Doen met kinderen in Tiroler Zugspitz Arena [zomer]

kabelbaan Zugspitze

Talloze activiteiten voor jong en oud, van kindvriendelijke wandelingen tot raften op de rivier. Kinderspeelplaatsen bij fantastische almen, kinderboerderijen, de langste zomer rodelbaan van Tirol én natuurlijk de bergen met vele kabelbanen. Tiroler Zugspitz Arena leent zich uitstekend voor een complete familievakantie in de zomer, er is met kinderen genoeg te doen. Wij hebben daar afgelopen zomer met ons gezin een beetje van mogen proeven en ik kan maar één ding zeggen, het smaakt naar meer! 

De berg Zugspitze staat centraal

In de Tiroler Zugspitz Arena staat natuurlijk de berg Zugspitze centraal. Deze berg van 2962 meter mag zich de hoogste berg van Duitsland noemen, toch noemen de Oostenrijkers dit maar een ‘kleintje’. Maar laten we dat niet onderschatten, want op de top van de Zugspitze kun je op heldere dagen vier landen zien. En heb je echt mazzel, dan kun je op het panoramaplatform in totaal wel 400 bergtoppen zien. Dat geluk hadden wij tijdens ons bezoek niet, want zoals je op 2962 meter misschien wel kunt verwachten, zaten wij in de wolken.

De Tiroler Zugspitz Arena kent zeven plaatsjes, Ehrwald, Lermoos, Berwang, Bichlbach, Biberwier, Heiterwang am See en Namlos. Het grootste stadje in deze regio is Ehrwald en ligt aan de voet van de Zugspitze. En Berwang, waar wij in het fantastische familiehotel ‘Singer’ verbleven, is het hoogst gelegen dorpje van de Tiroler Zugspitz Arena. En zo heeft verder ieder plaatsje in de Tiroler Zugspitz Arena zijn eigen kenmerken en charme.

Tiroler Zugspitz Arena

Veel te doen in Tiroler Zugspitz Arena

Er is heel veel te doen in Tiroler Zugspitz Arena. We hadden maar een paar dagen in deze regio en dus kwamen we weer eens tijd tekort. Toch heb ik genoeg te vetellen over de onwijs veel gave activiteiten die we gedaan hadden in Tiroler Zugspitz Arena. We hebben ook één activiteit moeten overslaan vanwege het weer. Want tja, dat is toch een dingetje wanneer je op vakantie gaat in Oostenrijk. In de bergen regent het nu eenmaal wel eens.

Wandelen met kinderen in Oostenrijk

Tiroler Zugspitz Arena is een populaire wandelbestemming in Oostenrijk. Nu kan ik me voorstellen dat je het woord ‘wandelen’ een beetje in twijfel trekt, zeker wanneer je met pre-pubers op vakantie bent. Mijn kinderen zien wandelen niet als meest toffe activiteit. Wanneer we de kinderen vragen mee te gaan wandelen, dan zijn de geïrriteerde en vermoeide blikken gegarandeerd. Maar vraag ik of ze mee gaan hiken of beter nog ‘op avontuur’, schieten ze direct in hun wandelschoenen.

Goed nieuws, in Tiroler Zugspitz Arena zijn er verschillende avonturen paden te bewandelen. De ene wandeling gaat door een sprookjesachtige toverbos en bij de andere wandeling ga je met blote voeten op avontuur. Allemaal onder ‘begeleiding’ van één van de mascottes van Tiroler Zugspitz Arena.

code kraken Ehrwald Wassererlebnisweg zugspitze
code kraken Ehrwald Wassererlebnisweg zugspitze

Wij liepen het avonturenpad ‘Zugspitzi am Gaisbach‘ langs het water. Een speelse wandeling voor kinderen met interessante feitjes over de omgeving. En tijdens het wandelen kregen de kinderen het doel mee om te speuren naar cijfers, om vervolgens een code te kraken.

Een groot voordeel aan wandelen is dat het een gratis activiteit is. Kijk hier voor nog meer kindvriendelijk wandelingen en avonturenpaden in de Tiroler Zugspitz Arena.

