Waarom moeder en dochter samen Friesland moeten ontdekken

Dochters… Ik heb er twee. Het zijn twee totaal verschillende meiden. De één heeft een open blik en een oude ziel en de ander is gesloten en komt net om de hoek kijken. Toch is degene die net om de hoek komt kijken mijn oudste dochter. Dat alles in het leven nieuw en spannend voor haar is, vergeet ik door de hectiek van het leven weleens. Dat wil ik niet, dat gebeurt gewoon. Laatst was ik een nachtje samen met mijn oudste op pad, we gingen Friesland ontdekken.

En het was niet alleen heel tof om Friesland te ontdekken, het was ook heel fijn om te ontdekken dat een kort weekendje samen met één kind een verrijking is. Maar waarom dan? Ik zette eens op een rijtje waarom het zo fijn is om samen met je dochter Friesland te ontdekken.

– Het is geweldig om te zien hoe ze opbloeit als zij voor even individuele aandacht krijgt. Haar moeder voor haar alleen! Geen broertjes en zusje die mijn aandacht opeist.

– Zo kon mijn dochter tijdens het varen eens heerlijk genieten van het besturen van de boot, zonder dat daar een broertje en zusje naast staat te popelen om haar van haar plek af te ketsen.

– Zo kon mijn dochter eens ongestoord een verhaal afmaken tijdens een heerlijke lunch bij Royaal belegd.

– En zo kon mijn dochter eens de hele avond samen knuffelen op de bank tijdens het tv kijken in ons heerlijke appartement bij de Broeresloot.

– En het is een verrijking als ik even alleen met haar ben en ze zich dan realiseert dat ze haar broertje en zusje toch wel mist. 

Maar waarom Friesland?

Friesland doet je al snel denken aan bootje varen, slootje springen, vies worden en blonde knullen als de schippers van de kameleon. O en natuurlijk pindakaas en schaatsen. Waarom zou ik dan samen met mijn dochter Friesland bezoeken?

Nou… reden 1: Er gaat in ons gezin een pot pindakaas per week doorheen en daar heeft mijn dochter een groot aandeel in.

Reden 2: vies worden kan mijn dochter als de beste en douchen is niet zozeer haar hobby, want wat voor nut heeft het? Morgen word je wéér vies.

Het was dus ook echt een straf dat ‘wij moeders’ besloten om het avontureneiland van Kameleon Terherne, wegens de weersomstandigheden over te slaan. Een prima reden om het nog eens over te doen. Maar gelukkig was het dagje uit naar Kameleon Terherne al ontzettend gaaf door de Kameleonboerderij met Dorp Lenten met de speurtocht en de oud Hollandse spelletjes. Want ook al is het sjoelen, spijker rammen of reuze jenga, meiden zijn fanatiek!

kameleon-dorp-friesland

Naast de natuur, het water en de vaste activiteiten zijn er ook vele evenementen in Friesland. Wij verbleven tijdens ons uitje in Sneek en dus zet ik de leukste evenementen (ook voor kinderen) van het komende seizoen rondom Sneek voor je op een rij.

– Woensdag 4 tot en met 12 juni: Concours Hippique Sneek. Een gezellig strodorp met allerlei horeca en kraampjes én natuurlijk zo’n 1800 ruiters en amazones.

– Zaterdag 9 juli tot en met 25 september: Zandsculpturenfestival Friesland. Dit bestaat uit een tentoonstelling van Zansculpturen die wel 8 meter hoog kunnen zijn. Allemaal gemaakt door kunstenaars uit binnen- en buitenland. Daarnaast zijn er workshops, live demonstraties en natuurlijk genoeg lekker eten en drinken.

– Zondag 10 juli: Ringrijden Marktstraat. Wie even terug in de tijd wil (leuk voor de beeldvorming bij geschiedenisles) moet op 10 juli naar de Marktstraat in Sneek, want daar wordt traditiegetrouw het ringrijden in oud Friese sjezen gehouden.

– Vrijdag 5 augustus tot en met zondag 14 augustus: Sneekweek met zaterdag 6 augustus de kindermiddag. Voor het complete programma check: www.sneekweek.nl

– Zaterdag 17 september: Springkussen Elfstedentocht. Kinderen kunnen in het centrum van Sneek 11 springkussens bespringen en per kussen een stempel behalen. Daarnaast wordt die dag ook het shantyfestival gehouden.

Friesland is gewoon een heel fijn stukje Nederland wat ontdekt mag worden! Meer weten over Friesland? Kijk dan op de website: friesland.nl

Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Hallo Pauline, leuke levendige blogs, bedankt voor de prettige wijze waarop je in je verhaal Sneek en jullie gastheren/-vrouwen weergeeft. Hopelijk nog eens tot ziens bij mooi weer! Hartelijk welkom en vriendelijke groeten,
    Bert de Jonge
    Recreatiecentrum Sneek