Jong moeder worden heeft zo z’n voordelen en nadelen

jong moeder

Terwijl sommige vrouwen ervoor kiezen om een tijdje te wachten voordat ze beginnen aan kinderen, zijn er genoeg die ervoor kiezen om op een jongere leeftijd te beginnen aan kinderen. En met een jongere leeftijd bedoel ik niet 15/16/17, nee in de ogen van veel mensen ben je met 23/24/25 ook een érg jonge moeder. Ik val in die categorie en ik heb heel veel voordelen ervaren. Zo had ik genoeg energie, minder slaap ging mij prima af en mijn lichaam was zó weer de oude.

Voordelen van jong moeder worden

Maar er zijn nog meer voordelen van jong moeder worden…

Je hebt geen last van een biologische klok die tikt. Zo kun je prima eerst een paar jaar genieten van één kind en pas als je er aan toe bent, begin je aan de volgende.

Een jonge moeder kan zich makkelijker aanpassen. Je bent nog niet zo vastgeroest in een bepaalde levensstijl of gewoontes, dat de komst van een kleintje helemaal niet zo shocking is. Het accepteren van de chaos is een tweede natuur. 

Jong moeder worden, betekent ook dat je ouders jong opa en oma worden en (met een beetje gelukt) nog in uitstekende gezondheid. Een opa en oma die actief betrokken zijn en in staat zijn om bij te springen waar nodig, maken het leven als moeder een stuk makkelijker.

Je zou natuurlijk eerst kunnen studeren en carrière maken, maar het moederschap is de grootste leerschool die er is. Je leert jezelf kennen en ontdekt talenten waarvan je niet wist dat die er waren. Daar kan geen studie tegenop.

Een zwangerschap bij een jonge moeder gaat gepaard met minder risico’s dan een zwangerschap bij een oudere moeder.

Op een jonge leeftijd kinderen krijgen, betekent ook dat wanneer de kinderen de deur uit gaan, je nog een heel leven voor je hebt. Als je bijvoorbeeld op je 23ste je kleintje krijgt, kun je op je 43ste makkelijk gaan genieten van leuke reisjes of het maken van een carrière of een andere passie die je na wilt streven.

En een jonge moeder heeft meer kans om haar achter- achterkleinkinderen geboren te zien worden. Hoe leuk is dat?

Nadelen van jong moeder worden

Maar, helaas… Een jonge moeder ervaart ook zo nu en dan wat nadelen.

Een zwangerschap is hoe je het ook went of keert, een aanslag op je lijf. Als jonge moeder heb je dus minder lang kunnen genieten van een pre-zwanger lichaam.

Als jonge moeder heb ik al minstens 10 keer moeten verklaren dat mijn zwangerschap géén ongelukje was. (En al was het wel een ongelukje, wordt mijn kind daar minder van? Rare vraag.)

Terwijl je zelf denkt dat je een coole jonge moeder bent, ziet je kind je altijd nog gewoon als moeder waar hij zich zo nu en dan voor schaamt… Mahaaaam!

De eerste zijn in een vriendengroep die een kindje krijgt, kan best lastig zijn. Je moet zelf het wiel uitvinden en je hebt geen vrienden om je heen waar je je ervaringen mee kunt delen. Ook is het weleens zuur dat je niet meer met al hun uitjes mee kunt, want ja… De kleine.

‘De wereld zien’ heeft voor jou een hele andere betekenis dan voor leeftijdsgenoten. Reizen met je kindje betekent voornamelijk op zoek gaan naar kindvriendelijke locaties en restaurants met een kindermenu.

Jouw kinderen zijn ouder dan de (toekomstige) kinderen van je vriendinnen. Dit betekent dat je in andere levensfases zit en dat kan er wel eens voor zorgen dat je elkaar niet altijd begrijpt.

Het perfecte moment om te beginnen aan kinderen bestaat gewoon niet. Bovendien, je zult altijd nog moeten afwachten of het überhaupt lukt. En dan nog is er altijd wel iets wat je zou kunnen tegenhouden. Niet genoeg geld op de bank, er komt een promotie aan op het werk, het huis is niet groot genoeg…

Als je hart groot genoeg is, dan past een kindje altijd.


jong moeder pinterest

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Klopt helemaal! Ik heb 3 kinderen en ben nu 25. Af en toe baal ik er wel even flink van dat ik niet gestudeerd of gereist heb. Maar aan de andere kant heb ik straks nog genoeg tijd om vanalles te doen!

  2. ik werd voor het eerst moeder op mijn 31e en bij de tweede was ik bijna 34. Als ik de keuze had gehad ( en ik de liefde van mijn leven niet pas had ontmoet op mijn 29e) dan was ik er zeker eerder voor gegaan! Ik denk dat het wel meer voordelen heeft om wat jonger te zijn, maarja soms heb je het niet voor het kiezen.. Mijn complimenten voor het super leuk geschreven stuk!