Klimmen in Tiroler Zugspitz Arena

Voor bergbeklimmers zijn er in Tiroler Zugspitz Arena ook tal van routes. Echter vallen wij als gezin niet onder dit kopje. Maar de kinderen worden wel steeds ouder en het duurt niet lang meer of we kunnen een ‘via feratta’ (een verticale klim over natuurlijke rotsen) beklimmen. Voor nu hielden we het nog even bij een klimbos, welke in de Tiroler Zugspitz Arena bij Bichlbach te vinden is. 

Om te klimmen in het klimbos Bichlbach hoef je geen ervaring te hebben. Van te voren krijg je een duidelijke instructie en de uitrusting om te kunnen klimmen is ook aanwezig. Mijn kinderen hadden al wel vaker een soortgelijk klimparcours gedaan en wisten dus aardig wat hen te wachten stond.

Klimbos Bichlbach bestaat uit vijf verschillende parcours met een eigen moeilijkheidsgraad. Het is wel verstandig om je ongeveer aan het leeftijdsadvies (vanaf vijf jaar) van het klimparcours te houden. Dit voorkomt dat je halverwege het klimparcours uit de boom gered moet worden (kuch). Zo dacht ik dat mijn jongste dochter het parcours van 10 jaar en ouder wel te kon doen. Tot we op een onderdeel stuitte waar haar beentjes simpelweg te kort voor waren en ik niet in staat was om haar verder te helpen.

klimparcours Bichlbach Zugspitz
zwemplas klimparcours Bichlbach

Naast het Klimbos Bichlbach ligt Badesee Bichlbach een leuk zwemmeertje met (nog leuker) een kinderrafting baan waar je kind in een band door een wildwaterbaan kan ‘raften’. Echter stond deze baan tijdens ons bezoek helemaal droog, jammer!

Heiterwanger See

Eén van de dingen die ik associeer met een vakantie in Oostenrijk zijn ‘ijskoude meren’. Prachtige meren, dat wel! Maar té koud om je grote teen in te steken. Laat staan dat de kinderen in zo’n meer willen zwemmen. De Heiterwanger See, die naast het begin van de Tiroler Zugspitz Arena te vinden is, is anders. De temperatuur van het water ligt tussen de 19 en 22 °C.

Oké, geen hotspring maar op een zomerse Oostenrijkse dag in de Tiroler Zugspitz Arena is het heerlijk voor een duik. Maar de Heiterwanger See van 137 hectare heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Zo kun langs de oevers van het meer wandelen en fietsen, je mag er vissen en ook barbecuen! En mazzel voor onze hond, want honden zijn er gewoon toegestaan!

meer tiroler zugspitz arena
meer tiroler zugspitz arena

Wat je ook kunt doen op een meer in Oostenrijk, is natuurlijk varen! Er is een mogelijkheid om zelf een roeibootje of een elektrische boot te huren. Suppen is hip en iets wat de kinderen fantastisch vinden om te doen, dus uiteraard kun je ook een supplank huren. En er vaart ook een rondvaart boot die in twee uur naar twee andere plekken op het meer vaart en weer terug.

De Tiroler Zugspitzbahn

Een must-do in de Tiroler Zugspitz Arena is naar de top van de Zugspitze. Zoals ik eerder in deze blog al aangaf, hadden wij niet de mazzel om vier landen te kunnen overzien. Maar dat mocht de pret niet drukken, dit was namelijk onze eerste keer in een dergelijke berglift. Want de Tiroler Zugspitzbahn is niet zomaar een baan, maar uitgeroepen tot één van de beste kabelbanen van Oostenrijk. Binnen 10 minuten brengt de Tiroler Zugspitzbahn je naar bijna 3000 meter hoog. En dat gaat zo soepel in de panoramacabine, dat de man met hoogtevrees er amper erg in heeft.

Tijdens de rit in de Tiroler Zugspitzbahn kijken de kinderen ook hun ogen uit. We komen steeds hoger, het startpunt wordt steeds kleiner en voor we er erg in hebben zijn we al boven op de top. Gelukkig werden we van te voren gewaarschuwd om warme kleding aan te trekken. Want wanneer we boven uit de kabelbaan stappen, schiet de kippenvel over ons lichaam. We komen terecht in de wolken, maar af en toe krijgen we een glimp van een bergtop in de verte of het dal beneden ons. We kunnen dan niet heel ver kijken, toch heeft absoluut zijn charme zo op deze hoogte tussen de wolken.

