13 dingen die er nog even doorheen geramd worden (zo aan het einde van het schooljaar)

einde schooljaar

Het schooljaar zit er weer bijna op. De finish van de bento-broodtrommels, het huiswerk en die verschrikkelijke wekker met nog ergere snoozeknop is in zicht. Ik moet mijzelf dat laatste helse stukje bij elkaar rapen en al mijn lurven over de finish heentrekken. Het laatste restje energie is ver te zoeken en de bento-broodtrommels ook, mijn kinderen mogen al blij zijn als er überhaupt een broodtrommeltje te vinden is in hun rugzakje. De kans is namelijk groot dat deze op het aanrecht is achtergebleven.

Ik zie het ook om mij heen. Die frisse energie die er in september heerst, die is in juni ver te zoeken. De laatste activiteiten worden voor lief genomen, maar eigenlijk zit niemand er meer op te wachten. Weer een sportdag, weer een bonte avond, oh hel, het schoolreisje komt er ook nog aan en laten we vooral die altijd populaire schoonmaakavonden niet vergeten.

Je zou kunnen denken, maak je niet druk, het is bijna vakantie. Maar ja, om die frisse start in september te kunnen maken, moeten er juist nu een aantal dingen afgesloten worden. 

 1. De laatste nieuwsbrieven en mededelingen: Loedermoeder, ik weet het, maar ik lees ze al niet meer. Het zal mij aan m’n reet roesten wie er toetreedt in de MR, dat er een nieuw telefoonnummer is, of waar de bak met gevonden voorwerpen staat.
 2. Nog ‘even’ een spreekbeurt: Oh, je hebt een model van de vulkaan nodig… voor morgen? Natuurlijk.
 3. Sportdag: Alsof er nog even snel aan een ‘summerbody’ gewerkt moet worden.
 4. Schoolreisje: Met 180 andere scholen door hetzelfde pretpark heen schoffelen. Leuk!
 5. Rapportgesprekken: Waar je hoort hoe je kind eigenlijk alles doet, behalve wat jij dacht. Én altijd gepland op momenten dat je net even helemaal nergens tijd voor hebt.
 6. Schoolfoto: Die altijd gemaakt worden op dagen dat je kind eruitziet alsof ze in een wervelstorm hebben gezeten.
 7. Verjaardagsfeestjes: Iedereen is jarig in juni, blijkbaar.
 8. Afscheidscadeautjes: Voor elke leraar, assistent en zelfs de conciërge die je nog nooit hebt ontmoet.
 9. Juffen- en meesterdag: Ze werken hard, ze zijn betrokken en ik waardeer echt wat ze allemaal doen. Respect ook, dat ze niet compleet gestoord worden van 28×2 van die ouders die vinden dat hun etterbakkie de nobelprijs zouden moeten ontvangen. Ze verdienen absoluut een speciale dag! Maar ja, dankzij al die fijne lijstjes op het internet, ‘wat je niet moet zeggen tegen een bevallen vrouw’, ‘wat je niet moet zeggen tegen een moeder met één kind’, zo heb je ook een lijstje met ‘wat je niet moet geven aan een juf of meester‘. Ja heus, nog meer stress zo aan het einde van het jaar dus. Weken ben ik ermee bezig om te bedenken wat ik nou voor origineels kan geven aan de lieftallige juffen. Vervolgens heb ik mezelf weer in de nesten gewerkt door tot het laatste moment te wachten en overhandig ze uiteindelijk toch nog een doos chocolade.
 10. Schoonmaak ochtend: Het zijn altijd dezelfde die deze activiteit in de agenda hebben staan…
 11. Studiedag: Hoe kan het dat er zo vlak voor de zomervakantie nog een studiedag ingepland wordt?
 12. Onverwachte traktaties: “Mam, ik heb morgen een traktatie nodig voor de hele klas.”
 13. Eindtoetsen: Blijkbaar leren ze ook nog wat in die laatste weken…

Nou, ik hijs m’n lurven nog eventjes op en ik kijk vol verlangen uit naar die zomervakantie die er weer aan zit te komen, om vervolgens na twee weken weer wanhopig uit te kijken naar het nieuwe schooljaar.

Oh, en vergeet straks niet om de schooltassen leeg te maken!


Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article