De leukste hulpmiddelen voor ouder en kind gesprekken

Als ouder een gesprek beginnen met je kind is helaas niet altijd vanzelfsprekend. Vaak weten we als ouder niet wat we vragen moeten, of krijg je van je kind maar een onduidelijk antwoord. De welbekende ‘hoe was het op school?’ vraag wordt bijvoorbeeld vaak met ‘leuk’ of ‘weet ik niet meer’ beantwoord. 

Waarom praten met je kind zo belangrijk is

Het verwoorden van gedachten en gevoelens is voor veel mensen een lastig iets. Er komen vaak heftige emoties bij vrij of men kan de juiste woorden niet vinden. Dit zou kunnen komen doordat je vroeger als kind niet veel te zeggen had. Vele gevoelens mochten er niet zijn en erover praten was al helemaal geen optie. Tijden zijn veranderd en kinderen van tegenwoordig mogen veel meer hun stem laten horen. Echter is dit voor de ouder niet altijd even makkelijk, zij hebben namelijk niet geleerd hoe zij op deze manier moeten communiceren. En daarbij hebben ouders het vaak druk.

Te druk voor een gesprek

Echte gesprekken voeren en er achter komen wat er nu écht in die hoofdjes omgaat, schiet er door alle drukte vaak bij in en dat is zo jammer. Een diep gewortelde band opbouwen begint toch echt met de basis, namelijk communiceren. Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen op de markt om als ouder een gesprek met je kind op gang te brengen. Vaak brengen die hulpmiddelen emotionele onderwerpen naar boven, maar ook hilarische situaties. En die wil je als ouder niet missen toch?

De leukste hulpmiddelen om een ouder en kind gesprek op gang te brengen

Het vragenspel voor ouder en kind van Elma van Vliet: Vraag maar! 

ouder kind spel vraag maar

Vraag maar! is een spel is geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar en gaat in op alledaagse en niet-alledaagse onderwerpen.

Waar heb jij vannacht over gedroomd?
Wat wil je van mij leren?
Heb jij vroeger weleens iets stiekems gedaan, zonder dat je moeder het wist?
Wanneer moet je om mij lachen?

Een luchtig vragenspel dat garant staat voor eerlijke en verfrissende antwoorden. Het vragenspel is uitgevoerd in twee varianten: Vraag maar, mama! voor moeder en kind, en Vraag maar, papa! voor vader en kind. Per spel: €15,00

Het Kletsboek van Gezinnig
gezinnig_kletsboeken_stapelEen oude bekende en inmiddels al 100.000 exemplaren verkocht! De kletsboeken van Gezinnig zetten aan om samen te lachen, te mopperen en te kletsen over luchtige en misschien wel hele serieuze onderwerpen.
€12,95 – €16,95

Samen een dagboek bijhoudenfamiliedagboek vakantieDoor samen een dagboek bij te houden, neem je meteen de dag door. Wat hebben we meegemaakt? Hoe was dat en hoe voelden we ons erbij? Elma van Vliet komt dit seizoen met een Familie vakantiedagboek.

Deze zonnig vormgegeven bundel die je samen tijdens de vakantie vult met foto’s, verhalen, tekeningen en souvenirs, zorgt ook voor extra voorpret én een ontspannen voorbereiding dankzij de paklijsten. Nog een voordeel: dit fotoboek is af bij thuiskomst.

Het Familie vakantiedagboek is te bestellen voor €17,99

Een gesprek aan de hand van een fotoboek

Praten over gebeurtenissen lukt vaak wat makkelijker met behulp van foto’s. Toch is voor de meeste ouders een feit: je hebt 80000 GB aan afbeeldingen op je telefoon of computer, maar een fotoboek maken is nog steeds niet gelukt. Misschien helpt dit stappen plan je om wél een fotoboek te maken.

Tijd vrij maken voor een ouder en kind gesprek

Naast deze hulpmiddelen om een gesprek op gang te brengen, is het vrij maken van tijd natuurlijk heel belangrijk. Je kunt geen echt gesprek voeren, wanneer je met een half oog nog op je telefoon zit te kijken. Leg alles opzij, zet een kop thee en ga tegenover elkaar zitten, zodat je in elkaars ogen kunt kijken. Je kind zal zich nu ook echt gehoord voelen wanneer je hem als ouder oprechte aandacht geeft. En bevestig wat je hebt gehoord, door te herhalen wat hij jou verteld heeft.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.