Staar je niet blind op de hoogtepunten van de Golden Circle!

vakantie ijsland

Iedereen die naar IJsland reist kent het. ‘De Golden Circle’. Op de route van de Golden Circle zijn drie hoogtepunten van IJsland te vinden. Het zijn absoluut hoogtepunten die de moeite waard zijn, dat zal ik niet ontkennen. Zeker wanneer je met kinderen IJsland bezoekt. Maar wanneer je de Golden Circle zelf kan rijden, moet je echt even verder kijken. Want deze hoogtepunten worden in IJsland als (dag)tour aangeboden en dit betekent dat er dan ook veel toeristen zijn. Als je de route zelf rijdt, hoef je je niet blind te staren op de hoogtepunten van de Golden Circle, maar kun je ook op zoek naar de pareltjes in de Golden Circle. 

Wij reden de Golden Circle in de winter (februari), met de kinderen zelf. De weken voordat wij kwamen was er ontzettend veel sneeuw gevallen. En vlak voordat wij in IJsland kwamen begon het te dooien. Hierdoor hebben we een mooie mix van groen en wit landschap gekregen.

Wat is de Golden Circle in IJsland precies?

De Golden Circle is het gebied ten oosten van Reykjavik. Officieel is het een ongeveer 300 kilometer lange route langs de bizarre, maar prachtige natuur van zuidwest IJsland. En de Golden Circle staat dus bekend om zijn drie hoogtepunten: het Thingvellir National Park, het geisergebied Geysir en de waterval Gullfoss, ook wel gouden waterval genoemd.

Thingvellir: Dit is een nationaal park met een historisch verhaal. Voor toeristen is het een prachtig wandelgebied, ongeveer 50 km ten oosten van Reykjavik. Wij reden er voor de eerste keer doorheen, toen we van Reykjavik naar onze volgende bestemming (Uthlid) gingen. Om de één of andere reden had ik aan dit hoogtepunt de waterval Öxarárfoss gekoppeld. In mijn beleving was de Öxarárfoss waterval het hoogtepunt, maar het gehele park wordt als hoogtepunt van de Golden Cilcle gerekend. Mochten we ooit nog eens terug gaan, dan gaan we zeker proberen om te duiken of snorkelen in de kloof Silfra. Reizigers die we tegenkwamen hadden dit gedaan en wisten ons te vertellen dat het een fantastische ervaring was. Maar onze kinderen (5-7-9) waren daar nu echt nog te klein voor. Uiteindelijk hebben we het nationale park Thingvellir, welke opgenomen is op de UNESCO Werelderfgoedlijst, nog een aantal keren met de auto doorkruist.

Golden Circle Oxararfoss
De Öxarárfoss waterval
Golden Circle Thingvellir
Nationaal park Thingvellir, de kloof
In de winter zijn sommige wandelpaden afgesloten, of  glibberig.
In de winter zijn sommige wandelpaden afgesloten, of glibberig

Het geisergebied GeysirVan een afstandje lijkt het een groot industrieterrein dat staat te roken, maar wanneer je dichterbij komt, rijd je dwars door het geisergebied heen. Dit geothermisch gebied in het dal Haukadalur, waar de aarde lijkt te koken, sterker nog de aarde kookt, heeft twee grote geisers. Geysir, een geiser die al jaren niet actief is, is de grootste van het gebied maar eigenlijk niet zo heel interessant. Veel toffer is namelijk de actieve geiser Strokkur, een luide ‘wow’ kreet van de kinderen (en ouders) is onontkoombaar. De Strokkur is niet te missen door een grote kring toeristen om de geiser heen. Vol verwachting staat iedereen braaf met z’n camera klaar tot de geiser Strokkur weer spuit. Dit gebeurt ongeveer elke 4 tot 8 minuten. Doordat dit een unieke plek is, mag je het eigenlijk niet missen wanneer je in de Golden Circle van IJsland bent. Maar houd er wel rekening mee dat dit hoogtepunt ontzettend toeristisch is.

