Schreeuwen tegen je kind? Hier vijf alternatieven…

Schreeuwen tegen je kind

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal wel eens dat moment waarop we van binnen beginnen te koken. De verleiding om je stembanden de vrije loop te laten gaan en te schreeuwen tegen je kind is dan zeer aanwezig. Of het nu gaat om een onverwachte kleurpotloodtekening op de muur of gewoon omdat ze weer eens niet naar je luisteren, het leven met kinderen kan soms uitdagend zijn. Maar dat schreeuwen, dat hoeft niet! Er zijn alternatieven voor het uiten van je frustratie op een manier die niet alleen beter is voor jezelf, maar ook voor je kind. Wij hebben vijf alternatieven voor je. Misschien zul je er even aan moeten wennen, maar als je echt wil stoppen met schreeuwen, moet je je mindset even omzetten.

Dans het eruit

Dus, je hebt ontdekt dat je kind de ijsvoorraad heeft geplunderd die je voor jezelf had gereserveerd? In plaats van een vocale uitbarsting, heb je een dansuitbarsting. Zet de muziek aan, dans als een wilde en laat je kinderen zich afvragen of je gek bent geworden. Voeg een paar komische moves toe om het drama te versterken. Uiteindelijk zul je allebei lachen om de situatie en kun je je kind vragen om niet zomaar meer je favoriete Ben en Jerry weg te snaaien.

Maak er een challenge van

Is het opruimen met je kind altijd een groot irritatie punt voor je en het moment om te gaan schreeuwen tegen je kind? Probeer dit moment dan om te turnen naar een challenge. Een voorbeeld: de “laten we samen opruimen” challenge. Stap één, vraag je kind om te helpen met opruimen. Stap twee, geef hem een belachelijk, niet bijpassend item om op te bergen, bijvoorbeeld een sok in de keukenla. Stap drie, laat hem zich realiseren dat dit een vreemde plek is voor een sok, en lach samen terwijl je het samen oplost. Opruimen wordt een spel en een kans om te lachen.

Glimlach wedstrijd

Ben je wel eens begonnen met nep-lachen en dat je uiteindelijk niet meer kon stoppen met echt lachen? Het werkt echt! Wanneer je kinderen een beetje te druk zijn of je geduld op de proef stellen, probeer dan de “glimlach wedstrijd”. Zie wie het langst kan glimlachen. Het zal moeilijk zijn om boos te blijven als jullie beiden stiekem grijnzen.

Kussengevecht

In plaats van te schreeuwen tegen je kind wanneer hij zijn speelgoed niet willen opruimen, begin je een kussengevecht. Pak een kussen en begin een luchtig kussengevecht. Je kind zal direct mee willen doen, maar de regel is: eerst opruimen, dan mag je meedoen aan het kussengevecht. Je zult zien dat je je kind nog nooit zo rap hebt zien opruimen!

Time-out (voor jezelf)

Soms is het goed voor kinderen om te zien dat ook volwassenen hun momenten van frustratie hebben. Geef toe dat je even een “time-out” nodig hebt om jezelf te kalmeren. Ga zelf even op de gang zitten en probeer tot rust te komen. Leg daarna uit dat iedereen weleens boos wordt, maar dat het belangrijk is om op een respectvolle manier met die emoties om te gaan. Je kind zal zien dat je eerlijk en verantwoordelijk bent in je emoties en dat allemaal zonder te schreeuwen tegen je kind.

Schreeuwen tegen je kind gebeurt, maar is niet nodig

Wees niet te hard voor jezelf! We hebben allemaal momenten waarop we schreeuwen, maar lichtvoetigheid en humor toevoegen aan het ouderschap is echt verhelderend en een verademing. Samen lachen, zelfs als de dingen niet helemaal volgens plan verlopen, maakt het leven als ouder een stuk aangenamer. Dus, de volgende keer dat je dreigt te schreeuwen tegen je kind, denk dan aan deze alternatieven en geef humor een kans!


Schreeuwen tegen je kind

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.