9 tips bij het kiezen van een babynaam

namen kiezen

Sommige hebben al jaren een babynaam in hun hoofd en andere vinden het kiezen van een babynaam een onmogelijke taak. Er zijn zoveel mogelijkheden en ideeën, maar er zijn geen officiële regels om te volgen. Bij het kiezen van een naam voor je baby draait het allemaal om balans tussen gevoel en verstand. Want ook al denk je dat je gevoel volgen nooit fout kan gaan, zijn er echt wel een paar tips om te volgen bij het kiezen van een babynaam. Deze tips zetten we voor je op een rij.

Check altijd de initialen

Wanneer je je kleintje meerdere namen wil geven, check dan altijd even de initialen. Het zou namelijk zomaar kunnen dat de initialen van de babynaam een bepaalde afkorting is, of een bepaalde betekenis heeft. Een bekend voorbeeld is natuurlijk Wilhelmina Catherina (WC). Er zijn natuurlijk heel veel afkortingen, dus soms ontkom je er ook niet aan, maar voor de zekerheid kun je het altijd even checken.

Wat ook niet altijd even handig is, zijn gezinsleden met dezelfde voorletters. Denk aan de post, voor wie is het?

Makkelijk spelfouten?

Bij het kiezen van een babynaam kun je overwegen om de spelling van de naam zo simpel mogelijk te houden. Natuurlijk is het leuk om in de naam iets unieks mee te geven, maar houd er dan wel rekening mee dat de naam van je baby regelmatig verkeerd gespeld gaat worden. Ook bijzondere namen zul je regelmatig moeten spellen. Zo werd mijn zoontjes naam direct na de geboorte al fout geschreven. Op zijn wiegje stond Body i.p.v Bodhi.

Populaire namen

Als je op zoek gaat naar een babynaam voor je kleintje, kom je sowieso een namen top 10 tegen. Leuk om daar naam uit te kiezen, maar bedenk ook dat het populaire namen zijn en je dus niet de enige bent die je kleintje zo gaat noemen. De kans is groot dat je kleintje later met drie andere meisjes met de naam Sophie in de klas zit.

Tip: kijk ook eens bij de populaire babynamen uit andere Europese landen.

De achternaam

Wat ook niet geheel onbelangrijk is, is hoe de naam rijmt met de achternaam. Krijgt je kleintje de achternaam ‘Tukker’, dan zou ik persoonlijk Tina als voornaam achterwege laten.

Betekenis van de naam

Als je gewoon een leuke babynaam voor je kleintje wil en de betekenis verder niet heel belangrijk vindt, is dat natuurlijk prima. Maar ik zou toch even checken of de naam niet iets vreselijk negatiefs betekent. Dat zou later voor je kleintje niet zo heel leuk zijn wanneer hij de betekenis van zijn naam een keer gaat opzoeken.

namen baby

Zoek je een babynaam met een hele diepe betekenis, kijk. dan eens bij deze Bijbelse babynamen.

Welke bijnamen

Natuurlijk wensen we een wereld waarin pesterijen niet voorkomen. Maar de realiteit is, is dat kinderen heel creatief én gemeen kunnen zijn. Wil je voorkomen dat je kleintje gemakkelijk een nare bijnaam gaat krijgen, dan moet je daar bij het kiezen van de babynaam rekening mee houden. Rijm er dus even zelf op los en kijk wat de uitkomsten ervan zijn.

Later nog steeds schattig?

Sommige babynamen klinken super schattig, voor een baby! Zo klinkt Beertje super schattig als je kleintje in de wieg ligt, maar staat het later ook schattig op zijn visitekaartje? Het blijft natuurlijk een persoonlijke keuze, maar ook zeker iets om in overweging mee te nemen bij het kiezen van de babynaam.

Vernoemen

Je baby vernoemen naar opa of oma is natuurlijk iets prachtigs! Maar er zit ook zeker een keerzijde aan. Je kunt er namelijk ook mensen mee tegen het zere been schoppen. Want als je je baby naar de ene opa vernoemt, waarom dan niet naar de andere? En kies je ervoor om je baby naar beide opa’s te vernoemen, welke naam dan eerst? Het zal niet voor iedereen een probleem zijn, maar mocht het enigszins wel zo zijn, gewoon niet doen dan.

Broertjes en zusjes

Je zou alvast rekening kunnen houden met eventuele broertjes en zusjes in de toekomst. Passen er leuke namen die bij de babynaam die je nu gaat kiezen? Als je daar volmondig ja op kunt zeggen, dan zit je goed!


Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article