5 manieren om een machtsstrijd met je kind te voorkomen

opvoeding

Als ouder weet je dat een machtsstrijd met je kind frustrerend en vermoeiend kan zijn. Het is een situatie waar je niet in verwikkeld wil raken en het liefste wil voorkomen. Maar soms lijkt het wel of je kind voortdurend je grenzen aan het verleggen is en manieren wil vinden om je op je knieën te krijgen. Helaas wordt je relatie tijdens zo’n machtsstrijd met je kind, er niet beter op.

Waarom een machtsstrijd voorkomen?

Verwikkeld raken in een machtsstrijd met je kind, kan de onderlinge relatie schaden. Het is frustrerend en uitputtend en vaak resulterend zo’n strijd in schreeuwen en gillen. Een machtsstrijd met je kind kan het gevoel van eigenwaarde van je kind beschadigen en ertoe leiden dat hij of zij een wrok tegen je gaat koesteren. Als je een gezonde relatie met je kinderen willen onderhouden, moet je die machtsstrijd zien te vermijden. Maar ja, hoe doe je dat nou? In dit artikel geef ik vijf manieren om die machtsstrijd met je kinderen te voorkomen.

1. Blijf kalm

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om een machtsstrijd met je kinderen te voorkomen, is kalm blijven. Als je boos of gefrustreerd wordt, wakkert dat het vuur alleen maar aan en verergert het de situatie. Haal in plaats daarvan diep adem en probeer kalm te blijven. Dat is beter voor jou, maar ook voor je kinderen. Zij hebben hun ouder nodig als een stabiele factor in hun leven.

2. Stel duidelijke grenzen

Een andere sleutel tot het voorkomen van een machtsstrijd, is het stellen van grenzen. Wees heel duidelijk over wat je van hen verwacht en wat zij van jou kunnen verwachten. Wanneer ze goed weten waar de grenzen liggen, zullen ze ook minder de neiging hebben om er overheen te gaan.

3. Wees consequent

Wat dan wel heel belangrijk is, is om consequent te zijn met deze grenzen. Als je de grenzen de ene dag wel oplegt en de volgende dag niet, zullen je kinderen alleen maar in de war en gefrustreerd raken. Duidelijkheid is toch wel een heel belangrijk aspect voor kinderen. Ze moeten weten waar ze aan toe zijn.

4. Wees positief

Positiviteit zal altijd een voorsprong hebben op negativiteit. Die positiviteit breng je door je kinderen te belonen als ze zich gedragen zoals jij dat wilt. Als ze bijvoorbeeld ongevraagd iets opruimen of hun huiswerk gaan maken, kun je ze daarvoor een compliment geven. Dit laat ze zien dat goed gedrag wordt beloond en het helpt zeker een machtsstrijd te voorkomen.

5. Wees voorbereid

Maar hoe hard je ook je best doet, er zullen altijd momenten zijn waarop er een strijd ontstaat. Het is van belang om kalm te blijven en het niet persoonlijk op te vatten wanneer dit gebeurt. Vergeet niet dat strubbelingen een normaal onderdeel van het ouderschap zijn en niet betekenen dat je iets verkeerd doet. Haal diep adem en probeer de situatie positief op te lossen.

Dingen die je als ouder moet weten:

  • kinderen die grenzen opzoeken zijn een eigen ‘ik’ aan het ontwikkelen
  • een machtsstrijd is vaak een gevolg van onmacht, zoek uit waar die onmacht vandaan komt
  • er is geen enkel kind dat altijd luistert en braaf doet wat zijn ouders zegt

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article