slechter van geworden? In tegendeel! Ze heeft er zelfs heel veel van geleerd. Zo heeft Dora haar tot 10 in het engels leren tellen. En kan ze menig Beatles liedje meezingen dankzij Beat Bugs.

4. Te vaak uit je slof schieten

Moeders, het zijn net mensen.

5. Maak je niet druk om andere ouders

Waarom willen we zo graag bevestiging van anderen, terwijl we weten dat iedereen anders is? Werkende moeders, thuisblijfmoeders, helikoptermoeders, borstvoedingmoeders, loedermoeders, allemaal moeders. De grootste tijdverspilling is je druk maken over hoe anderen iets doen.


Blog - 5x waar we ons niet zo druk om moeten maken

Afbeelding relaxte moeder: fizkes/shutterstock

Previous ArticleNext Article