Vliegen met WOW air naar IJsland, onze ervaringen

vakantie ijsland

Afgelopen voorjaarsvakantie vlogen wij met onze drie kinderen naar IJsland. Een groot avontuur, waarvan het vliegen alleen al een hele belevenis. Ten eerste omdat de laatste keer dat we vlogen met drie kinderen, alweer ruim vijf jaar geleden was. De kinderen waren toen 0, 1 en 3, en wij achteraf een beetje gestoord. Heel veel vliegervaring met drie kinderen hadden we dus niet. Ten tweede was het voor de kinderen gewoon een groot avontuur, want WOW, gaan we echt met zo’n groot ding de lucht in?

Vliegen naar IJsland dus. Veel mensen denken vaak dat het ontzettend duur is om naar IJsland te vliegen. Ik zal ook niet zeggen dat een reis naar IJsland goedkoop is. Maar de vlucht was één van de goedkopere budget uitgaven die we deden tijdens deze reis. We vlogen met de IJslandse lowcost airline, WOW air. En nu krijgen we veel vragen over onze ervaringen. Want goedkoop naar IJsland vliegen wil iedereen wel. 

De bagage van WOW air

Wanneer je een ticket boekt bij WOW air, dan heb je verschillende mogelijkheden qua bagage. Ik vond het wel even werk om uit te vinden hoe dat nou precies zat met de bagage bij WOW air. Uiteindelijk kwam ik er met dit artikel uit. Ik wilde zelf namelijk niet al teveel meenemen omdat je toch ook met al die koffers slepen moet. Bovendien zouden er ook geen vijf koffers in onze huurauto passen. Maar met 5x een WOW basic ticket zouden we het ook niet redden. Met WOW basic kun je namelijk maar één persoonlijk voorwerp tot een maximum van 42x32x25 cm (handtas) het vliegtuig in meenemen. Nu kun je met het WOW Basic-tarief achteraf wel bagage toevoegen, maar goedkoper is het dan om een WOW Plus ticket te boeken.

Inbegrepen bij een WOW Plus ticket is één persoonlijk voorwerp zoals een handtas, één stuks handbagage en een koffer voor in het bagageruim.

Kosten van onze 5 WOW plus tickets totaal (2 volwassen, 3 kinderen): €1140
– Vliegen in de voorjaarsvakantie. Op zaterdag heen en op zaterdag terug.

Achteraf bleek dat we prima WOW basic kunnen reizen, aangezien we het door overmacht een halve week zonder koffers hebben gedaan.

WOW air biedt ook een stopover wanneer je naar Canada of Amerika vliegt. Tijdens zo’n stopover kun je bijvoorbeeld de Blue Lagoon of de Golden Circle in IJsland ontdekken.

Inchecken bij WOW air

Het inchecken doe je tegenwoordig van te voren online. Bij WOW air gaat dat heel simpel door in te loggen in je boeking. In een paar stappen heb je je digitale instapkaart. Voor de zekerheid printte ik de instapkaart toch ook uit, want je zult net zien dat mijn telefoon ermee ophoudt. Toen we op Schiphol aankwamen was het niet mijn telefoon die uitviel, maar de stroom op Schiphol. Het gevolg was dat alle bagagebanden het niet meer deden en daardoor het inchecken vrij lang duurde.

Toen we terugvlogen ging dat een stuk sneller. Want toen was het online inchecken niet alleen selfservice, ook de bagage inchecken, inclusief het uitprinten en bevestigen van de kofferlabels deden we op de luchthaven van Keflavik helemaal zelf. Omdat het zelf inchecken van de bagage voor ons helemaal nieuw was, was dat best even spannend. Maar de instructies op het computerscherm waren zo duidelijk als wat, er kon dus weinig fout gaan. Toen we de labels hadden uitgeprint en op de koffers hadden bevestigd, konden we de koffers zelf scannen en op de bagagebanden droppen. En daarna meteen door naar de douane.

Vliegen met WOW air

wow air ijsland review

Hoe is het om te vliegen met WOW air? Een veel gestelde vraag vaak in combinatie met een afwachtende blik. Alsof vliegen met een budget maatschappij betekent dat je het vliegtuig zelf moet aanduwen. Ik kan je vertellen, inmiddels weet ik uit ervaring dat het gewoon een vliegtuig is. En voor mijn dochters heel belangrijk: een roze vliegtuig! Dat WOW air een budget maatschappij is, houdt onder andere in dat er geen gratis eten aan boord geserveerd wordt. Persoonlijk heb ik daar niet zo’n problemen mee. De vlucht naar IJsland duurt maar drie uur. En daarbij willen mijn kinderen toch niet eten wat er aangeboden wordt. Nu konden we zelf kiezen uit een klein assortiment. Naast chips en chocola stond er een pistolet ham/kaas, een pizza’tje of een noodelsoepje op het menu. Bij WOW air zijn er gewoon stewards en stewardessen aan boord. Dit vriendelijke personeel geeft je veiligheidsinstructies en helpt je als je vragen hebt. En uiteraard komen ze tijdens de vlucht langst met hun assortiment.

Hoewel sommige mensen drie kinderen heel wat vinden, zijn wij geen groot gezin. Als in lengte dus. De standaard stoelafstand in het vliegtuig (74 tot 79 centimeter) is voor ons meer dan voldoende. Mocht je over lange benen beschikken, dan kun je voor een duurder ticket kiezen en wordt de stoelafstand tussen de 81 en 94 centimeter (afhankelijk van het ticket).

Verder zitten de vliegtuigstoelen precies zoals vliegtuigstoelen zitten. Na drie uur krijg ik overal een houten kont in. Ik kon zelfs een luxe detail vinden dat ik nog niet eerder gezien had in een vliegtuig! Namelijk een usb-poort waar je je telefoons en iPads opladen kunt. Die je overigens met drie kinderen wel hard nodig hebt, want een filmpje wordt er in een WOW air vliegtuig niet gedraaid.

vliegen wow air review

Verlate koffers door overmacht

Ik gaf het al een beetje aan, we hebben een halve week zonder onze koffers moeten reizen. Aangekomen op de luchthaven van Keflavik troffen we een lege bagageband aan. Een bagageband die overigens wel ronddraaide, maar daar hadden we weinig aan. Geen enkele koffer was door de stroomstoring op Schiphol met de vlucht meegekomen. Doordat dit al snel duidelijk was, konden we ook meteen de formulieren van de vermiste koffers invullen. Even balen is het wel en dit had ik me niet voorgesteld in onze IJsland ervaringen. Maar in negatieve gevoelens blijven hangen, zit niet in onze aard, bovendien was dit duidelijk een gevalletje overmacht. En dus haalden we enthousiast onze huurauto op. Want hé, we zijn in IJsland!

Uiteindelijk kregen we op dinsdag van WOW air bericht dat onze koffers gearriveerd waren. Omdat het het beste in onze planning uitkwam, hebben we ervoor gekozen om de koffers zelf op te halen.

Ondanks de pech die we met de koffers hadden, vond ik vliegen met WOW air een prima ervaring. En ook nog eens de goedkoopste manier om een IJsland avontuur met je gezin te beginnen.

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.