Walvissen spotten vanuit Reykjavik met Elding

vakantie ijsland
Whale Watching Iceland Orca Killer Whale
Foto: Elding Adventure at Sea

In Reykjavik zijn er genoeg leuke dingen te doen met kinderen. Zo is er een kneuterig dierenpark genaamd Husdyragardurinn. Het uitzicht vanaf de kerktoren van Hallgrímskirkja is ongelofelijk machtig. En aanrader is ook Whales of Iceland, een walvissen exhibitie met 23 levensgrote nagemaakte walvissoorten. Toch stond echte walvissen spotten het hoogst op ons lijstje toen we onze rondreis door IJsland maakten. Het leek ons een ontzettend leuke ervaring voor de kinderen én ook voor onszelf natuurlijk. Want hoe vaak krijg je nou de kans om een groep orka’s, dolfijnen of zelfs het grootste dier op aarde, de blauwe vinvis te spotten? Echter bleek deze activiteit na twee keer geannuleerd te zijn, niet geheel vanzelfsprekend. 

De beste tijd om een walvissentocht in IJsland te maken

Dat de winterperiode niet de beste tijd om walvissen te spotten in IJsland was, had ik hier en daar al gelezen op het internet. Toch las ik genoeg succesverhalen van toeristen die in de winter prachtige walvissen gezien hebben. De 70% kans vond ik voldoende om het gokje te wagen en dus regelde ik een walvissentocht tijdens onze rondreis door IJsland. Maar dat de zomerperiode een betere periode is om de walvissen te spotten, wordt op meerdere websites bevestigd.

elding walvissen spotten

walvissen spotten haven

Walvissen spotten met Elding Adventure at Sea

In de haven van Reykjavik zijn er verschillende ticket aanbieders te vinden voor een walvissen excursie. Om zeker te weten dat je tijdens zo’n excursie een plekje hebt, kun je het beste online reserveren. Zeker in de zomer is dit een populaire activiteit in Reykjavik. Wij hadden een reservering bij Elding Adventure at Sea. Een nette aanbieder voor een walvissentocht op een boot met binnendek. Dat binnendek vonden wij belangrijk, aangezien de tocht zo’n 3 uur duurt en het buiten flink koud kan zijn in de winter. Tevens worden er op de boot ook warme overalls aangeboden. Dat Elding Adventure at Sea ervaren walvissen spotters zijn, bewijzen ze wel doordat ze het al 17 jaar doen. Toch blijven walvissen wilde dieren en ze verblijven nooit op één plek. De beesten gegarandeerd spotten wordt er niet beloofd, wel krijg je bij een falende tocht een herkansing.

Lees hier: Staar je niet blind op de hoogtepunten van de Golden Circle!

Walvissen spotten geannuleerd

Niet alleen de ontbrekende walvissen kunnen een falende tocht veroorzaken, ook het weer kan roet in het eten gooien. Wij hadden het walvissen spotten op zondagochtend 9.00 uur gepland. Toen we de betreffende zondagochtend wakker werden in het centrum van Reykjavik, hoorde ik al een flinke wind om ons appartement heen razen. Ook regende het pijpenstelen. En terwijl ik dacht ‘dat wordt veel binnenzitten op de boot’, vond ik een mailtje in mijn mailbox. ‘Status Whale Watching Tour 9:00 and 13:00: CANCELLED’. Het weer liet een boottocht op zee niet toe. Er zat niets anders op dan de tocht te verplaatsen. De volgende dag was er aan de weersomstandigheden niet veel veranderd en dus ging ook deze dag, tot grote teleurstelling van de kinderen, het walvissen spotten niet door.

Gelukkig waren we de hele week in IJsland en de weersvoorspellingen zagen er in de loop van de week beter uit. En uiteindelijk konden we op dinsdagmiddag dan eindelijk deelnemen aan het walvissen spotten met Elding Adventure at Sea.

elding whale watching

reykjavik walvis spotten

Pech gehad

De weersomstandigheden waren beter, maar de zee was nog steeds erg wild. Er werd dan ook aangeraden om een pilletje tegen zeeziekte te nemen. We begonnen onze tocht op het bovendek, maar al snel merkten de kinderen dat de wind erg koud aanvoelde. Vanaf het benedendek, konden we binnen ook prima uitkijken over zee. Maar na wat flink geschommel trok de middelste het niet meer en besloot hij dat deze tocht het perfecte moment was om even bij te slapen. Mijn oudste had ook last van het schommelen op de boot. Een extra pilletje tegen zeeziekte bood uitkomst en na een half uurtje kon ze het walvissen spotten weer vrolijk doorzetten.

Maar helaas, waar er 70% kans is van wel, is er ook 30% kans van niet. Ook voor deze falende tocht ontvingen we een herkansing, maar voor dit keer besloten we om het er maar bij te laten. Wie weet komen we binnen twee jaar nog eens in Reykjavik. Bijvoorbeeld tijdens een tussenstop wanneer we naar Canada vliegen?

Walvissen spotten, wat kost het?

Elding Adventure at Sea biedt verschillende tochten aan. Wij deden de ‘classic whale watching tour’. De tocht is in de winter om 9.00 en om 13.00, mits het weer een tocht op zee toelaat. In principe duurt de tocht 3 uur, maar mochten er nou ontzettend mooie dingen te zien zijn, kan het uitlopen tot 5 uur.

walvissen ijsland overall

Kosten voor een walvissen excursie:
Volwassenen: 10,990 ISK omgerekend +- €90,00
Kinderen 7-15 jaar: 5,495 ISK omgerekend +- €45,00
Kinderen 0-6 jaar: gratis.

Ook biedt Elding Adventure at Sea een ‘northern lights tour’ aan, om op zoek te gaan naar het noorderlicht. Omdat het noorderlicht alleen in de winter te zien is, kun je deze tocht alleen van september tot april boeken. Het valt niet mee om het Noorderlicht mooi op beeld te krijgen, lees daarom hier fijne tips om het Noorderlicht te fotograferen.

Previous ArticleNext Article