Acupunctuur bij een kinderwens

Acupunctuur bij een kinderwens

Als zwanger raken langer duurt dan je lief is, vraag je je natuurlijk af of er iets mis is. Via de huisarts kom je dan bij de gynaecoloog terecht. Wist je dat acupunctuur in veel gevallen kan helpen de vruchtbaarheid te verbeteren? 

Acupunctuur bij vruchtbaarheidsproblemen steeds gewoner 

Acupuncturist Gilles Stoop (samen met zijn vrouw Yuhsin Chung) al ruim 20 jaar gespecialiseerd in de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen, vertelt hoe acupunctuur kan helpen. Acupunctuur wordt, als onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde, al duizenden jaren met succes toegepast als een zwangerschap uitblijft. Ook in de westerse wereld worden acupunctuurbehandelingen bij vruchtbaarheidsproblemen steeds gewoner. Niet verwonderlijk, want de Wereldgezondheidsorganisatie erkent verminderde vruchtbaarheid al jaren als een aandoening waarvoor je acupunctuur kunt inzetten. 

Hoe werkt acupunctuur bij vruchtbaarheidsproblemen?

Je kunt acupunctuur inzetten bij verschillende vruchtbaarheidsproblemen. Ook bij de diagnose ‘onbegrepen onvruchtbaar’ of als de oorzaak van een uitblijvende zwangerschap bij de man ligt kun je een afspraak maken en kijken we samen naar de mogelijkheden. Voor mensen die nog nooit bij een acupuncturist geweest zijn: je voelt nauwelijks iets van de naaldjes. Deze worden sowieso nooit in of bij de geslachtsorganen geplaatst, je kunt je ondergoed dus gewoon aanhouden. Je moet je voorstellen dat er een netwerk met energiebanen (meridianen) over je hele lichaam ligt. Van je kruin tot je tenen. Hierop liggen honderden acupunctuurpunten. Door de naalden precies op de juiste punten te plaatsen, kan de acupuncturist waar nodig energieën afremmen of juist stimuleren. 

Vrouwelijke vruchtbaarheidsproblemen

Voor de vruchtbaarheid van de vrouw zal een acupuncturist altijd eerst naar de menstruatiecyclus kijken. Een goede cyclus vormt namelijk de basis. Is de menstruatie bijvoorbeeld onregelmatig of pijnlijk, dan kan acupunctuur helpen de cyclus te reguleren. Acupunctuur ondersteunt de hormoonhuishouding en versterkt de energie en de doorbloeding van de gynaecologische organen. 

Stress en emoties

Daarnaast zorgen acupunctuurbehandelingen voor rust en vermindering van stress. Met behulp van acupunctuur kun je dus de vicieuze cirkel doorbreken van stress doordat het niet lukt zwanger te worden, en niet zwanger worden doordat je gestrest bent.

Voor acupuncturisten zijn de emoties rond vruchtbaarheidsproblemen heel belangrijk. Voor de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn lichaam en geest namelijk een totaalplaatje. Dus je goed voelen heeft niet alleen te maken met je lichamelijke gezondheid. Emoties zoals angst, boosheid of verdriet kunnen blokkades veroorzaken. Tijdens gesprekken met de acupuncturist krijgen jouw emoties rond je kinderwens aandacht. Dit helpt om de energie weer beter te laten stromen waardoor je weer beter in balans komt.

Acupunctuur bij een kinderwens

Acupunctuur bij IUI, IVF en ICSI

Ook als je al onder behandeling bij een gynaecoloog bent kan acupunctuur een optie zijn.  Reguliere geneeskunde en acupunctuur vullen elkaar namelijk vaak heel goed aan. Een mooi voorbeeld is de begeleiding bij vruchtbaarheidsbehandeling zoals IUI, IVF of ICSI. Acupunctuur ondersteunt deze behandelingen en helpt ook om de bijwerkingen van medicatie te verminderen.

Acupunctuur en mannelijke (on)vruchtbaarheid

Vanuit de reguliere geneeskunde wordt vaak al snel gekozen voor IVF en ICSI. Dat zijn zware behandelingen die vooral voor de vrouw belastend zijn. Bij een betere spermakwaliteit is IUI-behandeling mogelijk. Veel onderzoeken tonen aan dat acupunctuur en ook Chinese kruiden een positief effect hebben op de spermakwaliteit. Soms ontstaat er zelfs toch een natuurlijke zwangerschap. 

Op tijd beginnen met acupunctuur

Je kunt het beste ongeveer 6 tot 8 weken van tevoren starten met acupunctuur. Deze tijd is nodig voor een goede basis(conditie) en optimale voorbereiding. Lukt dit niet, dan kunnen een paar acupunctuurbehandelingen vooraf de situatie ook al verbeteren. De meesten bellen een week voor de terugplaatsing, begrijpelijk. Voor mannen met verminderde vruchtbaarheid is het advies om zo’n 3 maanden te behandelen. Dit vanwege de duur van de zaadaanmaak (70 tot 90 dagen).

Aanpassen van je levensstijl

In China en ook andere Aziatische landen is het heel gebruikelijk dat vrouwen én mannen met een kinderwens hun levensstijl aanpassen om zich voor te bereiden op de komst van een kind. Denk aan het stoppen met roken en drinken (ook de mannen!), gezond eten, regelmatig leven en voldoende bewegen. Het is allemaal belangrijk voor de vruchtbaarheid. Net als meer rust nemen en het verminderen van stress. Dus de acupuncturist zal je ook aanraden op tijd naar bed te gaan en te zorgen dat je agenda niet te vol is.

Werkt acupunctuur echt om zwanger te worden?

Acupunctuur geeft vaak heel goede resultaten. Veel onderzoeksresultaten bevestigen de positieve effecten, zowel bij onbegrepen onvruchtbaarheid als bij heel ingewikkelde vruchtbaarheidsproblemen. Een garantie op succes kan de acupuncturist je niet bieden. Dat geldt natuurlijk voor alle vruchtbaarheidsbehandelingen. Maar acupunctuur helpt wel om je zo vruchtbaar, rustig en gezond mogelijk te maken als voorbereiding op je poging om je kinderwens te vervullen. Veel patiënten voelen zich door de acupunctuur beter. Ze krijgen meer energie en voelen zich rustiger. Dat alleen al helpt bij de fysieke en emotionele belasting van een onvervulde kinderwens en een vruchtbaarheidstraject.

Hoe kies je een goede acupuncturist?

Check voordat je naar een acupuncturist gaat of hij/zij is aangesloten bij een beroepsvereniging, zoals bijvoorbeeld de NVA. Acupuncturisten die bij deze beroepsvereniging zijn aangesloten moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen voor opleiding en praktijk. En zoek voor onvruchtbaarheidsklachten een acupuncturist die daarin is gespecialiseerd en er ervaring mee heeft. De meeste zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur helemaal of gedeeltelijk, vanuit de aanvullende verzekering.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over Gilles Stoop en acupunctuur bij een kinderwens op: www.acupuncturist.nl

Previous ArticleNext Article