Wat je allemaal kunt doen tijdens je zwangerschapsverlof

zwanger verlof

Zwangerschapsverlof, het is een prachtige periode voor een moeder (in spe). Het geeft je de gelegenheid om heerlijk te kneuteren met je baby, je baby te leren kennen en een band op te bouwen. Zwangerschapsverlof geeft je natuurlijk ook de tijd om te genezen en te herstellen na een eventuele pittige bevalling.

En hoewel heel veel hoogzwangere vrouwen er in het laatste semester helemaal klaar mee zijn, weet ik nog goed hoe keihard ik genoten heb van mijn zwangerschapsverlof. Zeker bij mijn eerste baby. Ik heb die vrije tijd vóór de bevalling volop benut. Maar ook na de bevalling heb ik naast het kneuteren en herstellen, alles eruit gehaald om deze kostbare tijd nog leuker te maken. 

Met dit artikel wil ik aangeven wat je allemaal kunt doen tijdens je zwangerschapsverlof. Niet wat je allemaal moet doen. Het zijn gewoon maar wat ideeën waar ik zelf met plezier op terugkijk. En soms gaan dingen anders dan verwacht of dan je zou willen. Ook daar moet je mee dealen. Maar aan het einde van de rit, gun ik iedere nieuwe moeder een fantastische zwangerschapsverlof.

Lekker socializen

Als er iets is waar ik van genoten heb, dan is het wel de tijd die ik genomen heb voor mijn vriendinnen en familie. Ik had de mogelijkheid om lekker te kunnen lunchen met vriendinnen en om iedere dag een bakkie te doen bij mijn moeder. Helaas, door de bizarre tijd waar we nu in leven, gaat dat allemaal een stuk lastiger. Maar dat betekent niet dat socializen er helemaal niet in zit. Je moet gewoon een beetje creatief denken. Zorg dat je een Sim Only onbeperkt bellen hebt en bel iedere dag je moeder. Facetime is natuurlijk ook een optie, dan kun je met meerdere vriendinnen tegelijk gezellig ‘samen zijn’. En zolang je niet ergens uit eten kunt gaan, haal je de lunch gewoon in huis. Op dit moment mag je altijd nog één iemand in huis halen, lekker doen dus!

Tip: neem een Sim Only bij Simyo. Je bundels zijn maandelijks aanpasbaar, ook omlaag. Dus na je zwangerschapsverlof kun je deze heel gemakkelijk weer aanpassen.

De hele dag series kijken

Zwangerschapsverlof is er ook om lekker te cocoonen. Je hoeft je absoluut niet schuldig te voelen wanneer je de hele dag in je pyjama alleen maar series hebt gekeken. Sterker nog, het is juist aan te raden! Je wordt er helemaal ontspannen van en dat is iets wat jij en de baby nodig hebben. Nog fijner; doe dit ook wanneer de baby er is! Baby op je buik en chillen maar. Relaxter kun je het niet maken voor jezelf en je baby.

Mijn aanraders om te kijken tijdens je zwangerschapsverlof zijn Outlander, The Bridgertons (beide Netflix) en Nashville (Prime).

Doe zoveel mogelijk lopend

Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig met hetgeen wat hierboven staat, maar probeer ook zoveel mogelijk buiten te komen. Zeker wanneer je worstelt met een nieuwe baby, is frisse lucht en verandering van omgeving goed om te hebben. Maar ook als je gewoon een boodschapje moet doen, pak dan de wandelwagen en loop naar de supermarkt. Ga je een bakkie doen bij een vriendin, maak er een lekkere wandeling van. Je doet je baby er een plezier mee en de beweging zal je eigen herstel ook alleen maar stimuleren.

Een oude hobby oppakken

Je kunt er maar druk mee zijn, met zo’n newborn baby! Maar vergeet jezelf niet tijdens je zwangerschapsverlof. Het is echt niet erg om je zo nu en dan even ergens anders op te focussen. Pak bijvoorbeeld een oude hobby weer op. Misschien vond je het ooit leuk om te schilderen, om te schrijven of om te fotograferen. Dit is de tijd om dat weer op te pakken en om weer even aan jezelf te denken.

Houd een babyboek bij

Ik moet toegeven, dit is iets waar ik zelf niet zo goed in was. Maar daar heb ik nu ook reuze spijt van. Had ik destijds maar een babyboek bijgehouden, dan had ik nu geen jaren achterstallig onderhoud gehad aan alle fotoalbums. Maar het zijn niet alleen de foto’s die in een album moeten, het zijn ook de mijlpalen die ik niet heb bijgehouden. Je denkt misschien dat je de mijlpalen nooit meer vergeet, maar geloof me… Die vergeet je in de loop van de tijd.

Zorg goed voor jezelf

En dit is het allerbelangrijkste. Zorg goed voor jezelf! Voor de bevalling, maar ook zeker na de bevalling. Laat je baby voor een uurtje achter bij je wederhelft en neem een bad, lak je nagels, smeer een maskertje op je gezicht of wat dan ook waar je zin in hebt.

Blijf jezelf belangrijk vinden, dat is het beste wat kunt doen tijdens je zwangerschapsverlof.

En daarna.


zwanger verlof baby

Afbeelding: Shutterstock / Stock-Asso

Previous ArticleNext Article