Mam, ik verveel me! Ja dus?

Hoewel er genoeg te doen is voor kinderen, vervelen mijn kinderen zich wel eens. Het zijn vooral die momenten waarop ik ze verbied om achter een scherm te gaan. Maar hoe bloed-irritant ik het ook vind dat mijn kinderen zich vervelen (ze leggen hun last namelijk altijd bij mij neer), ik dwing ze toch steeds vaker tot verveling.

Van verveling wordt je namelijk creatief. Het laat je brein kraken en je fantasie de vrije loop gaan. Twee eigenschappen waar het weleens aan schort bij mijn kinderen, omdat ze zich nooit hoefden te vervelen. En ik geef het toe, ik vond het ook gewoon altijd lekker makkelijk en vooral lekker rustig om te zeggen ‘hier heb je de iPad’. Maar nu ik zelf beter uitgeslapen en energieker ben, merk ik dat ik het geklaag over verveling beter kan handelen. 

Dus mijn reactie op de mededeling ‘mam ik verveel me’, is tegenwoordig ‘ja dus?’. Ongeïnteresseerd of loedermoeder? Welnee! Ik hoop hier uiteindelijk mee te voorkomen, dat mijn kinderen mij continu nodig hebben om ideeën te bedenken. Ik bied ze bijna geen suggesties of oplossingen meer. Alleen wanneer ik mét hen iets ga doen opper ik leuke dingen om te doen.

En hoe minder suggesties of oplossingen ik bied, hoe meer die hersenen gaan kraken en de fantasie op de vrije loop gaat. En opeens realiseer je je, ze kunnen zichzelf vermaken met iets anders dan een iPad of beeldscherm!

Hoe overleeft een kind wanneer hij gedwongen wordt om zich te vervelen? Nou zo dus:

– Ze gaan spelen met hun speelgoed! Het zal je misschien verbazen, maar wanneer je weigert om allerlei activiteiten uit de kast te trekken, gaan ze zowaar spelen met het speelgoed wat al jaren voor ze klaarligt.

– Ze gaan met elkaar spelen. Ja echt, het kan! Je hebt hiervoor natuurlijk wel een broertje of zusje nodig. Je zult versteld staan, want ze kunnen het echt zonder ruzie. Je hoeft ze alleen maar even aan hun lot over te laten en ‘zoek het uit’ te zeggen. Verveel je maar een eind heen, maar hier is een kind om mee te spelen.

– Of ze verzinnen zelf leuke dingen om te doen. Hier heb je wel wat ‘loslaat vermogen’ voor nodig. Want vaak verzinnen ze dingen waar heel veel troep bij komt kijken, of ze gaan buiten de lijntjes. Laat ze zoveel mogelijk gaan, want ook buiten de lijntjes zijn (leerzame) avonturen te beleven.

Het enige wat jij als ouder kan doen, is je er niet mee bemoeien. Ze kunnen zich niet ultiem vervelen wanneer jij daar steeds oplossingen en suggesties staat te tetteren. Ga een boek lezen of koffie drinken in de zon. Ze hebben genoeg knuffels om hun eigen theekransje mee te bouwen.

Maar ik weet, de manier van opvoeden is persoonlijk en er is geen goed of fout. Nou ja… dat is er wel, maar niet in deze. Dit is wat werkt voor mij en uiteindelijk ook voor mijn kinderen. Heb je wel behoefte aan het geven van suggesties, kijk hier dan voor 50 leuke dingen om te doen zonder scherm.


kind verveelt zich

Origineel gepost: februari 2019
Update: februari 2021

Afbeelding: Dusan Petkovic/Shutterstock

Previous ArticleNext Article