Golden circle geiser Haukadalur
Geothermisch gebied in het dal Haukadalur

geiser strokkur ijsland

Gullfoss: De waterval is groots, de waterval is fotogeniek, de waterval is goed te bereiken, de waterval is zeker niet lelijk, maar de waterval is ook heel populair. En ik weet niet of het nou door het mistige weer, door alle medetoeristen of door mijn chagrijnige kinderen die het allemaal te ver lopen vonden kwam, maar ik voelde hem niet echt. De keurig gelegde houten paden halen het avontuurlijke er een beetje vanaf. En doordat je in IJsland veel meer en wellicht mooiere watervallen vinden kunt, zou ik niet heel veel tijd besteden aan de Gullfoss waterval.

Gullfoss waterval golden circle

golden circle toeristen

Verder kijken dan de hoogtepunten van de Golden Circle

De drie hoogtepunten van de Golden Circle zijn prima te doen als dagtrip. Maar wanneer je de tijd hebt en ook zelf over een auto beschikt, zou ik toch zeker nog een aantal plekken toevoegen aan de Golden Circle. Want ook al zijn de hoogtepunten Thingvellir, Geysir en Gullfoss zeker wel de moeite waard, je moet je er niet blind op staren.

Zo bezochten wij ook de Bruarfoss waterval. Een waterval waar de elfjes lijken te wonen, zo magisch. Vanaf de officiële parkeerplaats aan Laugarvatnsvegur (37) is het nog zo’n 40 minuten wandelen. Op zich prima te doen met kinderen, mits je de rest van de dag niet volplant met activiteiten. In de ogen van onze kinderen hadden ze die dag al genoeg gewandeld en wij wisten met de auto via een vakantiepark dichterbij te komen, waardoor er nog 5 minuten wandelen overbleef.

bruarfoss rondreis ijsland
De Bruarfoss, zie je de elfjes dansen?

Warmwaterbron Fontana. IJsland is het land van buiten zwemmen, ook in de winter. En door de warmwaterbronnen kan dat gewoon. Mijn kinderen zijn gek op zwemmen en daarom is IJsland voor ons ontzettend kindvriendelijk. Zeker ook omdat kinderen in alle spa’s en geothermische baden welkom zijn. Fontana stak van de baden die wij bezocht hebben, er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit. De goed verzorgde spa heeft meerdere baden, waaronder ook een speelbad voor kinderen. Stoomcabines en een sauna ontbreken ook niet aan het overzichtelijke complex. Maar het meest bijzondere is toch wel het uitzicht. Fontana is gelegen aan een prachtig meer, waar je jezelf kunt onderdompelen. Echter is het onderdompelen wel alleen voor echte helden, want het water van het meer is KOUD!

rondreis ijsland

Uitzicht over het meer
Vanuit het warme zwembad, uitzicht over het meer

Om het cirkeltje rond te maken bezochten we bij Selfoss de krater Kerið. De met water gevulde vulkaan is goed bereikbaar vanaf de weg (Biskupstungnabraut 35). De wind bracht wel wat roet in het eten van ons bezoek aan de krater. Het stormde zo verschrikkelijk hard dat ik even bang was dat mijn kinderen de krater in zouden waaien. Bovendien deed de koude wind gewoon zeer, niet echt relaxt naar een kratertje koekeloeren. Maar goed, niet elke dag is koude en snijdende wind rondom de krater Kerið te voelen. Dus mocht je iets beter weer treffen, zou ik zeker even bij de krater langsrijden.

gorden circle krater

kerio krater golden circle

Nog meer aanvullingen op de Golden Circle

Blijf niet in het cirkeltje, maar rijd ook naar het zuiden van IJsland. Dat is wat ik dacht toen ik wat routes uitstippelde voor onze trip naar IJsland. En zo kwamen we per toeval het Lava centrum tegen, toen we onderweg waren naar de Seljalandsfoss waterval. Het Lava centrum is super leuk om te bezoeken met kinderen. In deze tentoonstelling kom je van alles te weten over de vulkanen op IJsland en de aardbevingen die er regelmatig te voelen zijn. Wel spannend wanneer je opeens op een trillende vloer staat.

