Hikken en boeren baby’s in de buik?

Zwanger zijn is een fascinerend iets. Zeker wanneer je van alles gaat voelen in je buik. En dat begint sneller dan je denkt. Wat in het begin van de zwangerschap nog een klompje cellen is, is binnen negen maanden een volgroeid mensje met vingers, tenen, organen, botten, noem maar op. Het is echt waar, het ene moment heb je last van ochtendmisselijkheid, het volgende moment ben je aan het bevallen.

Maar omdat een zwangerschap zo snel gaat, kan het ook wel eens onzekerheid veroorzaken. Bij elk nieuw gevoel, kun je je afvragen, is dit wel normaal? Klopt dit gevoel wel? Wat is er aan de hand?

Gelukkig hoef je je in de meeste gevallen echt geen zorgen te maken. Iedere beweging in je buik is er wel een reden te vinden. Zo kan je baby bijvoorbeeld de hik hebben in je baarmoeder. En de eerste keer voelt dat best een beetje gek.

Baby heeft de hik in je buik

Kunnen baby’s de hik hebben in de baarmoeder? Ja, dat kunnen ze zeker! Het is zelfs heel normaal dat baby’s de hik in de buik hebben. De hik in de baarmoeder kan beginnen aan het einde van het eerste trimester. Sommige baby’s krijgen de eerste keer de hik iets later, tijdens het begin van het tweede trimester. Normaal gesproken duurt de hik 1 tot 2 minuten, maar hij kan ook langer aanhouden. En gelukkig gaat de hik vanzelf weer over.

Hoe zit het met boeren in de buik?

Baby’s hebben dan wel eens de hik in de buik, maar boeren laten doen baby’s niet in de baarmoeder. Een simpele verklaring dat baby’s niet boeren, is dat er in de baarmoeder geen lucht is. Baby’s kunnen in de buik het vruchtwater dat ze inslikken wel weer uitspugen, maar hier zal de moeder verder niet veel van voelen.

Zorgen maken om de hik in de buik?

Hoewel baby’s zeker de hik kunnen hebben in de baarmoeder, is de oorzaak van hikken onduidelijk. Sommige baby’s hikken vaak, zelfs meerdere keren per dag. Anderen hebben helemaal niet de hik. En hoewel de reden dus niet duidelijk is, zijn de meeste experts het erover eens: De hik van een foetus is niet gevaarlijk of schadelijk. Integendeel, de hik is een teken van een van goede zuurstofvoorziening en dus een gezonde zwangerschap.

Hoe voelt de hik in de buik

Hoe voelt het nou als je baby de hik heeft in je buik? Hoe herken je de hik? Het antwoord daarop zal bij iedereen anders zijn. De hik in de buik kan variëren in intensiteit, vooral naarmate de zwangerschap vordert. Maar wanneer je baby de hik heeft in je buik, zul je dat zeker merken. Als je baby de hik heeft in je buik voelt het een beetje alsof er popcorn in je buik wordt gepoft. Het zijn steeds kleine stootjes tegen je baarmoeder aan. En wanneer je baby aan het einde van je zwangerschap de hik heeft, worden die stoten steeds steviger en intenser.

Dat je baby de hik heeft in je buik, is dus volkomen normaal. Er is geen reden voor bezorgdheid. Je kent je baby en je lichaam goed, en als er iets niet goed voelt, moet je dat direct met je verloskundige of gynaecoloog bespreken.


Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article