Idre Fjäll vakantiepark in de zomer

vakantie zweden, Idre Fjäll vakantiepark
Idre Fjäll vakantiepark

Het is geen straf om een kleine zes uur van de luchthaven van Stockholm naar het Idre Fjäll vakantiepark te moeten rijden. Want door de prachtige bossen, langs de vele meren met hier en daar een typisch rood pittoresk ‘Pippi Langkous’ huisje, voelt dit ritje alsof ik door een Zweedse filmset rij. Maar het decor houdt niet op, dit is gewoon écht Zweden! En wanneer we de eerste rendieren op de weg tegenkomen, is het plaatje compleet. 

Idre Fjäll vakantiepark

Idre Fjäll zomerse activiteitenparadijs

Mijn dochter en ik zijn te gast in het Idre Fjäll vakantiepark. Dit gebied wat in de winter een fantastische skioord is, ontpopt zich in de zomer tot een Zweeds activiteitenparadijs en hierdoor mag Idre Fjall zich een van Scandinavisch grootste berg-resorts noemen. Vervelen staat niet op het programma, want waar je ook kijkt, je wordt uitgenodigd, al niet uitgedaagd om avonturen te beleven. Zo werd mijn dochter een zelfbenoemde rendierspeurder die wel uren door het bos naar rendieren kon speuren. Gelukkig hoef je daar niet een hele sterke neus voor te hebben, deze (hoe kan het ook anders) lievelingsdieren van mijn dochter lopen namelijk regelmatig vlak langs je neus en vrij over het Idre Fjäll vakantiepark.

vakantie zweden, Idre Fjäll vakantiepark

Maar je hoeft niet bang te zijn, rendieren zijn namelijk ontzettend vriendelijke dieren, althans dat heb ik me laten vertellen.

Restaurants in Idre Fjäll

Van het speuren naar rendieren, krijg je trek! Maar goed dat er ook vele restaurants te vinden zijn op het Idre Fjäll vakantiepark. We dineren in het hotel bij de PW kök & bar, waar de menukaart er veelbelovend uitziet. Maar de pannbiff, rentartar en skinnstekt kummel zijn mijn dochter iets te chique en zij vraagt vier keer op rij om Zweedse ballen met friet. Ik sta het toe, want inmiddels weet ik dat discussiëren en overtuigen een onbegonnen zaak is.

Het vakantiepark biedt meerdere mogelijkheden om te lunchen of te dineren. Zo kun je een heerlijk pizza’tje halen in het centrum bij Askes pizzeria of lekker met genoeg keuze lunchen of dineren bij het buffetrestaurant Värdshuset. Verblijf je in een accomodatie met keukentje, dan kun je bij de middelgrote supermarkt in het centrum van Idre Fjäll je benodigdheden voor een lekkere maaltijd kopen. Maar wat je zeker niet over mag slaan (de lunch is zeer aan te raden) is een bezoek aan het restaurant Utsikten dat boven op de top van de berg te vinden is. Bij mooi weer kun je zelfs een glimp van Noorwegen opvangen en bij zeer bewolkt weer zie je… tja helemaal niks.

Naar de top van Gränjesvålen

Idre Fjäll vakantiepark

Deze top van de berg Gränjesvålen kun je op verschillende manieren bereiken. Velen weten het te presteren om met de mountainbike boven te komen, maar mijn dochter en ik pakken liever de stoeltjeslift zodat we ook wat foto’s kunnen maken van het overweldigende uitzicht. En wie weet speuren we vanuit onze luie stoel nog wel een rendier!?

Idre Fjäll vakantiepark

Zoveel te doen in het Idre Fjäll gebied

Zoals ik al zei, vervelen staat niet op het programma. Het Idre Fjäll gebied biedt zoveel activiteiten, dat je aan een week verblijf eigenlijk niet genoeg hebt, zeker gezien het feit mijn dochter elke dag wel even zwemmen wil. Aan een aantal van deze activiteiten kun je gratis deelnemen. Zo kun je dus lekker zwemmen in het verwarmde buitenzwembad, de dieren bij de kinderboerderij gezelschap houden of een mooie wandeltocht maken. Maar ondanks de aanschaf van twee nieuwe regenpakken, wilde mijn dochter ook een keer het in binnenzwembad (tegen betaling) een duik (of twee, of drie) nemen.

Naast de ‘uitgebreide’ activiteiten als mountainbiken, raften, paardrijden of een high rope course, kunnen kinderen aan het eind van de middag een ticket kopen voor een (poging tot) salto op de bungy trampoline, een poging doen om de klimmuur te trotseren of, de favoriet van mijn dochter; als een hamstertje kruipen in één van de ‘funballz’ op het water.

Idre Fjäll vakantiepark

Idre Fjäll vakantiepark

Het Idre Fjäll vakantiepark biedt voor ieder reisgezelschap én ieder budget een accommodatie. Van kleine typische Zweedse cottages tot luxe appartementen met sauna en grote groepsaccommodaties. En zelfs je caravan kun je halverwege de berg parkeren op een kampeerplek op de camping. Mijn dochter en ik verbleven in het Pernilla Wiberg Hotel waar de nette kamers van alle gemakken zijn voorzien om tussen alle activiteiten en het speuren door, even tot rust te kunnen komen.
Of om even alle avonturen te delen op social media met de hashtag #idrefjäll, wat dankzij de mega goede WiFi op dit vakantiepark heel gemakkelijk kan. En nee, dit is geen Zweedse filmset, dit is het échte mooie Zweden.

 Idre Fjäll op de kaart

Previous ArticleNext Article