15 spelletjes die het opruimen (soort van) leuk maken

kinderen opruimen spelletjes

Wanneer je dit leest zit je hoogstwaarschijnlijk thuis met de kinderen omdat de scholen gesloten zijn. Van je werkgever wordt verwacht dat er thuis gewerkt wordt en van de juf of meester wordt er verwacht dat je de kinderen helpt met hun schoolwerk. Ik ga er voor de goede orde maar even vanuit dat je het huishouden al had losgelaten. Want wanneer zou dat moeten gebeuren dan? 

Plezier hebben in het opruimen

Degene die mij een beetje kennen, weten dat ik niet zo van het huishouden ben. Het doen van het huishouden is ondankbaar, het is vermoeiend en het is saai. Zoals ik al in een eerder betoog schreef zou ik van alles kunnen doen voor een spik en span huishouden, maar ik ben ook gewoon een beetje lui. Echter vind ik het ook heel vervelend om in een vies en rommelig huis te leven. Dus nu de kinderen ouder worden, schakel ik ze dan ook steeds vaker in om te helpen met opruimen.

Het liefste wil ik dat mijn kinderen een plezier hebben in het opruimen, maar omdat ik dat zelf ook niet echt heb, is dat nog vrij lastig om over te brengen. Toch is er een manier om het opruimen een soort van leuk te maken, namelijk met spelletjes.

Spelletjes opruimen

Ik kwam deze opruim-spelletjes op het internet tegen en dit moet het opruimen toch een stuk leuker maken.

1. Maak of koop een eigen schoonmaakset voor de kleintjes. Kleine kinderen zijn gek op rollenspellen. Hoe vaak spelen ze wel niet ‘vadertje, moedertje’? Spelenderwijs leer je de kleintjes om te helpen in het huishouden. Hoewel dat in eerste instantie misschien juist meer werk voor jezelf oplevert.

kinderen opruimen spelletjes

– Vileda Speelgoed Schoonmaakkarretje €33  – Melissa & Doug – Schoonmaakmiddel set €24,50 – Miele Speelgoed Stofzuiger €41,99

2. Speel opruim Jenga. Koop een Jenga spel, de originele of een XXL Jenga variant, schrijf op de stokjes verschillende opruim- en schoonmaakklusjes. Het klusje dat op je Jenga stokje staat, moet je uitvoeren.

3. Bewapen de kinderen met plantenspuiten. Om de één of andere reden hebben plantenspuiten een magische aantrekkingskracht op kinderen. Daar moet je slim gebruik van maken! Giet daarom een beetje allesreiniger in de plantenspuit en laat ze los in de badkamer of op je vloer.

4. Maak er een wedstrijd of nog hipper, een challenge van. Als de kinderen niet vies zijn van een beetje competitie, dan kun je van het opruimen een wedstrijdje maken. Het gevaar is wel dat dit onderlinge strijd kan opleveren en of je dat ervoor over hebt, kun je als ouder het beste zelf bepalen. Een challenge is misschien een beter idee, bovendien nog hipper ook! Maak meteen een video van de challenge en de kinderen zijn helemaal blij. Ideeen van een challenge kunnen bijvoorbeeld zijn, breng tien stuks speelgoed binnen een minuut naar je eigen kamer. Of bezem de woonkamer met één hand.

5. Met muziek wordt alles leuker! Kijk hier voor leuke opruimliedjes voor peuters en kleuters.

6. Ballonnen prikspel. Pak een zak ballonnen en schrijf op de ballonnen de verschillende klusjes die gedaan moeten worden. Is een klus klaar? Dan mogen de kinderen de ballon doorprikken.

spelletjes opruimen ballonnen
Door VectorKnight

7. Gebruik ander speelgoed om te helpen opruimen. Misschien heeft je kind een kiepwagen waar perfect kleine blokjes inpassen om te vervoeren. Een prima spelletje om op te ruimen.

8. Speel het robot-opruim-spel. Codeer je kind door aanwijzingen te geven op basis van eenvoudige computercodes (loop naar voren, bukken, linksaf slaan, speelgoed laten vallen). Het is niet alleen een simpele manier om het opruimen een beetje leuker te maken, je leert je kind ook meteen de eerste kneepjes van het programmeren.

9. Houd een plumeaus dansfeestje. Om de één of andere reden hebben plumeaus (net als plantenspuiten) een magische aantrekkingskracht. Niet alleen op stof, maar ook op kinderen. Dus waarom daar niet slim gebruik van maken? En de kinderen allemaal een plumeaus in de handen te stoppen. Een dansfeestje erbij en et ritmisch stoffen kan beginnen.

Plumeaus bestellen doe je hier >>

10. Maak voor en na foto’s. Hoe fijn is het om resultaten te zien van je werk? Nu is het huishouden over het algemeen een ondankbare klus, maar met dit kun je altijd nog zeggen ‘gelukkig hebben we de foto’s nog’.

11. Maak een speurtocht. Dit is een ideaal opruim spelletje met kleintjes. Geef je kleintje opdrachtjes zoals, ga op zoek naar alle blauwe duploblokjes, raap alle treinbaan stukken op of zoek vijf autootjes bij elkaar. Het mooie van deze manier is dat het speelgoed meteen gesorteerd wordt.

12. Maak een dobbel-schoonmaak-spel. Super simpel, maak een lijstje met 6 verschillende klusjes die gedaan moeten worden. Hetgeen wat er gedobbeld wordt, moet uitgevoerd worden.

opruim spelletjes dobbelsteen

13. Sokkenwedstrijd. Heb jij ook zo’n bak vol met eenzame sokken? Dit is het ideale moment om die bak eens aan te pakken en dit spelletje uit te voeren. Kieper de bak om op de vloer, (nog meer puinhoop whaa) bij het startsein mag iedereen zoveel mogelijk setjes proberen te maken. Wie de meeste setjes heeft gemaakt, wint de sokkenwedstrijd! De beloning? Dat je niet meer met twee verschillende sokken door het leven hoeft te gaan.

14. Maak een schoonmaakvlog. Pak je telefoon of camera erbij en maak een vlog of een reclamefilmpje van het schoonmaak tafereel. Het mooie hieraan is dat het extra goed schoongemaakt wordt, omdat sommige shots een keer overgedaan moeten worden… He jammer, het shot was ‘net niet goed gelukt’. En de kinderen zullen het met een grote glimlach uitvoeren.

15. De stop-dans-opruim-variant. Iedereen kent de stop-dans wel toch? Je danst wanneer de muziek aanstaat en stopt direct wanneer de muziek ook stopt. Nou met de opruim variant zet je de muziek ook aan, maar dan ga je niet dansen maar opruimen. En ook met dit spelletje wordt het opruimen (een soort van) leuk.

Heb je nog meer inspiratie nodig? Kijk dan eens bij onze klusjeslijsten per leeftijd.


opruim spelletjes kinderen

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock / Yuganov Konstantin

spelletjes ballon opruimen

Previous ArticleNext Article