Lach, waardeer, complimenteer

Afbeelding: Shutterstock

De kerstdagen komen er weer aan en kerst is een tijd van bezinning, je leven overdenken en samen zijn.

Vrede op aarde. Iets wat tegenwoordig niet vanzelfsprekend lijkt te zijn en ook nooit is geweest. Vriendelijk zijn voor de ander, de ander iets gunnen, het goede zien in de ander. Waarom is het zo moeilijk?

Vriendelijkheid, een kostbare en zeldzame diamant die ergens verscholen zit. Ik weet het zeker, iedereen heeft het.

Je hoeft niet met iedereen samen te zijn, je hoeft niet met iedereen door een deur te kunnen, je hoeft niet iedereen te redden. Maar een beetje vriendelijkheid zou de wereld mooier maken.

En het is zo simpel.

Maar het is niet altijd makkelijk. Je hebt je eigen sores, je hebt je eigen vermoeidheid, je hebt je eigen persoonlijkheid. Vriendelijk zijn tegen iedereen is een opgave op zich. Maar is knokken voor iets, iets simpels, iets wat de wereld mooier maakt niet meer de opgave waard?

Het is zo simpel. Vriendelijk zijn. 

Lach! In hemelsnaam, zet een glimlach op je gezicht. Wanneer je wakker wordt en de slaperige koppies van je kleintjes ziet, lach! Wanneer je naar school wandelt en alle vaders en moeders gehaast naar binnen ziet rennen, lach! Wanneer je je boodschappenkar door de winkel ramt, lach! Wanneer je je pinpas door de pinautomaat trekt, lach.

Leef, dus lach!

Je weet hoe het voelt wanneer iemand zomaar naar je lacht. Waarom niet dat gevoel teruggeven? Een stukje van jezelf, een stukje diamant, een stukje vriendelijkheid.

Waardeer! Zeg dank je wel wanneer iemand jou een dienst bewijst. Al is het de deur voor je open houden. Houd de deur voor iemand open en waardeer de ‘dank je wel’.

Waardeer de mooie jonge koppies die elke ochtend wakker worden in jouw huis. In jouw leven. Ze zijn van jou. Ze zijn waardevol. Waardeer!

Complimenteer! Richt je op het positieve, het is een kleine moeite maar een groot resultaat. Geef een compliment en je zal iemands dag, misschien wel week helemaal goed hebben gemaakt. Zie het positieve in de mens, zie het positieve in dingen.

We kunnen zo vol zijn van verwondering, van trots. We kunnen jaloers zijn op andermans kwaliteiten, waarom vertellen we onze gedachten niet? Een paar kleine woordjes, een stukje van jezelf. Geef een complimentje, het is een stukje vriendelijkheid.

Wees positief en complimenteer. Vertel je kleintje wat hij goed doet, in plaats van verkeerd. Laat hem zien hoe het wel moet in plaats van hoe het niet moet.

Wees een voorbeeld. Wees vriendelijk. Als wij het al niet zijn, zullen onze kinderen het ook niet worden.

Kinderen kopiëren ons. Kinderen doen ons na. Wij zijn het voorbeeld. Lach, waardeer, complimenteer.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Helemaal mee eens! Mooi geschreven en dit zou een goed voornemen kunnen zijn voor veel mensen.