Catalunya Experience: Vall de Núria

Als ik aan Spanje denk, zie ik alle Nederlanders met z’n allen naar de Costa Brava afreizen en worden er daar muren gebouwd van bierkratten. Vraag me niet hoe ik aan dat idee kom, misschien is het ook volledig onterecht, ik ben er namelijk nog nooit geweest. Dit idee van Spanje heeft er in ieder geval voor gezorgd dat dit gebied niet bovenaan mijn lijstje staat om naar toe te gaan met mijn gezin.

Een jaar of wat geleden vroeg een oud collega mij: Gaan jullie samen of met de kinderen op vakantie? Echt, wie vraagt dat nou, natuurlijk gaan de kinderen mee dacht ik toen. Nu, heel wat jaren later, snap ik deze opmerking maar al te goed. Het lijkt mij heerlijk om reisjes te maken zonder de kinderen. Dus ik was gratamente sorprendido, blij verrast, toen ik namens voormijnkleintje.nl naar de Spaanse pyreneeën af mocht reizen. All by my self, om het gebied, waaronder Vall de Núria, te leren kennen en te proeven. En bovenal te ervaren wat dit gebied te bieden heeft aan gezinnen.

Wat ben ik een ervaring rijker geworden. Met een gezin zou dit tripje te vol geweest zijn, omdat kinderen in mijn beleving ook de tijd moeten krijgen om ergens lekker te spelen en zo al de indrukken kunnen verwerken. Maar als je wat langer die kant op gaat, zijn er zeker een paar mooie plekken waar je gewoon even naartoe moet gaan. 

Voor een mooie accommodatie in deze regio, kan ik je Interhome aanraden!

Het plekje dat er met kop en schouders bovenuit steekt, is Vall de Núria. Prachtig wat mooi. Ik heb daar rondgelopen en mijzelf bijzonder vaak afgevraagd: Wat doe ik in Nederland? Moet je nou kijken, wat mooi. Tegelijkertijd werd ik een paar dagen later weer met beide benen op de grond gezet toen de reisleidster zei: Wij vinden zo bijzonder dat in Nederland alles vlak is. Tja, gek eigenlijk. Naarmate je ergens langer bent wordt de omgeving ‘normaal’. Fieeuw, ik ga toch niet emigreren.

Vall de Núria en omgeving

Je kan er alleen met de trein komen. Vanaf Ribes de Freser ging ik met de trein naar boven. Wat een verschil in hoogte! Af en toe moest ik echt even slikken om alles weer goed te kunnen horen. De trein is ruim, dus de kinderen kunnen makkelijk even heen en weer lopen.

Eenmaal aangekomen, stapte ik uit in een omgeving waar je meteen tot rust komt. Geen verkeer, geen drukte. De stilte van de natuur en mijn herriemakende denkbeeldige kinderen. 😉

spanje-bergen

Het hotel waar ik verbleef is luxe. Mooie kamers, een heerlijke plek met prachtig uitzicht.

hotel-uitzicht-spanje

Als je hier heen gaat met kleine kinderen zou ik zeker van die draagzakken meenemen of een drager waarmee je een kindje makkelijk op je rug kan tillen. Er zijn namelijk prachtige routes om te bewandelen en voor ieder wat wils. Er zijn wandelroutes van 1 tot 3 uur. Wil je toch iets meer uitdaging en heb je grotere kinderen dan zijn er zelfs hiking routes van 9 uur!

Als je na een mooie wandeling weer terug komt in Vall de Núria en de kinderen hebben nog energie dan is er nog genoeg te beleven voor je kroost.

Catalunya-activiteiten

Met de trein ging ik weer terug naar Ribes de Freser, om vanaf daar het stadje Ripoll te bezichtigen. Ripoll werd gebouwd rond het klooster van Santa María de Ripoll, gesticht rond de 9e eeuw welke een belangrijke rol speelt in de Catalaanse Romaanse en renaissance architectuur. Daarmee is het een van de belangrijkste monumenten in Catalonia. Om de kinderen wat meer een idee te geven hoe mensen in die tijd leefden, zou je een bezoekje kunnen brengen aan het museum ‘Museu Etnografic de Ripoll’.

klooster-Catalunya
Het klooster Santa María de Ripoll en een deel van de poort, ook wel bekend als ‘The Stone Bible’.
Previous ArticleNext Article

2 Comments