Zugspitzbahn kabelbaan
panorama Tiroler Zugspitz Arena
tiroler Zugspitz arena
de hoogste top van Zugspitze

Op de top van de Zugspitze nog meer te beleven dan het uitzicht op het panoramaplatform, er is namelijk ook een belevingsmuseum ‘Faszination Zugspitze’ die je kunt bezoeken. Op een interactieve manier komen we meer te weten over de geschiedenis van de Zugspitze. Zo werd bergbeklimmer Josef Naus 200 jaar geleden voor gek verklaard, maar op 27 augustus 1820 lukte het hem toch om de top van de Zugspitze te voet te bereiken.

Persoonlijk vond ik dat allemaal wel leuke weetjes, maar eerlijk is eerlijk, voor de kinderen kon dat allemaal gestolen worden. Die hadden meer oog voor de retro cabine van de vroegere kabelbaan. En mijn waaghalsjes hebben duidelijk geen last van hoogtevrees, want ze bleven maar denderen over het glazen oppervlak boven het bergmassief.

Voor de tickets van een Berg- en dalrit in de Zugspitzbahn betaal je voor 2 ouders en 2 kinderen €124. Op de top zijn er ook verschillende restaurants aanwezig.

Zomerrodelbaan Biberwier

Als ik mijn kinderen vraag wat ze nou het allerleukste vonden om te doen in de Tiroler Zugspitz Arena, dan antwoorden ze met ‘rodelen’! En dat terwijl mijn jongste het weet te presteren om deze activiteit drie keer zo lang te laten duren, door de hele rit op de rem naar beneden te gaan. Dat terzijde, zij vond het leuk!

rodelen tirol Zugspitz
zomer rodelbaan tirol
zomer Tiroler Zugspitz Arena

De zomerrodelbaan is een activiteit in Biberwier te vinden en mag zichzelf met 1300 meter, 40 bochten en een tunnel de langste zomerrodelbaan in Tirol noemen. Het was nog even spannend of we de rodelbaan wel konden gaan doen, in de ochtend was er namelijk nog wat regen gevallen. En een natte baan blijft gesloten.

Toch besloten we om kabelbaan (stoeltjeslift) naar het middenstation van de Marienbergbahn te nemen. En terwijl we hierin zitten zien we kinderen en ouders op zo’n toffe skelter naar beneden roetsjen. Ook tof om te doen, in ieder geval het onthouden waard voor een volgende keer. Voor nu hoopten we maar dat de zomerrodelbaan open zou gaan en het geluk was met ons! Kinderen jonger dan acht jaar mogen alleen onder begeleiding van een volwassene rodelen.

Mijn achtjarige dochter vond dat ze dat rodelen zelf wel kon en dus king zij alleen naar beneden. Wel remmen in de bochten, was onze voorwaarde. Daar heeft ze zich aan gehouden en hoe… Laten we het zo zeggen, als ik had geweten dat ze praktisch stil zou gaan staan voor alle 40 bochten, dan had ik die voorwaarde iets minder streng bevolen. Maar goed, zoals ik al zei, zij vond het rodelen leuk en daar gaat het om.

Nog meer toffe activiteiten

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen om te doen in de Tiroler Zugspitz Arena. Wat we moesten overslaan was het bergafwaarts steppen, het weer liet dat helaas niet toe. De step haal je dan op bij de Almkopfbahn in Bichlbach, met de lift ga je de berg op en vervolgens step je vanaf het bergstation Hochalm bergafwaarts naar Berwang en Bichlbach.

Wat ook heel tof is, is de bergravijnen en watervallen van de Tiroler Zugspitz Arena ontdekken door middel van canyoning. Abseilen, klimmen en vanaf hoge hoogte het water in springen. Je moet voor canyoning wel een beetje lef hebben, maar er zijn speciale canyoning-tochten voor gezinnen.

Kortom, een kindervakantie in Oostenrijk is echt top! En er is in de zomer genoeg te doen met kinderen in Tiroler Zugspitz Arena. Maar houd er rekening mee dat je bij thuiskomst eerst een paar dagen moet uitrusten van de vakantie.


Update: 2020/2023

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.