Een Indian Summer in Noord-Limburg

vakantie nederland

De zomervakantie verlengen, wie wil dat nou niet? Nog even heerlijk in het zonnetje genieten van nazomerse temperaturen. Het normale leven weer begonnen? Nee hoor, wij steken onze kop in het zand. Nooit meer naar huis, was ons nieuwe motto toch? Dit keer gaan we voor een Indian Summer, wat wel grappig is, want Indian Summer betekent ook nazomer. Een Indian Summer in Noord-Limburg. Inclusief tipi-tent, vreugdevuur én een geslaagde regendans.

indian summer noord linmburg

Gevalletje talent denk ik, dus mocht u ooit verlegen zitten om wat nattigheid, we doen graag een dansje. 

Noord-Limburg, hoe, wat en waar?

Noord-Limburg dus, wat is daar dan te doen? Kun je niet beter iets verder rijden naar Zuid-Limburg, waar je dat vakantiegevoel in eigen land ervaart? Wij zeggen: zeker niet! Noord-Limburg is absoluut de moeite waard met zijn bezienswaardigheden en activiteiten. Zo zijn in Noord-Limburg plaatsen als het pittoreske Kessel en gezellige Venlo ontzettend leuk! Het winkelhart in Panningen nodigt uit om lekker te komen shoppen en te lunchen of dineren bij Mr. & Mrs. En ik heb van horen zeggen dat het bruisende Venray ook niet overgeslagen mag worden. Van Bierbrouwerij Hertog Jan gaat papa’s hartje sneller kloppen. En ook voor kinderen, die tenslotte ook mee zijn, is er genoeg te beleven.

Voor een mooi overzicht kijk je op Liefde voor Limburg een site waar alle leuke uitjes, evenementen en plekken om te overnachten in Noord-Limburg bij elkaar staan.

Overnachten in een tipi op Camping Beringerzand

Om maar te beginnen met het overnachten in een tipi tent die voor ons klaar staat op camping Beringerzand. Beleef het indianen gevoel tijdens de Indian Summer in Noord-Limburg. Mijn kinderen hebben het gevoel snel te pakken, de ingerichte tipi wekt dat met zijn accessoires als dromenvangers en bamboe klokkenspellen ook wel op. Maar persoonlijk moet ik even acclimatiseren en diep graven naar dat gevoel. Moeder natuur heeft namelijk gehoor gegeven aan onze regendans en ondanks dat een tipi er mega spectaculair uitziet, bleken de Indianen bouwkundige inzichten niet tot een kunst verheven te hebben. Oftewel, de tipi-tent is niet waterdicht en droog blijven lukte alleen wanneer je met z’n allen in het midden van de tent ging liggen.

tipi tent kamperen

Uiteraard laat ik me niet kennen en ik ga de uitdaging gewoon aan. Overnachten in een tipi tent moet je ervaren. De volgende ochtend begint dat Indianen gevoel dan ook al een beetje te ontwikkelen. OUGH! Is het eerste wat ik roep wanneer ik uit mijn slaapzak probeer te komen.

Het Fladderpad

Na drie keer strekken ben ik klaar om te fladderen over het Fladderpad. Het Fladderpad is een natuur-educatieve wandelroute rondom de camping Beringerzand. Met een ontdektas wandel je een route van zo’n 2,5 kilometer door de natuur. Middels een opdrachtenboek, werkboek en allerlei materialen om de opdrachten te kunnen uitvoeren zoals een kompas, een verrekijker en een insectenbakje, beleef je een leerzame wandeltocht.

Het kabouterpad in de Groote Peel schijnt ook heel leuk te zijn!

Het pittoreske Kessel

Wanneer we zijn uitgefladdert, is het tijd om één van de leukste plaatsen van Noord-Limburg te bezoeken. Het pittoreske Kessel, dat er prachtig bij ligt langs de Maas, is één van de oudste dorpen van Noord-Limburg. Waar een aantal jaar geleden nog een ruïne van een mottekasteel stond, staat nu het bijzondere Kasteel de Keverberg. De herbouw van het kasteel werd mogelijk gemaakt door maar liefst 60 vrijwilligers, inwoners van Kessel en ook nu zijn er dagelijks vrijwilligers in het kasteel aanwezig om hun trots te presenteren. Het kasteel is zelfstandig te bezoeken, maar je kunt ook kiezen voor een rondleiding.

kasteel keverberg code

Speurtocht: Code Keverberg

Een bezoek aan een kasteel is leuk natuurlijk, maar wanneer er geen échte Assepoesters te vinden zijn, vragen mijn kinderen toch om iets meer actie. Daar is Code Keverberg voor uitgevonden. Een actieve speurtocht in en rondom het kasteel. De bedoeling is dat we de code van een slot op een kist gaan kraken. Een rugzak met vijf actieve opdrachten en bijbehorende attributen moet ons daarbij helpen. Het leuke aan deze speurtocht is, dat je de code écht samen moet kraken en dit daardoor leuk voor jong én oud is.

code kraken kasteel keverberg
Code Keverberg: Volwassenen: € 9,- per persoon (inclusief entree kasteel), kinderen 5 t/m 12 jaar: € 5,- per persoon (inclusief entree kasteel), kinderen tot 5 jaar: gratis

kessel keverberg speurtocht

Wanneer we na zo’n twee uur de code weten te kraken, wacht even verderop in het dorp een beloning op ons bij IJssalon Clevers. IJssalon Clevers is een begrip in Noord-Limburg en draagt de titel ‘SVH Meesterijsbereider’. Ik heb mijn eigen ervaren testers bij mij om te beoordelen of deze titel terecht is. En wanneer zelfs de (zelf gekozen) combinatie tiramisu-ijs met smurfen-ijs met vlag en wimpel slaagt, kan het niet anders: IJssalon Clevers is de titel meer dan waardig.

ijssalon clevers

Fun Forest Venlo

Oh ja! We waren als Indianen aan het genieten van een Indian Summer. Klimmen Indianen in de bomen? Geen idee eigenlijk, ik kan me zo voorstellen dat het prima klimmers zijn en dus mag een middagje klimmen bij Fun Forest in Venlo natuurlijk niet ontbreken. Je kunt hier terecht met je kinderen vanaf vijf jaar, maar echt leuk wordt het vanaf acht jaar. Het klimpark Fun Forest Venlo heeft 9 parcoursen uithangen, deze verschillen qua hoogte en moeilijkheidsgraad en één daarvan is een kort parcours voor beginners vanaf vijf jaar oud. Door de vele verschillende parcoursen is het park voor iedereen (vanaf acht jaar) een toffe uitdaging. En aangezien ik tijdens deze Indian Summer in Noord-Limburg toch al grenzen aan het verleggen was, door uitdagingen aan te gaan, deed ik met mijn dochter een pittig klimparcours met een zipline als beloning.

fun forest venlo

Previous ArticleNext Article