ijsland lava vulkaan museum

lava centrum ijsland

Ook de watervallen Seljalandsfoss en Skogafoss stonden op ons programma. Maar door het spontane bezoek aan het Lava centrum, hebben we wegens tijdgebrek de Seljalandsfoss waterval overgeslagen. We hebben de waterval overigens wel in de verte gezien, hij is namelijk vlak langs de ringweg (1) te vinden. Als we nog eens de kans krijgen, dan stoppen we wel en nemen we een kijkje achter de waterval, dit schijnt namelijk mogelijk te zijn.

Even verderop vind je langs de ringweg, de waterval Skogafoss. De machtige waterval van 25 meter breed en 60 meter hoog is één van de grootste watervallen in IJsland. Wanneer je te dichtbij komt, word je nat. Maar toeristen doen alles voor de foto en dus zie je daar menig man nattig weer vertrekken. Je zou via een pad omhoog kunnen klimmen en de waterval van bovenaf bekijken. Mijn kinderen liepen daar niet erg warm voor en hebben Skogafoss alleen van onderaan gezien.

golden circle skogafoss

Deze dag was het strand van Vik ons eindpunt. Dit strand is zo bijzonder door het gitzwarte zand. Zelfs de camera snapt er niks van en heeft moeite om het zwarte zand vast te leggen (tip: 1 of 2 stops onderbelichten helpt). Volgens de weerberichten is dit de plek waar de meeste neerslag valt, maar wanneer wij het strand bezoeken, schijnt er een heerlijk zonnetje op ons bolletje. Op verschillende forums lees ik over veel toerisme en drukte, misschien dat wij op het verkeerde strand zaten, maar druk was het er zeker niet.

strand Vik rondreis ijsland

Mijn plannen zijn vaak ambitieus. Zo had ik bedacht dat het prima te doen zou zijn om naar Jökulsárlón te rijden. Een gletsjermeer vol met ijsschotsen. Echter is de man er altijd om mij te remmen. En het had inderdaad ook niet te doen geweest om deze dag nog ruim twee uur verder te rijden. Een stel met twee zoontjes die wij tijdens onze reis tegenkwamen hadden dat overigens wel gedaan tijdens een rondreis en waren razend enthousiast. Gaan we ooit nog eens naar IJsland, dan pakken we het gletsjermeer Jökulsárlón dus wel mee in onze trip.

Doen in en rond de Golden Circle:

Oké, nog even op een rij. Naast de bekende hoogtepunten van de Golden Circle, zijn ook deze bezienswaardigheden in zuidwest IJsland met kinderen meer dan de moeite waard.

  • Duiken of snorkelen in de kloof Silfra (mits de kinderen oud genoeg zijn)
  • Bruarfoss waterval bezoeken
  • Zwemmen bij Fontana
  • De krater Kerið
  • Het Lava centrum
  • De waterval Seljalandsfoss
  • De waterval Skogafoss
  • Het zwarte strand van Vik
  • Het gletsjermeer Jökulsárlón

Tip: wil je de toeristische plekken van de Golden Circle bezoeken, zorg dan dat je vroeg vertrekt. Hoe eerder je op de dag bij een hoogtepunt aanwezig bent, hoe minder tourbussen er staan. Zo krijg je toch nog een beetje het gevoel dat je de eerste bent die deze plek ontdekt. Daarbij denk ik ook dat IJsland in de zomer een stuk drukker is dan IJsland in de winter. En onze ervaringen met IJsland in de winter zijn fantastisch en absoluut een aanrader.

Kun je alles van dit rijtje afvinken? Kijk dan eens naar Snaefellsnes, hier zijn 22 bezienswaardigheden die je niet mag missen!

Previous ArticleNext Article