12 dingen die ik als kind moest beheersen, maar nog steeds niet kan of weet….

De scholen zijn weer al een aantal weken begonnen en dus hoor ik regelmatig Co klagen: “Waarom moet ik dit nou weer leren?!” Op sommige vragen weet ik geen antwoord, omdat het in mijn ogen volkomen nutteloos is of omdat ik het ook nooit onder de knie heb gekregen… 

Daarom: 12 dingen die ik als kind moest beheersen, maar nog steeds niet kan of weet.

1. Topografie: status autoloos dus mijn topografische kennis komt niet verder dan het Nederlandse spoorweb.

2. Naaien op de naaimachine: ik heb geen naaimachine en pruts wat met de hand. Meestal verdwijnt het in de zak voor Verweggistan.

3. Stilzitten: kom op, bewegen is gezond en ik wil graag weten wat er achter mij gebeurd. Of naast mij. Of een kilometer verderop.

4. Luisteren: geen uitleg nodig.

5. Muzieknoten begrijpen: het smaakverschil tussen een donkere en lichte cashewnoot daarentegen kan ik je wel uitleggen.

6. Binnen 5 minuten aan- of uitkleden voor de gym: na het sporten moet ik gewoon even bijkomen onder de douche. Liefst een minuut of 10. En rustig aankleden. Je wilt die spieren niet te veel overbelasten toch?

7. Psalmen uit mijn hoofd leren: zingen was een cijfer 10 opzeggen een 9. Ik ben het levende bewijs dat iedere dag een psalm er in stampen totaal nutteloos is, want alles vergeten.

8. Jaartallen als 1566, 1815, en 1584 (respectievelijk beeldenstorm, slag van Waterloo, Willem van Oranje vermoord). Ben al blij als ik de verjaardagen van mijn kinderen kan onthouden.

9. Kent u ze nog, de tijdperken? Ik niet. Weet alleen dat het in de IJstijd koud was. En dat het in de toekomst warmer gaat worden. Ik leef heel mindfulness: nu is nu.

10. Stelling van Pythagoras. Zelfs zijn naam moest ik even googelen.

11. (zwarte) Piet voorzien van trap armen en benen: bij mij ging en gaat het altijd mateloos scheef en maakte ik er een fysieke beperkte Piet van.

12. Salto’s, de handstand en andere acrobatiek aanverwante bewegingen: ik was het meisje dat als laatste werd gekozen uit de klas. Dat ik dagelijks een bootcamp of Grit meepik en heel wat kilo’s de lucht in kan gooien telt niet. Er werd van mij verwacht dat ik lenig was. Nou, dat ben ik nog steeds niet. Wel sterk en fit.

Afbeelding: Dreams Come True/shutterstock

Previous ArticleNext Article