6 dingen die ik nodig heb met thuiswerkende kinderen

thuisschool

Als je mij anderhalf jaar geleden, nee zelfs één jaar en twee maanden geleden had gezegd dat mijn kinderen meer thuis dan op school zouden werken, had ik je voor gek verklaard! Ik had nooit kunnen bedenken dat ik ’s avonds om 22.00 een mailtje zou ontvangen met de mededeling dat de volgende dag mijn kind thuisschool zou krijgen. Maar het is de realiteit. Af en aan werken mijn kinderen thuis in plaats van op school. En op dit moment zitten we zelfs met z’n allen in quarantaine, want ook wij blijken de dans niet te kunnen ontspringen. Het is iets waar we mee moeten dealen. En over het algemeen lukt het allemaal wel. Maar er zijn wel een aantal dingen die ik met thuiswerkende kinderen nodig heb. 

1. Een goede printer en computers

Om maar te beginnen met een goede printer, want het is ongekend hoeveel we het afgelopen jaar uitgeprint hebben. Van knutselopdrachten tot lastige rekenbladen. Wat een papier zullen ze op school overhouden! Voor al dat printen heb je wel een goede hp printer nodig. Zonder printer kunnen de kinderen de helft van hun werk niet doen. Met als gevolg dat ze bij mij komen klagen, waardoor ík mijn werk niet meer kan doen.

En dan kun je wel een goede printer in huis hebben, maar door al dat geprint vliegen de toners en inktcartridges je om de oren. Op de meest cruciale momenten is net die ene kleur op. Inmiddels heb ik dan ook een link naar inktcartridges voor de hp 304 in mijn favorieten staan.

Naast een goed werkende printer, hebben we ook voldoende computers in huis nodig. Want met drie kinderen, die allemaal hun schoolwerk op de computer moeten maken, red je het niet met één. Ik heb een oude laptop onder het stof vandaan gehaald en nog wat oude pc’s aangezwengeld.

2. Een wachtwoorden boekje

Het is niet bij te houden hoeveel inlogcodes en wachtwoorden er het afgelopen jaar bijgekomen zijn. Ieder programma en dashboard voor school heeft een eigen inlogcode en wachtwoord. U begrijpt, die waren we in week één van de lockdown al kwijt. Het eerste wat we dan ook aangeschaft hadden, was een wachtwoorden boekje. Nu staan alle wachtwoorden keurig en netjes op een rij. Dus wanneer er onverwachts weer thuisgewerkt moet worden, is het inloggen geen enkel probleem.

3. Geduld

Dit is iets wat ik nodig heb, maar ik heb het niet. En ik kan het ook niet eventjes, net als inktcartridges voor de printer, bestellen. Ik heb gewoon het geduld niet en inmiddels weet ik ook dat er maar één oplossing is. Snap je het niet? Vraag maar aan de juf!

4. De juf

En dat brengt me dan ook meteen bij het volgende puntje. De juf (en natuurlijk ook de meester) is werkelijk onmisbaar wanneer ik thuiswerkende kinderen heb. Bijwoorden, bijvoeglijk naamwoorden, lijdend voorwerp… dat laatste ben ik zelf wanneer de juf niet snel genoeg reageert. Maar even alle gekheid op een stokje, ik heb echt respect voor juffen in deze tijd. Je moet er maar mee om kunnen gaan, zo binnen no-time schakelen van fysiek onderwijs naar online onderwijs.

5. Een gevulde voorraadkast

Het is ongelofelijk hoeveel mijn kinderen op één dag naar binnen kunnen werken! En dan zijn het nog geeneens échte pubers. Maar de voorraadkast moet niet alleen gevuld zijn met eten. Want je raadt het misschien al, een voorraadje printpapier kan ook geen kwaad.

6. Wijn

Er zijn heel veel redenen waarom een moeder wijn drinkt. Thuiswerkende kinderen is daar één van. Dus wanneer de bloedjes eindelijk al hun uitgeprinte werkbladen af hebben en heerlijk met de oogjes toe in hun nestjes liggen, plopt er een fles open en schenkt moeders een welverdiend glas wijn in. Op naar nog een dag met thuiswerkende kinderen.


school kind thuis

Afbeelding: Shutterstock / Kaspars Grinvalds

Previous ArticleNext Article